Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

AUDIENŢE ONLINE: Despre locuinţe ANL, taxe pentru turişti în Cetatea Alba Carolina şi proiectul de modernizare din centrul oraşului


Publicat

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au revenit cu noi răspunsuri la întrebările adresate de cititorii Alba24 la secţiunea „Audienţe Online„. Sunt oferite precizări despre repartizarea şi preluarea locuinţelor ANL şi a celor sociale, reîmprospătarea vegetaţiei în Parcul Sfânta Ecaterina, taxe pentru turişti în Cetatea Alba Carolina, dar şi zona „Refractara” şi proiectul de modernizare din centrul oraşului.

UPDATE:

Întrebare de la Nistor Marius. Subiect: Parc Sf. Ecaterina

„Un sistem de irigaţii automate din Parcul Sf. Ecaterina funcţionează non stop de două zile. Ar trebui, apropo de acest parc, să angajaţi un voluntar pentru problemele urgente, să anunţe un responsabil de funcţionarea sau nefuncţionarea unui sistem.”

Răspuns: „În urma unor investigaţii, s-a constatat că se intervine pe sistemul de instalaţie, de către unele persoane din afara serviciului Primăriei. În măsura în care vor fi identificate, aceste persoane vor fi sancţionate conform legii. Noi vom interveni ori de câte ori va fi nevoie pentru remedierea problemelor.”

 

Întrebare de la Andrei. Subiect: Reabilitare Cetate

„1.În interiorul Cetăţii se află o porţiune neterminată de jumătate de an, în faţa Universităţii 1 Decembrie şi nu mă refer la porţiunea cu descoperiri arheologice… de ce nu se termină şi acel petec din Piaţa Cetăţii??

2. De o lună de zile tot amăgiţi oameni cu termene de deschidere a circulaţiei pe podul de beton peste Latura de vest, prima dată aţi anunţat ca fiind 1 sepetembrie, apoi 15 septembrie, dar nici un termen nu a fost respectat, continuând să fim un amalgan de oameni şi maşini pe porţiunea pe care mai putem ajunge dinspre parc spre interiorul Cetăţii. Când se deschide cu adevărat acea zonă?”

Răspuns:

„1. Tot perimetrul neamenajat din Piaţa Cetăţii trebuie să facă obiectul unei cercetări arheologice de detaliu prin geoscanare, pe baza căreia să poată fi identificată soluţia de punere în valoare a sitului descoperit, acţiune pentru care au fost aprobate de curând surse de finanţare. Noul proiect va fi supus procedurii de achiziţie, urmând ca acesta să se dezvolte pe durata a cel puţin 12 luni calendaristice.

2. Amânarea deschiderii circulaţiei de podul de beton de 37 m din faţa Catedralei Reîntregirii Neamului s-a făcut din motive tehnice privind verificarea sarcinii de încărcare a podului şi completarea soluţiilor iniţiale cu sistemul de control acces şi măsuri de siguranţă a circulaţiei. În curând va fi anunţată data la care se va face deschiderea oficială a podului.”


Întrebare de la Trif Călina Lucia. Subiect: repartizarea locuinţelor ANL

„Sunt pe locul 15 pe lista beneficiarilor de locuinţe ANL şi aş dori un răspuns concret în privinţa repartiţiei. De 6 luni de zile suntem tot amânaţi cu minciuni şi indiferenţă, ba că sunt probleme cu finisaje, ba că sunt probleme la gaz…. Am vrea ca toate aceste probleme să se rezolve cât mai curând, deoarece blocurile sunt vandalizate, sunt toate scrise, desenate, pline balcoanele cu pământ… şi este o mare nedreptate ca noi să plătim chirii enorme, iar blocurile să fie devastate, iar noi să nu putem beneficiar de acestea, fiind totuşi în drepturi. Vă mulţumesc şi aş vrea să se ia măsuri cât mai curând posibil.”

Răspuns: „Din păcate, una dintre obligaţiile constructorului nu a fost îndeplinită, pentru ca apartamentele să poată fi preluate de către municipalitate şi apoi predate beneficiarilor. Vorbim despre probele tehnice la instalaţia de gaz şi instalaţia termică – nu au fost îndeplinite. În egală măsură, unele documente legate de acest aspect ce implică răspunderea constructorului nu au fost finalizate. Încercăm prin metode legale constrângerea şi determinarea constructorului pentru finalizarea obiecţiunilor avute de noi. Considerăm că este un obiectiv vital şi de siguranţă, însă, din păcate, nu avem un orizont cert de timp.”

 

Întrebare de la Lazăr Elena. Subiect: locuinţele sociale

„Noi, cei din lista de priorităţi pe anul 2012 pentru locuinţele sociale avem vreo şansă să ne mutăm anul acesta în blocul finalizat? Aş dori un răspuns dacă se poate.”

Răspuns: „Banii alocaţi de Guvern la începutul acestui an pentru diverse programe şi proiecte naţionale sosesc tot mai greu din Capitală, motiv pentru care administraţia locală din Alba Iulia se află în imposibilitatea de a mai avansa termene exacte de finalizare a unor lucrări. Procedura este în felul următor: constructorul emite către primărie factura pentru lucrările efectuate, noi o trimitem în copie către minister, care ia act de valoarea lucrării efctuate şi apoi virează banii primăriei, care plăteşte constructorului sumele respective. Avem o restanţă de 3 luni de zile, ceea ce ne duce în imposibilitatea respectării termenului predării acestui obiectiv care iniţial a fost estimat să se facă în toamna acestui an. Incertitudinile planează în continuare, pentru că nu există nicio comunicare oficială din partea ministerului în care să se certifice faptul că aceşti bani vor fi viraţi. Repartizarea locuinţelor se poate face doar după recepţia lucrării.”

 

Întrebare de la Nistor Marius. Subiect: Parcul Sf. Ecaterina

„Având în vedere că, în vara care a trecut, 90% din pomii din parcul Sf.Ecaterina s-au uscat datorită secetei şi irigării insuficiente, este posibil ca, cu noua achiziţie de pomi din această toamnă să fie înlocuiţi pomii uscaţi cu alţii, poate mai rezistenţi?”

Răspuns: „Avem în vedere sugestia dumneavoastră. În situaţia în care procedura de achiziţie se va finaliza în timp optim pentru plantare, o să urmărim înlocuirea vegetaţiei degradate din Parcul Sfânta Ecaterina.”

 

Întrebare de la Bogdan Ciprian. Subiect: taxe Cetatea Alba Carolina

„Am citit de curând un interviu al dvs. în care spuneaţi că nu prea mai sunt bani de susţinere a Gărzii Cetăţii şi că veţi susţine taxarea turiştilor care vor intra în Cetate, mai puţin a locuitorilor municipiului Alba Iulia, care vor intra pe baza CI. Domnule primar, am fost alături de dvs. în proiectul Cetăţii, însă vă reamintesc că uitaţi (ca şi alţi politicieni, de altfel) că toate aceste realizări sunt făcute cu bani publici şi cu bani europeni. Nu cred că e normal să taxăm turiştii europeni care, ca şi noi, au dat bani pentru ca să puteţi face aşa ceva. Dacă vreţi bani, atunci atrageţi turiştii în Cetate şi oferiţi-le acolo posibilitatea să cheltuie, nu să le închideţi uşa în nas. Cetatea trebuie să rămână deschisă şi nimeni nu are voie (indiferent de ce contracte au primit de la municipalitate) să o confişte.

Vă mulţumesc şi vă dau un exemplu:

La intrarea în Collosseum-ul din Roma, toţi turiştii din UE plătesc taxa mult mai mică, deoarece italienii ştiu că aceşti cetăţeni europeni au plătit multe lucrări de restaurare a acestui edificiu. Iar acolo e vorba de un edificiu închis (o arenă) şi nu o cetate locuită, precum a noastră.”

Răspuns: „Proiectul prin care au fost reabilitate Şanţurile Cetăţii (fonduri europene) a fost scris şi aprobat ca unul generator de venituri. Biletele de acces la anumite obiective turistice sunt o realitate. Exploatarea unui spaţiu public în interesul întreţinerii lui (parcări publice – vezi exemplul Sibiului) este un instrument plauzibil pentru realizarea unor sume absolut necesare întreţinerii spaţiului public. Se va organiza o consultare publică şi se va ţine cont de toţi factorii determinanţi pentru a stabili modalităţi de acces, gratuităţi, venituri realizate din exploatarea Cetăţii. Vă asigurăm că intenţiile noastre n-au fost şi nu vor fi contraproductive.”

 

Întrebare de la Dorina Borcău. Subiect: „Refractara”

„Bănuiesc că Refractara nu aparţine acum Primăriei (sau poate greşesc). Dar nu se poate face ceva, împreună cu cine deţine acum terenul fabricii, ca aceasta să fie demolată sau reînfiinţată?? S-ar putea face ceva frumos în locul ei… acum, clădirea dă o primă impresie proastă despre oraş, tuturor străinilor care trec pe lângă ea!”

Răspuns: „Refractara nu se află în proprietatea Primăriei, ci este proprietate privată. Noi nu putem interveni pe această proprietate privată, decât ca urmare a unui parteneriat public-privat, la iniţiativa investitorului.”

 

Întrebare de la Dorina Borcău. Subiect: Lucrări în Zona Centrală a oraşului

„Am văzut că e programat ca la anul să înceapă lucrările de reabilitare a Centrului oraşului. Dar, pe trotuarul dintre BCR Centru şi Magazinul Unirea, ce se va întâmpla cu zecile de pini de acolo? Vor fi tăiaţi, se vor planta alţi copaci în locul lor sau se vor păstra? Recomand ultima variantă.”

Răspuns: „Conform proiectului de reabilitare, vegetaţia din zonă va fi îmbunătăţită. Pentru exemplificare, aveti ataşate imaginile de mai jos.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

9 Comentarii

9 Comments

 1. cucuadevarat

  marți, 25.09.2012 at 14:31

  Doamna Barcau, cu zecile de pini se va intimpla urmatorul lucru: vor fi taiati TOTI iar spatiul verde va fi ocupat de parcari inutile pe doua randuri.
  Asta ca sa stiti si dvs, pentru ca primaria da raspunsuri in coada de peste.

  • mda

   marți, 25.09.2012 at 14:58

   Defapt vor fi taiati si plantati altii. Da’ ce sa ceri de la un frustrat?

   • cucuadevarat

    marți, 25.09.2012 at 15:42

    presupun ca te referi la minunatul si iubitul tau primar frustat de ce-a taiat:)……Ideea nu este numai ca se vor taia pinii. Ideea, pe care nu ai prins-o, este aceea ca spatiul verde va fi distrus si ocupat cu parcari. Inutile, pentru ca ziua nu sunt necesare ata de multe, iar dupamasa zona este pustie…
    Deci o reducere inutila a spatiului verde..

    • mda

     miercuri, 26.09.2012 at 15:11

     O dai inainte cu eroarea. Acum in acea zona strada este formata astfel, de la stanga la dreapta: cladire, TROTUAR, zona verde, TROTUAR, si doua benzi pe sens de circulatie (dintre care una e pe post de parcare), mai apoi alt trotuar si cladirile de pe partea opusa. In noul plan zona va arata cum e si in POZE, dar vad ca nu le-ai INTELES, adica: trotuar, parcare, ZONA VERDE, si cele doua benzi pe sens. Ce naiba e asa de greu de inteles? Am impresia ca o faci intentionat. Tipic romanului gica-contra!!!

 2. Bogdan

  marți, 25.09.2012 at 15:53

  se pare ca ideea de opozitie a fost inteleasa gresit atat la nivel national precum si la nivel local.nimic din ceea ce a fost realizat pentru oras, pentru cetateni, nu a fost sustinut de simpatizantii altor formatiuni politice, altele decat cele de la putere (locala).se arata clar in proiectul 3d existenta unei zone verzi foarte bogate.chiar daca acei pini vor fi taiati, in locul lor vor fi plantati alti pomi care sa dea un aspect placut zonei.cred ca toti suntem de acord cu necesitatea reabilitarii zonei centrale.celor care sunt impotriva asa ziselor „taieri abuzive” le propun un subiect de gandire: de ce sa nu se interzica total taierea copacilor din paduri pentru incalzirea locuintelor??
  sunt sictirit de acesti opozanti permanenti!!

  • HH

   marți, 25.09.2012 at 21:34

   TU POTI SA RAMAI SICTIRIT , ORICUM IEI DE BUN ORICE TI SE PROPUNE, NU TE INTERESEAZA CAT COSTA , DE CE SE TAIE NISTE COPACI SANATOSI SI MATURI PENTRU CA EVENTUAL SA SE PLANTEZE ALTII….

 3. cristian

  marți, 25.09.2012 at 22:43

  As vrea sa stiu si eu unde pot sa pun intrebari individului de la Primarie care raspunde cu atata dizgratie intrebarilor contribuabililor.Multumesc

 4. nico

  sâmbătă, 29.09.2012 at 16:18

  imi puteti spune daca vom primi anul acesta apartamentele anl de pe strada detunata? va multumesc!

 5. raluca

  luni, 12.11.2012 at 19:43

  buna as vrea sa intreb si eu daca se poate sti repartitiile pentru locuintele sociale si cine are mai mare prioritate .Eu astept de 2 ani sa primesc o locuinta si nimic deocamdata as vrea sa stiu cand se dau in folosinta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Restaurante și baruri din Hunedoara, închise din cauza numărului mare de cazuri de COVID. Restricții similare și în alte județe

Publicat

Din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, în mai multe județe din țară, au reapărut restricțiile în zona Horeca. Mai exact, În județul vecin, în 12 localități din Hunedoara nu se mai permite funcționarea restauranturilor și a barurilor.

De asemenea, la Bacău s-au luat măsuri similare în mai multe localități, precum și în județul Iași. Restricțiile vin în contextul în care în mai multe localități din județe s-a depășit rata de infectare de 1.5/1000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

În județul Hunedoara s-a luat măsura ca 12 localități să-și închidă restaurantele și cafenelele, inclusiv la Petroșani.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a decis, prin Hotarârea nr. 27 din 29.09.2020, să restricționeze și/sau să mențină restricțiile privind desfășurarea unor activități comerciale în localitățile unde incidența cumulată a cazurilor confirmate pozitiv cu virusul SARS-COV 2, în ultimele 14 zile, trece peste pragul de 1,5/1.000 locuitori.

Restricția intră în vigoare începând de astăzi, 29.09.2020, și se aplică pentru următoarele activități comerciale:
– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, a restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, în interiorul clădirilor.”

Lista localităților unde se aplică prevederile Hotărârii nr. 27 din 28 septembrie 2020 a CJSU Hunedoara: Petroșani, Băiești, Câmpu lui Neag, Dâncu Mic, Fintoag, Galați, Livadia, Mihăileni, Obârșa,Pricaz, Subcetate, Totești.

Și în județul Bacău s-au închis barurile și restaurantele în mai multe localități, iar alte evenimente se pot desfășura cu program limitat.

Restricițiile au intrat în vigoare și în județul Iași, în comunele Bârnova, Heleşteni, Holboca şi Horleşti, unde s-a dispus şi suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, precum şi interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale. Intrarea în restaurante, cafenele şi sălile cu jocuri de noroc ar putea fi interzisă în municipiul Iaşi începând cu 5 octombrie, dacă rata infecţiilor cu noul coronavirus nu scade sub 1,5 la mia de locuitori.

sursă g4media.ro 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cine este Gabriel Pleșa, noul primar din Alba Iulia. De la o trupă de umor și afaceri cu telefoane, la politică și administrație

Publicat

Gabriel Pleșa, noul primar al municipiului Alba Iulia din partea USR PLUS, era până nu demult viceprimar în administrația locală condusă de Mircea Hava și un membru de bază al vechiului partid liberal. Acesta a ajuns primar candidând practic împotriva foștilor săi colegi. 

Dincolo de activitatea sa politică și din prestația sa din campania electorală, Gabriel Pleșa a fost întotdeauna un personaj discret, puține detalii legate de viața sa privată apărând public.

Familia

Pleșa s-a născut în Alba Iulia și are doi copii: un băiat care este student și o fețită de 11 ani, elevă. Tatăl său, Ioan, a fost profesor de geografie-istorie și pentru multă vreme a lucrat la Arhivele Statului.

Pleșa l-a invocat cu lacrimi în ochi în seara alegerilor, dedicându-i victoria la Primăria Alba Iulia.

Citește: VIDEO: Emoție la sediul USR Alba, în noaptea alegerilor. Gabriel Pleșa a izbucnit în lacrimi: ”Îi dedic victoria tatălui meu”

Mama sa, Maria, a fost contabilă la Consiliul Popular Alba Iulia, devenit ulterior, după Revoluție, Administrația Financiară Alba Iulia.

”Întreaga mea copilărie s-a derulat în jurul Cetății Alba Carolina. Am mers la grădiniță în clădirea de lângă Traseul Celor Trei Fortificații – care acum aparține Palatului Copiilor, după care am urmat cursurile Școlii Generale nr. 2, din spatele Colegiului HCC.

Am intrat apoi la secția mate-fizică a Colegiului „Horea Cloșca și Crișan” și am promovat examenul de Bacalaureat în anul 1985” își amintește Pleșa, într-o postare publicată pe siteul său de campanie.

În campania electorală, Gabriel Pleșa a publicat o fotografie cu o vioară. Fotografia a contrariat o parte dintre cititorii ziarului Alba24, care au dorit să afle dacă într-adevăr, acesta știe să o folosească.

Pleșa a lămurit subiectul: nu doar că știe, dar a urcat și pe scenă. ”Actualul Centru de Cultură „Augustin Bena”, pe atunci Școala Populară de Arte, mi-a fost timp de un deceniu o a doua școală. Acolo am învățat să iubesc vioara și am luat primul contact cu scena și publicul” a transmis acesta.

A urmat Facultatea de Mecanică din Cluj Napoca – secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini și a făcut armata la Lipova, la Școala de Subofițeri în Rezervă, arma infanterie.

În toamna lui 1986 s-a mutat la Cluj Napoca, la facultate. Acolo nu s-a ținut doar de școală, ci și de glume. A făcut parte din grupul de umor, muzică și dans, „Trupa BUM”, a Facultății de Mecanică, cu care a participat la peste 100 de spectacole în cadrul unor festivaluri studențești.

Afacerile

În timpul Revoluției, Gabriel Pleșa era în anul IV de facultate și apoi, după absolvire a făcut parte din prima generație fără post repartizat de stat.

”Am fost, practic, aruncat în acel haos al unei economii de piață incipiente, așa că m-am angajat la o firmă privată, unde lucra și Călin, fratele meu mai mare, pe un post care nici măcar nu cerea studii superioare.

A fost însă o bună lecție de viață, căci a trebuit să o iau de la zero în chiar momentul zero al noii noastre realități. Am descoperit că e ok să ai idei și că e chiar bine să ai inițiativă” își amintește Pleșa.

Așa a decis, împreună cu fratele său, să își facă propria firmă, Matex SRL.

”Era anul 1993 și nu existau încă firme care să ofere servicii de televiziune prin cablu, așa că piața instalațiilor de recepție satelit, acele antene parabolice, era în plină dezvoltare.

De acolo, de la acele antene parabolice am început și, un an mai târziu, în 1994, am deschis Viva SRL, firmă care se ocupă azi cu comerțul materialelor de construcții.

Ulterior, pentru că piața construcțiilor începea să se dezvolte din ce în ce mai mult, am transformat Matex SRL și am trecut de la parabolice la confecții metalice, domeniu în care firma activează și azi” spune Gabriel Pleșa.

Prin Viva SRL, cei doi frați au mai dezvoltat o afacere în domeniul comunicațiilor, între 1996 și 2002 având un parteneriat cu Dialog (actualul Orange). Unii albaiulieni își mai aduc poate aminte de magazinele VIVA, care vindeau telefoane și accesorii.

”Am decis, împreună cu fratele meu, să renunțăm la afacerea cu telefoanele pentru a ne concentra pe piața materialelor de construcții și chiar a construcțiilor civile, un domeniu care în anii 2000 era într-un veritabil boom.

Ambele firme funcționează și sunt în continuare o afacere de familie profitabilă, de activitatea căreia se ocupă în prezent fratele meu, Călin Pleșa” – Gabriel Pleșa.

În politică a intrat acum mulți ani. A fost implicat în multe acțiuni. Printre altele, a fost singurul lider politic din Alba Iulia care a ieșit discret în stradă în timpul manifestațiilor împotriva Ordonanței 13, unde a strigat alături de mii de oameni: ”PSD, ciuma roșie”, un partid cu care acum va trebui să negocieze în mod direct o eventuală colaborare în consiliul local.

La primărie a fost propulsat după fuzionarea PDL cu PNL. Era atunci președinte al organizației municipale a ”vechiului” PNL și în acest context, liderii PDL l-au cooptat la conducerea noii formațiuni politice și implicit în administrație.

Acolo a ajuns în competiție directă cu Voicu Paul. În calitate de viceprimar, Pleșa nu s-a remarcat în mod deosebit prin proiecte importante. De altfel, nici nu i s-au dat prea multe atribuții.

Cum a ajuns să candideze la funcția de primar

După ce fostul primar, Mircea Hava, a devenit europarlamentar, în interiorul organizației județene a apărut o problemă: cine îi va lua locul acestuia și pe cine va susține partidul. Cei doi viceprimari liberali, Voicu Paul și Gabriel Pleșa, au anunțat fiecare că își doresc să candideze.

Dintre aceștia, Mircea Hava l-a preferat pe Voicu Paul, pe care de altfel l-a susținut pentru preluarea atribuțiilor de primar până la alegeri.

Paul a fost considerat de-a lungul timpului, mâna dreaptă a lui Hava și amândoi au o istorie lungă în PDL.

De altfel, Hava i-a spus și președintelui Iohannis că îl preferă pe Voicu Paul, cu prilejul unui eveniment desfășurat anul trecut la Alba Iulia.

i

Discuție cu președintele, despre ”urmașul” lui Hava

Discuția a fost auzită de jurnaliștii care erau în apropiere.

Citește și: Klaus Iohannis către Mircea Hava: ”Dacă pleci la Bruxelles, cine rămâne interimar?” Răspunsul primarului din Alba Iulia

Pe de altă parte, Pleșa provine din ”vechiul” PNL și după fuziune a pierdut rând pe rând în interiorul partidului, în fața lui Paul: întâi funcția de președinte al organizației din Alba Iulia (la care a fost convins să renunțe chiar în ziua alegerilor) și apoi preluarea atribuțiilor de primar de la Hava.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mărul discordiei în PNL Alba după eșecul lui Voicu Paul: Numărul de voturi obținut de PNL în Alba Iulia, la Consiliul Județean

Publicat

h

Rezultatele alegerilor locale de la Alba Iulia provoacă adevărate dezbateri și analize în interiorul PNL. Lovitura primită de liberalii lui Mircea Hava la Primăria Alba Iulia a început să provoace serioase dispute interne.

”Mărul discordiei” în PNL sunt rezultatele obținute la Alba Iulia pentru Consiliul Județean, iar reproșurile îl vizează în special pe președintele CJ, Ion Dumitrel care ”nu ar fi tras” să îi aducă numărul de voturi care să îl facă primar pe Voicu Paul, protejatul lui Mircea Hava.

Pană se vor ridica din drum, se vor scutura de praf și vor merge mai departe liderii organizației își vor arunca reciproc vorbe grele și reproșuri, mai pe față, dar mai ales pe la spate.

Cifrele care stârnesc supărarea sunt voturile acordate de albaiulieni pentru Consiliul Județean Alba care sunt net superioare celor acordate lui Paul Voicu. Astfel, Președintele Consiliului Județean Ion Dumitrel a obținut la Alba Iulia 10.233 de voturi, în timp ce Voicu Paul a obținut doar 7428 de voturi.

Peste 1500 de voturi diferență la Alba Iulia, între lista PNL de la CJ și Paul Voicu

Mai mult, pentru lista de consilierii județeni PNL care conținea nume sub notorietatea candidatului la Primăria Alba Iulia, s-au acordat 9138 de voturi din Alba Iulia, în timp ce Voicu Paul a reușit să obținut 7428 de voturi. Efectul ”locomotivei” s-a văzut și la Consiliul Local unde s-au obținut 7383 de voturi, cu 1755 de voturi mai putine decât cele obținute la Consiliul Județean pentru același număr de votanți din Alba Iulia.

Rezultatele arată ca o parte din votanții PNL au migrat spre fostul liberal Gabriel Pleșa. De altfel, înainte de alegeri mulți membri PNL și-au îndemnat rudele și prietenii să îl voteze pe Pleșa și nu pe colegul lor de partid Voicu Paul.

Circa 1700 de voturi din Alba Iulia care s-au dus către liberali la Consiliul Județean, și-au schimbat direcția la votul pentru Primar spre Gabriel Pleșa.

Conducerea PNL a simțit, se pare, că o parte din electoratul lor va migra spre candidatul USR PLUS în ziua votului. Astfel se explică și declarațiile din ultimele zile de campanie și chiar din ziua votului în care în care îl făceau trădător pe Pleșa și prin care încercau să arate cât de ”mizerabile” sunt actele de trădare.

N-au reușit însă să-și convingă membrii și simpatizanții că votul acordat fostului liberal Gabriel Pleșa este un act de trădare, iar Voicu Paul a pierdut peste 1700 de voturi.

Discordia din PNL este abia la început. Deja au apărut primele voci în partid care spun, mai mult pe la colțuri, că Mircea Hava ar trebui să facă un pas în spate pentru că și-a impus candidat care a pierdut orașul pe care l-au condus timp de 25 de ani.

De cealaltă parte, Dumitrel este acuzat mult mai deschis de cei din tabăra lui Hava că nu s-a implicat suficient, ca a folosit strategic ”efectul locomotivei” în campania lui Voicu Paul, pentru a-l aduce măcar la același nivel al voturilor obținute de lista de consilieri județeni.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Noile modele Dacia, prezentate de constructor. Cum arată Dacia Sandero, Logan sau Stepway

Publicat

Noile modele de Dacia Sandero, Dacia Logan și Sandero Stepway au fost prezentate de constructorul auto. De asemenea, Dacia a mai anunțat mai multe informații despre fiecare model.

Construite pe o platformă nouă, cele trei modele oferă noi dotări, noi motorizări și o variantă nouă de transmisie.

Dacia Logan

Auotmobilul  are faruri și stopuri noi, a crescut în dimensiuni cu 3,6 centimetri, ajungând la 4,39 metri, dar a și scăzut în înălțime cu 1 centimetru (1.501 mm înălțime).

Spațiul disponibil la nivelul genunchilor pentru pasagerii din spate a crescut cu 42 mm și spătarele scaunelor din față oferă măsuțe rabatabile.

Capacitatea portbagajului a crescut cu 18 litri, ajungând la 528 de litri, iar pragul de încărcare a fost coborât cu aproape 2 centimetri. Garda la sol este de 135 mm. Lățimea modelului este de 1.848 mm.

Dacia Sandero 

Dacia Sandero vine cu faruri și stopuri noi, însă garda la sol de 133 milimetri a rămas neschimbată. Lungimea este de 4,08 metri și înălțimea de 1499 mm. Sandero Stepway are o gardă la sol de 174 mm, protecții laterale și o alură de crossover. Capacitatea portbagajului pentru modelul Sandero este de 328 de litri. Lățimea modelului este de 1.848 mm.

La interior, atât Logan, cât și Sandero au volan care poate fi acum reglat pe înălțime și pe adâncime, iar opțional poate fi achiziționată o cotieră individuală sau centrală.

Indiferent de nivelul de echipare, modelele dispun un suport pentru smartphone, ecran pentru calculatorul de bord și comenzi pe volan pentru pilotul automat și limitatorul de viteză, precum și senzor de lumină și aprindere automată a farurilor.

În funcție de piață și de versiune, sunt disponibile, fie în serie, fie opțional, un sistem nou de climatizare, scaune față încălzite (începând din aprilie 2021), card mâini libere cu deschidere de la distanță a portbagajului, frână de parcare electrică, cameră de marșarier, senzori acustici față și spate pentru asistența la parcare și senzor de ploaie cu acționarea automată a ștergătoarelor de parbriz.

Pentru prima oară la Dacia, o trapă de pavilion vitrată cu deschidere electrică va fi disponibilă în cursul anului 2021 pe Sandero și Sandero Stepway.

Noile Logan, Sandero și Sandero Stepway sunt echipate în serie cu șase airbag-uri. Sistemele de asistență la conducere disponibile includ frânare automată de urgență, senzor de unghi mor, asistență la parcare și asistență la plecarea din rampă.

Lista motorizărilor pentru noile modele Dacia Logan, Sandero și Sandero Stepway oferă două variante pe benzină și o variantă benzină/GPL:

– Sce65, un motor cu trei cilindri, capacitate de 1 litru, aspirat, cuplat la o cutie manuală cu 5 trepte

– TCe90, un motor cu trei cilindri, capacitate de 1 litru și turbocompresor, cuplat la o cutie manuală cu 6 trepte sa o cutie automată CVT

– TCe 100 ECO-G, un motor nou în gamă, cu 3 cilindri, capacitatea de 1 litru, echipat cu turbocompresor și cu alimentare mixtă benzină/GPL, cuplat cu o cutie manuală cu 6 trepte.

sursă digi24.ro

sursă foto: Dacia.ro (capturi ecran) Facebook – Dacia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate