Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Oana Bogdan: „Orice persoană care te inspiră să faci bine e un modelul de urmat”


Publicat

credit foto: Annelie Vandendael

Oana Bogdan este un arhitect de succes – este cofondator al unui birou de arhitectură la Bruxelles, BOGDAN & VANBROECK, dar a devenit cunoscută după ce a intrat în politică – întâi ca secretar de stat la Ministerul Culturii în guvernul Cioloș, apoi ca membru PLUS, apoi provocând valuri de păreri și interminabile discuții cu idei exprimate în spațiul public înțelese și interpretate în cele mai diferite moduri. Așa că se poate spune că Oana Bogdan este un nume destul de cunoscut pentru cine urmărește buletinele de știri.

Între timp, Oana a decis să se întoarcă la biroul ei de arhitectură din Bruxelles. Iar azi iat-o invitată să vorbească despre modele în viață și oameni care o inspiră. De ce? Pur și simplu pentru că cine o întâlnește pe Oana fie și pentru o cafea întâlnește un om viu, inteligent, pasionat de ce face și ce spune, cu adevărat o forță motrice pentru orice proiect în care se implică.

1. Ce răspunzi, dacă ești întrebată foarte simplu care este modelul tău în viață? Cum ai fi răspuns în liceu? Cum ți s-au schimbat reperele de-a lungul timpului, dacă s-au schimbat? 

Aș răspunde că modelul meu în viață este o combinație de modele incomplete. Găsesc un model incomplet în fiecare om pe care-l întâlnesc. Învăț de la fiecare om. 

credit foto: Annelie Vandendael

În liceu mă gândeam mult la viitor, la facultate și la viața profesională de după. Mă imaginam în ipostaze diferite. Și ardeam de nerăbdare să mă maturizez, să am un cuvânt de spus, să-mi pot materializa visele. Cred că acum, la vârsta de 41 de ani, gândesc fundamental diferit față de liceana Oana. Acum trăiesc doar în prezent. Și încerc să trăiesc plenar. Încerc să îmi împing limitele zilnic. Sunt, în continuare, cel mai mare critic al meu, dar pot spune că am devenit și cel mai bun prieten al meu. Așa încât, acum, mă dojenesc constructiv, nu distructiv, cum o făceam înainte. Mă preocupă tot ceea ce m-ar face să devin un om mai bun, eu într-o variantă mai bună. 

2. O carte și/ sau un sfat și/ sau o poveste care îți definește viața, care ți-a definit reperele. 

Când încă eram studentă, am primit cadou cartea „Moartea lui Ivan Ilici”, de Lev Tosltoi, și mesajul „La timp!” scris pe prima pagină de cel pe care-l consider mentorul meu. Ivan Ilici era un bărbat aflat la apogeul carierei de magistrat și, în același timp, în fața morții. Față în față cu propria mortalitate, Ivan începe să pună la îndoială tot ceea ce credea despre sensul vieții. Așa se face că moartea lui Ivan Ilici este mai ales viața lui Ivan Ilici. În cele din urmă va muri împăcat, cu gîndul că suferința există atât timp cât există teamă. Când teama a dispărut, „s-a sfârșit cu moartea. Nu mai este”. Este o carte pe care o recomand cu căldură tinerilor de toate vârstele. Sfaturile mele sunt, așadar, două: trăiți plenar, fără teamă, și ascultați. Ascultați-vă și ascultați-i pe ceilalți. Cu generozitate. 

3. Dacă ai face o listă cu personaje care ar putea fi modele pentru copiii de azi, ce nume ar cuprinde lista asta? (Personaje istorice, mari nume din știință, artă, literatură, persoane publice de azi etc.) 

Brâncuși. Refuzul său constant de a se ralia unuia dintre curentele vremii şi rolul pivotal în trecerea spre sculptura modernă au făcut ca Brâncuşi să fie considerat iniţiatorul artei moderne. Este celebru procesul „Brâncuși versus serviciul vamal al SUA”, când a fost stabilit rolul de iniţiator al lui Brâncuşi. Păsările lui Brâncuşi, ajunse în 1926 la vama SUA înaintea unei expoziţii la New York, nu au fost considerate “opere de artă” (și deci scutite de taxe), ci “obiecte casnice și sanitare”. A urmat un proces pe care Brâncuși l-a câștigat într-un final, dar după suficiente umilințe. Cert este că, în cadrul acelui proces, la care au venit că martori mari critici de artă ai vremii, s-a definit ceea ce numim azi artă modernă. Așadar, Brâncuși ar putea inspiră în inovarea culturală, mai ales în zonele sărace din punct de vedere economic, dar bogate în tradiţii. Această sinergie tradiţie-inovare poate duce la revigorarea unei ţări precum România. Iar șansa noastră sunt copiii. Copiii să se lase inspirați să-și urmeze vocația și pasiunea. Să fie liberi precum Pasărea Măiastră. 

4. Ce persoane mai mult sau mai puțin publice de azi ar putea fi modele de urmat, persoane la care să ne uităm cu admirație? 

Orice persoană care te inspiră să faci bine e un modelul de urmat. Nu există un singur model, deoarece toți cei care te inspiră înspre bine sunt la fel de buni, nu e unul mai bun ca altul. Binele nu ar trebui să reprezinte o competiție pentru nimeni. Binele este acolo, trebuie doar să-l descoperi făcându-l. Să faci bine fără să aștepți nimic în schimb.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Zile libere în luna iunie: Românii au parte de două minivacanțe. Care sunt perioadele de sărbători legale până la finalul anului

Publicat

zile libere

Weekendul 30 – 31 mai alături de 1 iunie formează prima minivacanță, de care românii au parte în această perioadă. 

De asemenea, o altă minivacanță va fi în perioada 6, 7, 8 iunie, care cuprinde duminica și a doua zi de Rusalii. 

De altfel, zilele de 1 iunie – luni – Ziua Copilului și 8 iunie – luni – A doua zi de Rusalii sunt singurele zile libere din luna iunie.

Până la sfârșitul anului românii mai au parte de urmatoarele zile libere:

15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei (minivacanță de 4 zile)

1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri

25 decembrie – vineri – Crăciun (minivacanță de 3 zile)

26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Voicu Paul anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran din Alba Iulia. Când ar urma să aibă loc recepția

Publicat

Primaria Alba Iulia, prin vocea viceprimarului cu atribuții de primar, Voicu Paul, anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.

Prima data, Voicu Paul anunța într-o conferință de presă, la sfârșitul lunii octombrie, chiar în interiorul pasajului deschiderea acestuia cu ocazia Zilei Naționale a României din 2019.

După ce a trecut și ziua Națională, o nouă dată a fost făcută publică, undeva prin luna martie, dar potrivit lui Voicu Paul, mai multe probleme cu diferite achiziții și pandemia de coronavirus au anulat deschiderea.

Vineri, 29 mai, întrebat de reporterul Alba24 când va fi deschis, Voicu Paul a declarat: ”Este finalizat, facem recepția, nu pot să vă spun chiar acum ziua, dar maxim într-o săptămână două, îl vom deschide”.

Referitor la informația care se vehicula în spațiul public că ar exista infiltrații la tavanul pasajului, acesta a declarat:

”Nu, nu există inflitrații, când a fost desfăcut și nu era tavanul fals am observat foarte atent acele lucrări, acolo este un tavan fals și oricum dacă sunt mici infiltrații în sensul de câțiva picuri de apă ei sunt preluați și conduși spre partea de ape pluviale”, a precizat Voicu Paul.

Cu câteva zile înainte de 1 decembrie 2019, la nivelul grupurilor sanitare existau infiltrații, fiind derulate lucrări de hidroizolație.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1,9 milioane de lei cu TVA.

foto: Arhiva Alba24.ro –  stadiul lucrărilor în noiembrie 2019.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ Cum arată o terasă din Alba Iulia, pregătită de ”marea deschidere” din 1 iunie. Reguli pentru clienți și personal

Publicat

Din 1 iunie terasele din țară se redeschid pentru clienți. Industria pub-urilor a fost printre cele mai afectate de pandemia de coronavirus, deoarece fără clienți afacerile nu pot exista. 

După aproape trei luni de inactivitate, ”marea deschidere” vine cu o serie de recomandări, dar și cu o capacitate mult mai redusă decât cea normală. 

Am stat de vorbă cu Irinel Gruian, patronul terasei „La Vizitiu” situată în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, pentru a afla cum s-a pregătit pentru redeschiderea de luni, 1 iunie. 

În primul rând redeschiderea vine cu o reducere a capacității terasei cu aproape 60 %, deoarece trebuie respectată distanța de 2 metri între mese, la care se adaugă un culoar de trecere de 1,5 metri, necesar deplasării ospătarului de la o masă la alta.

La intrarea în tură, angajaților li se va măsura temperatura care nu trebuie să fie mai mare de 37 de grade, iar valoarea rezultată va fi trecută într-un registru.

CITEȘTE ȘI: La terasă, de la 1 iunie, doar cu rezervare. Autoritățile vor să știe cine stă la masă. REGULI, publicate în Monitorul Oficial

De asemenea, toți angajații vor purta mască de protecție, capișon și șorț. Măști vor fi  nevoiți să poarte și clienții când vor folosi toaleta din interiorul localului.

Dacă aceștia nu au  mască asupra lor, vor primi una din partea firmei. De asemenea, la intrarea pe terasă vor exista aparate cu dezinfectant.

Un alt lucru implementat la barul din Alba Iulia este posibilitatea de a scana meniul cu un smartphone, utilizând tehnologia QR code. În acest fel clienții nu vor mai atinge fizic meniul imprimat.

După ce clienții vor pleca de pe terasă, ospătarii vor dezinfecta masa la care aceștia au stat.

Potrivit autorităților, după deschiderea teraselor în aer liber de pe 1 iunie, la jumătatea lunii ar putea fi deschise și resturantele la interior.

Un reportaj de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.400 de tablete, oferite de Biserica ortodoxă română, elevilor din comunități defavorizate

Publicat

soare

Patriarhia Română a oferit elevilor de clasa a VIII-a și a XII, care provin din comunități defavorizate, dar și cadrelor didactice, peste 4.400 de tablete prin proiectul ”Alege Școala!”. În proiect s-au implicat eparhiile din țară și din diaspora română.

„În contextul pandemiei actuale, Patriarhia Română oferă tablete sau alte dispozitive electronice elevilor (în special, celor de clasa a VIII-a şi a XII-a) şi cadrelor didactice din comunităţile dezavantajate, pentru a se putea conecta la lecţiile on-line şi pentru a continua astfel procesul de predare-învăţare”, potrivit unui comunicat al BOR transmis, sâmbătă.

Patriarhia a oferit 4.470 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare totală de 2.661.852 lei. Prin Proiectul „Alege Şcoala!” au fost date 1.919 tablete, în valoare de 1.151.400 lei, iar prin intermediul eparhiilor – 2.551 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare de 1.510.452 lei.

sursă: agerpres.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate