Actualitate
A început listarea ELECTRICA: Află cât costă și cum pot fi cumpărate cele peste 170 de milioane de acțiuni ale companiei de stat
Statul român a demarat luni, 16 iunie, listarea acțiunilor Electrica, atât pentru micii investitori, cât și pentru cei mari. Oferta de acţiuni Electrica va avea loc în perioada 16-25 iunie şi se estimează că va fi cea mai mare din istoria României. Este vorba despre listarea a 177 de milioane de acţiuni Electrica, micii investitori având la dispoziţie 15% din ofertă, în timp ce restul de 85% din titluri sunt rezervate fondurilor de investiţii şi celorlalţi investitori instituţionali.
Posibilii investitori interesați pot cumpăra acţiuni doar la preţul de 13,5 lei bucata şi pot să subscrie un minim de 250 de titluri. Cei care cumpără până la 1.000 de acţiuni vor primi garantat titlurile, iar alocarea garantată se face pe baza principiului „primul venit, primul servit“ şi doar până când se atinge un prag de 10 milioane de acţiuni.
Micii investitori sunt îndreptăţiţi la o reducere de preţ de 5% dacă achiziţionează acţiunile în primele cinci zile şi cumpără mai mult de 1.000 de acţiuni.
Cei interesaţi pot să rezerve titlurile la orice sucursală a băncilor Raiffeisen şi BRD Groupe Societe Generale, dar şi la 31 de companii de brokeraj, perioada în care se pot cumpăra titlurile fiind între 16 şi 25 iunie.
Cea mai mare listare a unei companii românești
Investitorii instituţionali vor putea subscrie la un interval de preţ situat între 11 şi 13,5 lei/acţiune. Listarea se face printr-o majorare de capital, astfel că banii colectaţi vor rămâne în companie pentru investiţii.
Aceasta va fi cea mai mare listare a unei companii româneşti, la preţul minim din ofertă Electrica urmând să strângă 435 de milioane de euro, în vreme ce la preţul maxim ar colecta în jur de 530 de milioane de euro.
Listarea Electrica va depăşi, astfel, listarea Romgaz, în urma căreia statul a obţinut în toamna anului trecut 390 de milioane de euro. La fel ca în cazul Romgaz, şi această listare va fi duală, atât pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cât şi pe cea de la Londra, prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR). Un astfel de certificat va conţine un număr de patru acţiuni. Pe baza preţurilor de listare, compania este evaluată între 899 de milioane de euro şi 1,066 miliarde de euro.
Electrica azi
Electrica deţine trei filiale de distribuţie, care alimentează Transilvania şi Nordul Munteniei, o filială de furnizare şi una de servicii de mentenanţă. Grupul a generat anul trecut venituri consolidate de aproximativ 5,2 miliarde de lei şi a înregistrat un profit net de 243 de milioane de lei. Electrica a distribuit aproximativ 16,1 TWh, reprezentând aproximativ 39% din energia distribuită în România şi a furnizat aproximativ 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din electricitatea furnizată în ţara noastră. Grupul are 3,56 milioane de consumatori finali. La 31 martie 2014, Electrica opera 8.389 km de linii de înaltă tensiune, 45.643 km de linii de medie tensiune şi 134.834 km de linii de joasă tensiune.
Sursa: adevărul.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News