Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cei ce au grijă de bolnavi cu afecţiuni oncologice pot cere anual un concediu plătit de 45 de zile

Publicat

Salariaţii care îngrijesc pacienţi cu afecţiuni oncologice vor beneficia de un concediu anual, plătit, de 45 de zile.

În fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.

De aceleaşi drepturi beneficiază şi pacientul cu afecţiuni oncologice.

În situaţia pacientului cu afecţiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz.

Concediu pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice

Noul concediu medical plătit a fost introdus prin Legea nr. 24 din 15 februarie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 156 din 16 februarie 2022.

„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.

Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament”, conform actului normativ.

O parte din modificările prezentei legi au intrat în vigoare la două luni de la data publicării, respectiv din data de 16 aprilie.

Printre inițiatorii acestui proiect de lege se numără și deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, coordonatorul științific al noului Plan Național de Combatere a Cancerului, lansat în luna ianuarie la Palatul Cotroceni.

„Ajutorul acordat aparținătorului era necesar pentru că noi nu avem din păcate un sistem articulat, ca și țările din Vest, care sa ajute pacientul sa navigheze între specialități și instituții, ceea ce pentru bolnav e greu și descumpănitor.

Uneori este o problemă de comunicare între medici, iar pacienții sunt nevoiți să se plimbe dintr-un oraș în altul în căutare de specialiști,” a afirmat Achimaș.

sursa foto: Facebook Institutul Oncologic Cluj

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement