Eveniment
Cetățenii care nu primesc bon fiscal nu trebuie să plătească produsul cumpărat sau serviciul prestat. Ce prevede legea
Cetățenii care nu primesc bon fiscal nu trebuie să plătească produsul cumpărat. Potrivit reglementărilor legale, dacă operatorii economici refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal clienților, aceștia din urmă au „dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia”.
Potrivit OUG nr. 28/1999, operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație, sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Cetățenii care nu primesc bon fiscal nu trebuie să plătească produsul cumpărat
În cazul în care operatorii economici refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal clientului, acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia.
Totuși, clienții sunt exceptați de acest drept în cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale.
Până la repunerea în funcțiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligați să înregistreze într-un registru special, întocmit în acest sens, toate operațiunile efectuate și să emită chitanțe, în condițiile legii, pentru respectivele operațiuni și facturi, la cererea clientului.
Obligația privind înregistrarea operațiunilor efectuate într-un registru special nu se aplică operatorilor economici care desfășoară activitatea de transport în regim de taxi, precum și celor care utilizează pentru înregistrarea veniturilor aparate de marcat electronice care sunt integrate în echipamente nesupravegheate.
Ce trebuie să conțină bonul fiscal
Potrivit legii, bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal care trebuie să cuprindă cel puțin:
- denumirea și codul de identificare fiscală ale operatorului economic emitent;
- adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal;
- logotipul și seria fiscală ale aparatului;
- numărul de ordine;
- data și ora emiterii;
- denumirea fiecărui bun livrat sau serviciu prestat;
- prețul sau tariful unitar;
- cantitatea;
- valoarea pe fiecare operațiune, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cu indicarea cotei de taxă;
- valoarea totală a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată;
- valoarea totală a taxei pe valoarea adăugată pe cote de taxă, cu indicarea nivelului de cotă;
- valoarea totală a operațiunilor scutite de taxa pe valoarea adăugată, precum și valoarea altor taxe care nu se cuprind în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, dacă este cazul.
Ce amenzi riscă comercianții care nu respectă legea
Potrivit OUG nr. 28/1999, nerespectarea legislației cu privire la emiterea bonurilor fiscale constituie contravenție, fiind sancționată cu amenzi.
Astfel, neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară prețului de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului ori nerespectarea prevederilor legale, care determină existența unei sume nejustificate se sancționează cu:
- amendă în cuantum de 2.000 lei, în situația în care suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate;
- amendă în cuantum de 5.000 lei, în situația în care suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate;
- amendă în cuantum de 6.000 lei, în situația în care suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate;
- amendă în cuantum de 12.000 lei, în situația în care suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate;
- amendă în cuantum de 15.000 lei, în situația în care suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este mai mare de 1.000 lei, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate;
- amendă în cuantum de 30.000 lei, în situația în care suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este mai mare de 1.000 lei și mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, precum și confiscarea sumei nejustificate;
În sensul acestei prevederi, prin sumă nejustificată se înțelege contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate pentru care nu s-au emis bonuri fiscale, diferența până la prețul de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului în cazul emiterii de bonuri cu o valoare inferioară ori contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate fără respectarea prevederilor legale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Coco
sâmbătă, 13.04.2024 at 20:58
și cine îi amendează?
Cornelia
sâmbătă, 13.04.2024 at 21:04
frizerii, mecanici auto, tinichigii, electricieni. instalatori, astia nu dau bonuri, toti cu vile si masini, ii doare undeva
un iobag din Romania
duminică, 14.04.2024 at 10:16
Parlamentarii cheltuie pe LUNA 14 000 de lei(bani publici ) fara sa justifice bani cu chitante sau facturi doar pe propria raspundere dar cer facturi si bonuri de la …
Baluba
duminică, 14.04.2024 at 18:34
și la magazin cum procedezi?întâi ceri bonul și după plătești?e plină lumea de ,,deștepți”!
Ioan
duminică, 14.04.2024 at 20:50
Platesi cu cardul și îți dă bonul de bancă. Toate pizzeriile îți dă nota de plată în loc de bon fiscal. Am văzut că altele eliberează un bon fiscal, apoi mai scoate unul și apoi le anulează pe amândouă. Curierii aduc produse fără factură, ramburs 0, plătești CV, dar nu mai dă nimic. Fel de fel de hoție românească.
Costina
luni, 15.04.2024 at 15:56
Și băbuței de la coltul străzii cu o pensie mizeră i se ia dreptul de a supraviețui..
Costina
luni, 15.04.2024 at 16:01
Și băbuței de la coltul străzii cu o pensie mizeră care vinde patrunjel ,i se ia dreptul de a supraviețui..bunicii noștri nu plăteau atâtea taxe si impozite către stat și trăiau liniștiți
Tara lui Papura Vodă