Connect with us
Publicitate

BLAJ

Băile Sărate Ocnișoara: cât va costa amenajarea bazei de tratament în comuna Lopadea Nouă

Publicat

Consilierii județeni vor vota în ședința din 17 februarie datele investiției pentru amenajarea bazei de agrement Băile Sărate Ocnișoara.

Locația este satul Ocnișoara din comuna Lopadea Nouă, zonă cunoscută ca ”la murătoare”. Acolo a fost reamenajată o fântână veche de 200 de ani, din care localnicii iau apă sărată, folosită pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor, dar și în scop medicinal, pentru tratarea unor boli, cum ar fi reumatismul.

Investiția de la Ocnișoara ar urma să fie legată de cea de la Băile Sărate Ocna Mureș, care se află la aproximativ 30 de kilometri distanță.

Zona de agrement cu mai multe lacuri de apă și nămol, un restaurant, locuri de joacă și spații verzi. Autoritățile județene au anunțat intenția de amenajare a acestei zone încă de acum patru ani.

Valoarea investiției

Acum se propune aprobarea Studiului de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici aferenți și a Devizului general la obiectivul de investiții „Amenajare Băile Sărate Ocnișoara”, în vederea trecerii la faza următoare de implementare a proiectului.

Valoarea estimată a investiţiei este de 16.952.799,37 lei, din care lucrări de construcții-montaj în 12.985.289,39 lei, cu TVA inclus.

Baza de agrement va fi construită pe o suprafață de 26.367 mp de teren, cu 1.115,75 mp suprafaţă construită.

Durata de realizare a investiției este de 24 luni, cu finanțare asigurată din bugetul județului Alba.

De ce a fost propusă investiția

”Acest proiect are ca obiectiv în primul rând dezvoltarea sectorului de turism și agrement, datorită creșterii atractivității zonei.

Un alt obiectiv este reprezentat de conformarea la anumite standarde a spațiilor amenajate în folosul comunității de pe raza comunei și încurajarea actualilor și viitorilor investitori, la respectarea vieții comunei și a cadrului natural valoros, prin asigurarea condițiilor create cu scopul de a pune în valoare aspectele composite arhitecturale și naturale”, se arată în documentație.

Cum va fi amenajată baza de agrement

Baza de agreement va fi structurată pe mai multe zone.

Zona de primire și distribuție:

  • zona de recepție: primire și distribuire a vizitatorilor; clădirea va fi inspirată din resurse locale dar cu interpretare modernă, inspirată din forma lacurilor propuse pe amplasament; va fi construită cu fundații din beton, cadre din lemn masiv cu închideri din panouri sandwich (lambriu+vată minerală+lambriu) și pe alocuri pereți cortină și învelitoare din tablă metalică; va fi prevăzută cu panouri informative privind serviciile și atracțiile disponibile în zonă, cabinet medical, vestiare cu grupuri sanitare aferente, inclusiv pentru persoane cu dizabilități și terasă perimetrală cu rol de acces
  • piațetă: spațiu între clădirea recepției și zona lacurilor propriu-zise; pune în valoare fântâna existentă (murătoarea), care va fi păstrată; oferă posibilitatea de a crea un spațiu expozițional din cristale de sare sculptate sau alte elemente complementare acestei teme; piațeta va fi delimitată la nord printr-un zid de gabioane și include o zonă de relaxare cu lespezi de piatră albe – ”Piața de sare” și o seră pentru depozitarea florilor și pentru protecția fântânii existente

Zona de alimentație și comerț (în partea nordică a amplasamentului)

  • restaurant; cu zonă interioară de servire a mesei și cu o terasă mobilată corespunzător în vederea servirii mesei în exterior; platformă dalată pentru locuri de parcare; resturantul va fi construit cu fundații din beton, cadre din lemn masiv cu închideri din panouri sandwich (lambriu+vată minerală+lambriu) și pe alocuri pereți cortină și învelitoare din tablă metalică
  • lac/bazin cu apă dulce cu un bar interior; bazinul va fi realizat din beton simplu și beton armat, hidroizolat corespunzător și placat cu plăci ceramice; barul va fi amenajat cu copertină

Zona de recreere și divertisment (partea vestică)

  • lacul cu apă sărată deja existent, ce va fi reamenajat (fascine montate pe maluri) – va avea o adâncime de aproximativ 1,35 m
  • o plajă de nisip dotată cu umbreluțe și șezlonguri (pentru relaxare)
  • teren de volei pe nisip
  • două construcții cu destinația de vestiar cu boxe (cu rol de garderobă), grup sanitar și zonă de masaj

Zona welness cu loc de joacă pentru copii (partea sudică)

  • spațiu de joacă pentru copii
  • trei bazine cu apă dulce pentru copii (1,20 m, respectiv 0,60 m; dotate cu tobogane)
  • zonă dotată cu aparate fitness
  • două vestiare.

Zona balneară (partea centrală) – zona lacului de nămol sapropelic

  • un bazin cu nămol (adâncime de 0,80 m)
  • două alveole de relaxare (adâncime de 0,80 m)
  • zonă de uscare.

Zona de picnic (partea sudică)

  • cinci filigorii
  • loc pentru grătar
  • loc pentru hamace
  • un focar din piatră în centrul zonei.

Zona centrală: asigură comunicarea între celelalte zone.

  • trei bazine (adâncimea de 2,00 m)
  • vestiar.

Bazinul din zona fitness va avea adâncime variabilă, respectiv de la 1,00 m la 2,00 m.

Zonele amplasamentului vor fi conectate prin alei pietonale realizate din materiale ecologice. (praf argilos, aprox 5 cm grosime) și spații verzi – arbori și gazon, cu excepția piațetei din zona de primire și distribuție care va fi amenajată cu ardezie.

Pe toată circumferința fiecărui lac/bazin se vor amenaja zone de relaxare din deck/lemn, dotate cu umbreluțe și șezlonguri.

De jur împrejurul amplasamentului se propun ziduri de piatră/gabioane și o pistă pentru alergat (atât în interiorul limitelor de proprietate cât și în afara lor), în vederea realizării unei terapii în aer liber.

Pe lângă spațiul de parcare propus pe amplasament în zona de alimentație și comerț, se va realiza încă o platformă în afara limitei de proprietate, în partea sudică a amplasamentului, pe care se vor amenaja spații de parcare pentru beneficiari. Aceasta face obiectul altui proiect al comunei Lopadea Nouă.

sursă foto: proiect / General Proiect Studio

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax