Eveniment
Câți români nu își permit o săptămână de concediu în vacanță de vară. Situația la nivel european

Câți români nu își permit o săptămână de concediu: Vacanțele de vară rămân un lux pentru majoritatea românilor. 58,6% dintre ei nu pleacă nicăieri, nici în țară, nici în străinătate, pentru că nu au bani.
România înregistrează cea mai mare proporție de cetățeni care nu își pot permite o vacanță anuală de o săptămână în afara locuinței
Statisticile aferente anului 2024 relevă o realitate îngrijorătoare: pentru mulți europeni, o vacanță de o săptămână departe de casă rămâne un vis de neîdeplinit.
Nu este vorba doar despre vacanțele în străinătate, ci și despre cele care ar putea fi petrecute în țară.
Datele arată că această problemă afectează în special țările din Europa Centrală și de Est, cu România în fruntea clasamentului la capitolul sărăciei relative.
Conform statisticilor publicate de Erste pentru anul 2024, România se află în situația cea mai dificilă din Uniunea Europeană în ceea ce privește capacitatea cetățenilor de a-și permite o vacanță anuală.
Un procent alarmant de 58,6% din populația României nu își poate permite să petreacă o săptămână de concediu departe de locuință, ceea ce plasează țara noastră pe primul loc în acest clasament.
Altfel spus, mai bine de jumătate dintre români sunt nevoiți să renunțe la vacanțele tradiționale, fiind constrânși de limitările financiare să își petreacă timpul liber acasă sau în proximitatea imediată a locuinței.
Realitatea economică a multor familii românești face ca vacanțele să rămână un lux inaccesibil.
Datele Erst confirmă statisticile europene realizate în 2019 (statistici care se realizează odată la 5 ani), care plasează și ele românii primii pe lista europenilor care nu au bani de concediu.
Câți români nu își permit o săptămână de concediu: Contextul European
La nivel european, situația nu este mult mai încurajatoare. Media UE pentru 2024 indică faptul că 27% din populația europeană nu își poate permite o vacanță de o săptămână departe de casă.
Această statistică reflectă o problemă structurală care afectează aproape trei din zece europeni, subliniind inegalitățile economice persistente din cadrul Uniunii.
Cifra medie europeană, deși îngrijorătoare, este totuși cu peste 30 de puncte procentuale sub situația din România, evidențiind amploarea problemei cu care se confruntă țara noastră.
Această diferență semnificativă relevă disparitățile economice majore care persistă între țările membre ale UE.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 14.07.2025 at 10:33
După tarifele practicate la noi,, concluzia este că doar bogătașii mai merg pe litoralul românesc, restul, sărântocii, merg prin Grecia, Turcia, Bulgaria etc.