Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cât cheltuie românii din străinătate pe transferuri de bani: Comisioanele variază între 15 și 23 de euro, în funcție de sumă și de serviciul ales

Publicat

Românii care lucrează în străinătate pot opta pentru mai multe modalități pentru a trimite bani în țară. Astfel, transferul poate fi realizat fie prin virament, situație în care este necesar ca ambele persoane să dețină un cont curent, fie prin depunerea sumei de bani în cont, caz ce nu necesită deschiderea unui cont curent de către deponent.

Totodată, aceștia pot apela la serviciile specializate de transfer de bani ale unor companii precum Western Union, Money Gram sau Smith&Smith.

„Serviciul de transfer de bani este folosit, cel mai adesea, pentru a trimite sume relativ mici de bani – studiile noastre arată că banii sunt folosiți de către majoritatea destinatarilor pentru a acoperi cheltuieli curente. Tot cu titlu de exemplu, suma medie per transfer efectuat prin Western Union la nivel global a fost anul trecut de 343 USD. Majoritatea transferurilor de bani către România se situează la același nivel”, a declarat Gabriel Sorbo, Director Regional Western Union Italia, Romania, Bulgaria, Cipru, Grecia si Malta, pentru Efin.ro.

Suma medie transferată în 2011 prin serviciile Western Union a fost de 360 dolari.

Comisioanele de transfer variază în funcție de suma trimisă, țara de destinație sau tipul de serviciu pentru care optează clientul. De exemplu, pentru a trimite 300 euro din Italia în Romania prin Western Union, clientul poate opta între serviciul de transfer prin care banii ajung la destinație în câteva minute, caz în care va avea de plătit un comision de 17 euro – sau poate opta pentru serviciul de transfer prin care banii ajung a doua zi, situație în care va plăti un comision de 15 euro. Cu acest ultim tip de serviciu, banii pot fi ridicați de destinatar după 12 ore. Comisionul se percepe doar la trimitere.

Transferul a 300 euro prin serviciul 10 minutes de la MoneyGram este comisionat cu 23 euro.

Din ce țări se trimit cei mai multi bani

Potrivit datelor de la Banca Mondială, în top rămân, pe mai departe, țările din Uniunea Europeană, cum ar fi: Spania, Italia, Germania, Franța sau Marea Britanie. Vorbim, în general, de economiile europene mari unde trăiesc comunități puternice ale diasporei românești. Criza economică a avut impact asupra consumatorilor peste tot în lume, inclusiv asupra migranților români. Unii dintre aceștia și-au pierdut locurile de muncă, o mare parte din cheltuielile lor lunare au crescut. Toate acestea au pus presiune și pe sumele disponibile pentru a fi trimise acasă, prin urmare au început să trimită sume mai mici, dar au continuat să trimită bani, a precizat Gabriel Sorbo.

Conform datelor BM, transferurile de bani către România au scăzut constant în anii 2009, 2010 și 2011 cu 47%, 20%, respectiv 5%, ajungând la 3,75 de miliarde de dolari în 2011. Estimările curente ale Băncii Mondiale (bazate pe datele disponibile referitoare la evoluția remiterilor pentru anul în curs) arată că piața a continuat să scadă și în 2012, cu aproximativ 6%.

Sursa: efin.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement