Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce amendă poți primi dacă ieşi din casă noaptea și nu ai la tine declarația pe propria răspundere sau adeverința

Publicat

La începutul acestei săptămâni au intrat în vigoare noi măsuri pentru combaterea și prevenirea răspândirii Covid-19 pe teritoriul României. Printre acestea se numără purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice și limitarea circulației pe timp de noapte. Nerespectarea măsurilor sanitare atrage după sine și o serie de amenzi și sancțiuni contravenționale.

În cazul în care masca de protecție nu este purtată sau dacă o persoană este oprită în intervalul menționat și nu are declarația pe proprie răspundere sau adeverința completată de angajator, amenda este cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.

Potrivit Hotărârii Guvernului 935/2020 în vigoare, de la începutul acestei săptămâni, în toate localitățile din țară se interzice circulația persoanelor în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 – 5:00, cu anumite excepţii.

Mai exact, este permisă:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi,
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente,
  • deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. O iesire din casă, între orele 23:00 și 05:00, fără această declaraţie, se sancţionează, potrivit Legii nr. 55/2020, cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei.

Actul normativ mai prevede că persoanele care primesc astfel de amenzi au dreptul de a achita jumătate din suma amenzii aplicate, dacă se face plata  în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării procesului – verbal.

Potrivit OUG nr. 28/2020, falsul în declarații făcut unui funcționar public se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

„Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”, prevede Ordonanţa.

Totodată, falsul în declarații ca faptă săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Descarcă AICI declarația pe propria răspundere

Descarcă AICI adeverință angajator

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate