Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

AUDIENŢE ONLINE: Despre locuinţe ANL, taxe pentru turişti în Cetatea Alba Carolina şi proiectul de modernizare din centrul oraşului

Publicat

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au revenit cu noi răspunsuri la întrebările adresate de cititorii Alba24 la secţiunea „Audienţe Online„. Sunt oferite precizări despre repartizarea şi preluarea locuinţelor ANL şi a celor sociale, reîmprospătarea vegetaţiei în Parcul Sfânta Ecaterina, taxe pentru turişti în Cetatea Alba Carolina, dar şi zona „Refractara” şi proiectul de modernizare din centrul oraşului.

UPDATE:

Întrebare de la Nistor Marius. Subiect: Parc Sf. Ecaterina

„Un sistem de irigaţii automate din Parcul Sf. Ecaterina funcţionează non stop de două zile. Ar trebui, apropo de acest parc, să angajaţi un voluntar pentru problemele urgente, să anunţe un responsabil de funcţionarea sau nefuncţionarea unui sistem.”

Răspuns: „În urma unor investigaţii, s-a constatat că se intervine pe sistemul de instalaţie, de către unele persoane din afara serviciului Primăriei. În măsura în care vor fi identificate, aceste persoane vor fi sancţionate conform legii. Noi vom interveni ori de câte ori va fi nevoie pentru remedierea problemelor.”

 

Întrebare de la Andrei. Subiect: Reabilitare Cetate

„1.În interiorul Cetăţii se află o porţiune neterminată de jumătate de an, în faţa Universităţii 1 Decembrie şi nu mă refer la porţiunea cu descoperiri arheologice… de ce nu se termină şi acel petec din Piaţa Cetăţii??

2. De o lună de zile tot amăgiţi oameni cu termene de deschidere a circulaţiei pe podul de beton peste Latura de vest, prima dată aţi anunţat ca fiind 1 sepetembrie, apoi 15 septembrie, dar nici un termen nu a fost respectat, continuând să fim un amalgan de oameni şi maşini pe porţiunea pe care mai putem ajunge dinspre parc spre interiorul Cetăţii. Când se deschide cu adevărat acea zonă?”

Răspuns:

„1. Tot perimetrul neamenajat din Piaţa Cetăţii trebuie să facă obiectul unei cercetări arheologice de detaliu prin geoscanare, pe baza căreia să poată fi identificată soluţia de punere în valoare a sitului descoperit, acţiune pentru care au fost aprobate de curând surse de finanţare. Noul proiect va fi supus procedurii de achiziţie, urmând ca acesta să se dezvolte pe durata a cel puţin 12 luni calendaristice.

2. Amânarea deschiderii circulaţiei de podul de beton de 37 m din faţa Catedralei Reîntregirii Neamului s-a făcut din motive tehnice privind verificarea sarcinii de încărcare a podului şi completarea soluţiilor iniţiale cu sistemul de control acces şi măsuri de siguranţă a circulaţiei. În curând va fi anunţată data la care se va face deschiderea oficială a podului.”


Întrebare de la Trif Călina Lucia. Subiect: repartizarea locuinţelor ANL

„Sunt pe locul 15 pe lista beneficiarilor de locuinţe ANL şi aş dori un răspuns concret în privinţa repartiţiei. De 6 luni de zile suntem tot amânaţi cu minciuni şi indiferenţă, ba că sunt probleme cu finisaje, ba că sunt probleme la gaz…. Am vrea ca toate aceste probleme să se rezolve cât mai curând, deoarece blocurile sunt vandalizate, sunt toate scrise, desenate, pline balcoanele cu pământ… şi este o mare nedreptate ca noi să plătim chirii enorme, iar blocurile să fie devastate, iar noi să nu putem beneficiar de acestea, fiind totuşi în drepturi. Vă mulţumesc şi aş vrea să se ia măsuri cât mai curând posibil.”

Răspuns: „Din păcate, una dintre obligaţiile constructorului nu a fost îndeplinită, pentru ca apartamentele să poată fi preluate de către municipalitate şi apoi predate beneficiarilor. Vorbim despre probele tehnice la instalaţia de gaz şi instalaţia termică – nu au fost îndeplinite. În egală măsură, unele documente legate de acest aspect ce implică răspunderea constructorului nu au fost finalizate. Încercăm prin metode legale constrângerea şi determinarea constructorului pentru finalizarea obiecţiunilor avute de noi. Considerăm că este un obiectiv vital şi de siguranţă, însă, din păcate, nu avem un orizont cert de timp.”

 

Întrebare de la Lazăr Elena. Subiect: locuinţele sociale

„Noi, cei din lista de priorităţi pe anul 2012 pentru locuinţele sociale avem vreo şansă să ne mutăm anul acesta în blocul finalizat? Aş dori un răspuns dacă se poate.”

Răspuns: „Banii alocaţi de Guvern la începutul acestui an pentru diverse programe şi proiecte naţionale sosesc tot mai greu din Capitală, motiv pentru care administraţia locală din Alba Iulia se află în imposibilitatea de a mai avansa termene exacte de finalizare a unor lucrări. Procedura este în felul următor: constructorul emite către primărie factura pentru lucrările efectuate, noi o trimitem în copie către minister, care ia act de valoarea lucrării efctuate şi apoi virează banii primăriei, care plăteşte constructorului sumele respective. Avem o restanţă de 3 luni de zile, ceea ce ne duce în imposibilitatea respectării termenului predării acestui obiectiv care iniţial a fost estimat să se facă în toamna acestui an. Incertitudinile planează în continuare, pentru că nu există nicio comunicare oficială din partea ministerului în care să se certifice faptul că aceşti bani vor fi viraţi. Repartizarea locuinţelor se poate face doar după recepţia lucrării.”

 

Întrebare de la Nistor Marius. Subiect: Parcul Sf. Ecaterina

„Având în vedere că, în vara care a trecut, 90% din pomii din parcul Sf.Ecaterina s-au uscat datorită secetei şi irigării insuficiente, este posibil ca, cu noua achiziţie de pomi din această toamnă să fie înlocuiţi pomii uscaţi cu alţii, poate mai rezistenţi?”

Răspuns: „Avem în vedere sugestia dumneavoastră. În situaţia în care procedura de achiziţie se va finaliza în timp optim pentru plantare, o să urmărim înlocuirea vegetaţiei degradate din Parcul Sfânta Ecaterina.”

 

Întrebare de la Bogdan Ciprian. Subiect: taxe Cetatea Alba Carolina

„Am citit de curând un interviu al dvs. în care spuneaţi că nu prea mai sunt bani de susţinere a Gărzii Cetăţii şi că veţi susţine taxarea turiştilor care vor intra în Cetate, mai puţin a locuitorilor municipiului Alba Iulia, care vor intra pe baza CI. Domnule primar, am fost alături de dvs. în proiectul Cetăţii, însă vă reamintesc că uitaţi (ca şi alţi politicieni, de altfel) că toate aceste realizări sunt făcute cu bani publici şi cu bani europeni. Nu cred că e normal să taxăm turiştii europeni care, ca şi noi, au dat bani pentru ca să puteţi face aşa ceva. Dacă vreţi bani, atunci atrageţi turiştii în Cetate şi oferiţi-le acolo posibilitatea să cheltuie, nu să le închideţi uşa în nas. Cetatea trebuie să rămână deschisă şi nimeni nu are voie (indiferent de ce contracte au primit de la municipalitate) să o confişte.

Vă mulţumesc şi vă dau un exemplu:

La intrarea în Collosseum-ul din Roma, toţi turiştii din UE plătesc taxa mult mai mică, deoarece italienii ştiu că aceşti cetăţeni europeni au plătit multe lucrări de restaurare a acestui edificiu. Iar acolo e vorba de un edificiu închis (o arenă) şi nu o cetate locuită, precum a noastră.”

Răspuns: „Proiectul prin care au fost reabilitate Şanţurile Cetăţii (fonduri europene) a fost scris şi aprobat ca unul generator de venituri. Biletele de acces la anumite obiective turistice sunt o realitate. Exploatarea unui spaţiu public în interesul întreţinerii lui (parcări publice – vezi exemplul Sibiului) este un instrument plauzibil pentru realizarea unor sume absolut necesare întreţinerii spaţiului public. Se va organiza o consultare publică şi se va ţine cont de toţi factorii determinanţi pentru a stabili modalităţi de acces, gratuităţi, venituri realizate din exploatarea Cetăţii. Vă asigurăm că intenţiile noastre n-au fost şi nu vor fi contraproductive.”

 

Întrebare de la Dorina Borcău. Subiect: „Refractara”

„Bănuiesc că Refractara nu aparţine acum Primăriei (sau poate greşesc). Dar nu se poate face ceva, împreună cu cine deţine acum terenul fabricii, ca aceasta să fie demolată sau reînfiinţată?? S-ar putea face ceva frumos în locul ei… acum, clădirea dă o primă impresie proastă despre oraş, tuturor străinilor care trec pe lângă ea!”

Răspuns: „Refractara nu se află în proprietatea Primăriei, ci este proprietate privată. Noi nu putem interveni pe această proprietate privată, decât ca urmare a unui parteneriat public-privat, la iniţiativa investitorului.”

 

Întrebare de la Dorina Borcău. Subiect: Lucrări în Zona Centrală a oraşului

„Am văzut că e programat ca la anul să înceapă lucrările de reabilitare a Centrului oraşului. Dar, pe trotuarul dintre BCR Centru şi Magazinul Unirea, ce se va întâmpla cu zecile de pini de acolo? Vor fi tăiaţi, se vor planta alţi copaci în locul lor sau se vor păstra? Recomand ultima variantă.”

Răspuns: „Conform proiectului de reabilitare, vegetaţia din zonă va fi îmbunătăţită. Pentru exemplificare, aveti ataşate imaginile de mai jos.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. cucuadevarat

    marți, 25.09.2012 at 14:31

    Doamna Barcau, cu zecile de pini se va intimpla urmatorul lucru: vor fi taiati TOTI iar spatiul verde va fi ocupat de parcari inutile pe doua randuri.
    Asta ca sa stiti si dvs, pentru ca primaria da raspunsuri in coada de peste.

    • mda

      marți, 25.09.2012 at 14:58

      Defapt vor fi taiati si plantati altii. Da’ ce sa ceri de la un frustrat?

      • cucuadevarat

        marți, 25.09.2012 at 15:42

        presupun ca te referi la minunatul si iubitul tau primar frustat de ce-a taiat:)……Ideea nu este numai ca se vor taia pinii. Ideea, pe care nu ai prins-o, este aceea ca spatiul verde va fi distrus si ocupat cu parcari. Inutile, pentru ca ziua nu sunt necesare ata de multe, iar dupamasa zona este pustie…
        Deci o reducere inutila a spatiului verde..

        • mda

          miercuri, 26.09.2012 at 15:11

          O dai inainte cu eroarea. Acum in acea zona strada este formata astfel, de la stanga la dreapta: cladire, TROTUAR, zona verde, TROTUAR, si doua benzi pe sens de circulatie (dintre care una e pe post de parcare), mai apoi alt trotuar si cladirile de pe partea opusa. In noul plan zona va arata cum e si in POZE, dar vad ca nu le-ai INTELES, adica: trotuar, parcare, ZONA VERDE, si cele doua benzi pe sens. Ce naiba e asa de greu de inteles? Am impresia ca o faci intentionat. Tipic romanului gica-contra!!!

  2. Bogdan

    marți, 25.09.2012 at 15:53

    se pare ca ideea de opozitie a fost inteleasa gresit atat la nivel national precum si la nivel local.nimic din ceea ce a fost realizat pentru oras, pentru cetateni, nu a fost sustinut de simpatizantii altor formatiuni politice, altele decat cele de la putere (locala).se arata clar in proiectul 3d existenta unei zone verzi foarte bogate.chiar daca acei pini vor fi taiati, in locul lor vor fi plantati alti pomi care sa dea un aspect placut zonei.cred ca toti suntem de acord cu necesitatea reabilitarii zonei centrale.celor care sunt impotriva asa ziselor „taieri abuzive” le propun un subiect de gandire: de ce sa nu se interzica total taierea copacilor din paduri pentru incalzirea locuintelor??
    sunt sictirit de acesti opozanti permanenti!!

    • HH

      marți, 25.09.2012 at 21:34

      TU POTI SA RAMAI SICTIRIT , ORICUM IEI DE BUN ORICE TI SE PROPUNE, NU TE INTERESEAZA CAT COSTA , DE CE SE TAIE NISTE COPACI SANATOSI SI MATURI PENTRU CA EVENTUAL SA SE PLANTEZE ALTII….

  3. cristian

    marți, 25.09.2012 at 22:43

    As vrea sa stiu si eu unde pot sa pun intrebari individului de la Primarie care raspunde cu atata dizgratie intrebarilor contribuabililor.Multumesc

  4. nico

    sâmbătă, 29.09.2012 at 16:18

    imi puteti spune daca vom primi anul acesta apartamentele anl de pe strada detunata? va multumesc!

  5. raluca

    luni, 12.11.2012 at 19:43

    buna as vrea sa intreb si eu daca se poate sti repartitiile pentru locuintele sociale si cine are mai mare prioritate .Eu astept de 2 ani sa primesc o locuinta si nimic deocamdata as vrea sa stiu cand se dau in folosinta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax