Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asociațiile de proprietari ar putea acționa în judecată locatarii rău-platnici, mai repede. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

chirie

cartier, alba iulia, blocuri Asociațiile de proprietari ar putea acționa în judecată locatarii care nu își plătesc cheltuielile curente după doar 45 de zile, potrivit unei propuneri legislative inițiată la Senat.

Inițiativa legislativă vizează completarea Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, prin modificarea art. 50, în sensul micșorării perioadei de timp în care asociația de proprietari are dreptul să acționeze în instanță proprietarul în cazul în care acesta se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile curente.

Noul termen propus este de 45 de zile, inițiatorii considerând că reprezintă un termen rezonabil, atât pentru proprietar cât și pentru asociațiile de proprietari, care se confruntă deseori cu probleme privind acumularea de restanțe și, implicit, „intervine incapacitatea de achita facturile către furnizori, ceea ce afectează buna organizare, traiul și confortul tuturor locatarilor”.

De asemenea, proiectul mai prevede o modificare a legii, referitoare la încetarea procesului intentat rău-platnicului. Dacă normele în vigoare prevăd ca după achitarea unei părți a debitului, instanța să poată dispune încetarea acțiunii, schimbarea propusă este ca procesul să se suspende doar dacă proprietarul plătește întreg debitul.

Astfel, potrivit noilor reglementări propuse, asociația de proprietari are dreptul de a acționa în justiție pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari mai mult de 45 de zile de la termenul stabilit. Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru.

De asemenea, sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pus în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă. Totodată, instanța de judecată va suspenda cauza numai după efectuarea plății debitelor în integralitate de către proprietar.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax