Connect with us
Advertisement

Educație

BACALAUREAT 2021 în ALBA sesiunea a doua: CINCI candidați eliminați din examen, la Română. Prezență de 80,3%

examen

Publicat

Examenul de Bacalaureat 2021, sesiunea a doua, a început luni, 16 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

În Alba au fost prezenți 200 de candidați (80,32%) dintre cei 249 înscriși la examenul organizat în județ, potrivit datelor IȘJ Alba, transmise de inspector școlar general adjunct Dan Cherecheș.

Au fost înregistrate și cinci cazuri de candidați eliminați din examen (la centrul de examen Câmpeni), pentru tentativă de fraudă, după ce au fost găsite telefoane asupra lor. Acești candidați nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

La probe, este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Examenul continuă marți, 17 august, cu proba obligatorie a profilului (Istorie sau Matematică), iar miercuri, 18 august, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Joi este proba la limba maternă și apoi perioada de exhivalare/recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale.

În 31 august se publică primele rezultate, iar în 3 septembrie cele finale.

La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD).

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

CALENDAR BACALAUREAT 2021 – sesiunea august-septembrie 2021:

19-26 iulie 2021: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

16 august 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

17 august 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

18 august 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

19 august 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

23-31 august: Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

31 august: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00-18.00)

1-3 septembrie 2021: Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2021: Afișarea rezultatelor finale

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

  • recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Reguli pentru candidați

Anul acesta, nu se mai face triaj epidemiologic la intrarea în centrele de examen (nu mai este măsurată temperatura), însă se vor respecta în continuare condițiile de distanțare fizică și va fi obligatorie purtarea măștii de protecție.

Accesul candidatilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30, iar în săli, pe baza actului de identitate, cu cel mult 30 de minute înainte de începerea probei. Proba începe la ora 9.00 și durează cel mult trei ore.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală și niciun candidat nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă și semnează de predarea acesteia.

În cazuri excepționale, dacă un candidat se simte rău și solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoțit de unul dintre asistenți, până la înapoierea în sala de examen; în această situatie timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Vezi GHID examen bacalaureat 2021

În sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire și protecție:

  • fiecare centru de examen va dispune de de asistență medicală, echipamente și materiale de protecție (dezinfectanți, măști etc.).
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat.
  • în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri.
  • în situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă.
  • fiecare persoană care are drept de acces în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
  • sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini.
  • în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție.
  • colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.
  • este interzis schimbul de obiecte personale.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement