Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cine și cum se bucură de schimbarea Codului Penal. Super-ofertă pentru infractori: la 10 ani, faci doar 5!


Publicat

camera penitenciar, inchisoare, aiud

În penitenciarele din România a fost mare sărbătoare la aflarea modificărilor Codului Penal adoptate de Camera Deputaţilor. S-au bucurat mai ales cei condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie, dar şi abuzatorii de copii, violatorii şi criminalii, pentru că noile prevederi ale Comisiei Iordache vor produce efecte pentru toţi, deopotrivă.

S-au bucurat cei prinşi şi condamnaţi, dar şi cei pe care încă îi caută anchetatorii. Autori rămaşi necunoscuţi, care au comis tâlhării, violuri sau furturi. Infractori care acum se plimbă printre noi în libertate şi care vor scăpa mai repede de spaima că vor răspunde, cândva, pentru faptele lor.

Jurnaliștii ziarului Libertatea au realizat o anchetă cu privire la principalii beneficiari ai acestor legi. Aceștia au descoperit că, după noile legi, criminalii pot cere liberarea după 15 ani de închisoare!

Infractorii sunt singurii beneficiari ai modificărilor Codului Penal votate ieri de Camera Deputaţilor. Cei cercetaţi pentru comiterea unor infracţiuni de corupţiei, dar, colateral, şi agresorii sexuali, violatorii şi criminalii. Inclusiv criminalii în serie, care sunt condamnaţi de instanţe la închisoarea pe viaţă.

Dar în România, „pe viaţă” nu înseamnă pentru totdeauna, pentru că inclusiv criminalii pot fi eliberaţi condiţionat. După executarea a cel puţin 20 de ani de închisoare, prevede acum Codul Penal. „Prea mult”, a considerat Camera Deputaţilor. Şi a redus la 15 ani perioada de detenţie la finalul căreia criminalii pot cere liberarea.

Faptele se prescriu pe repede-nainte

Camera Deputaţilor i-a făcut fericiţi şi pe cei condamnaţi, dar şi pe cei care au comis infracţiuni şi au rămas până acum nedescoperiţi. Autorii necunoscuţi care au la activ violuri, furturi, tâlhării.

Pentru infracţiunile unde pedeapsa e mai mare de 10 ani de închisoare, dar nu depăşeşte 20 de ani, fapta se va prescrie după 8 ani, iar nu după 10, cum prevede acum Codul penal.

Iar pentru infracţiunile unde pedeapsa e mai mare de 5 ani de închisoare, dar nu depăşeşte 10 ani, fapta se va prescrie după 6 ani, iar nu după 8, cum prevede acum Codul Penal.

Violul se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Cu alte cuvinte, un violator neprins va sta doar 6 ani cu spaima în sân că ar putea fi descoperit. După care, chiar dacă se descoperă probe împotriva lui, el nu va mai răspunde în faţa legii.

Atenţi la detalii, cei din Comisia Iordache au modificat şi data de la care curge termenul de prescripţie a răspunderii penale. În actualul Cod Penal, orice act de procedură îndeplinit în cauză întrerupe cursul prescripţiei legale.

Camera Deputaţilor a considerat că e inuman să laşi infractorul să tremure în van, fără ca el să aibă indicii. Iar Codul Penal a fost modificat asfel încât „cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în cadrul procesului penal”.

În cazul violatorului mai sus pomenit, dacă după 6 ani el nu e suspect sau inculpat în dosarul deschis pentru cercetarea faptei, scapă basma curată.

Chiar dacă procurorii au probe biologice ce-l pot incrimina şi dispun audieri sau expertize genetice pentru a-l descoperi, dacă fix în 72 de luni nu ajung cu ancheta la el, peste 6 ani şi-o zi e deja prea târziu.

Anul trecut, 512 dosare de viol şi agresiune sexuală cu autor necunoscut rămaseseră nesoluţionate. Cum e pedepsit sexul cu minori care practică prostituţia Crimele nu se prescriu. Iar în cazul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale unde victime sunt copii, termenul de prescripție începe să curgă de la data la care ei au devenit majori.

Lucrurile acestea au rămas nemodificate în Codul Penal, doar pentru că acele articole nu-i priveau direct pe beneficiarii modificărilor. Aşa cum aproape integral a rămas şi articolul 216 indice 1. Comisia Iordache l-a citit, l-a răsucit şi a eliminat doar varianta amenzii dintre pedepse.

Iar deputaţii au votat, printre multe alte modificări ale Codului Penal, că „întreţinerea oricărui act de natură sexuală cu un minor care practică prostituţia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”. Trei luni! O batjocură…

Sursa: libertatea.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Paul

  vineri, 26.04.2019 at 17:55

  Dar 3 ani cu executare pt ca ai furat mâncare pt familie și 2 ani cu suspendare pt ca ai omorât un om pe trecerea de pietoni e corect ??

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe A1, Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu: O dubiță cu 8 persoane implicată

Publicat

Un grav accident de circulație a avut loc vineri, în jurul orei 07.00, pe autostrada A1, sensul de mers Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu. 

Potrivit ISU Alba, este vorba despre un autoturism (o dubiță) cu opt persoane.

La fața locului intervin pompierii din Sebeș alături de colegii lor din Orăștie cu mai multe autospeciale.

UPDATE: 7.30 – La ajungerea pompierilor militari la locul accidentului, erau 8 victime care au nevoie de asistență medicală dintre care 3 în stare bună la o prima evaluare și 5 victime cu traumatisme care cel mai probabil vor fi transportate la spital.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Graffiti gigant pe blocul ”280” din Alba Iulia. Proiect inedit legat de întoarcerea la natură

Publicat

O latură a blocului ”280” din Alba Iulia va fi decorată cu un graffiti gigant, realizat de cunoscutul artist stradal „IRLO”. 

Mai exact, pe partea laterală a blocului de deasupra băncii BRD va fi realizat un graffiti de aproape 30 de metri înălțime și 9 metri lățime. 

Proiectul aparține Asociației XEO din Alba Iulia care a câștigat un grant din partea unui supermarket. Banii pentru proiect sunt integral asigurați de proiectul câștigat de tinerii din Alba Iulia.

Mai mult de atât, pe lângă vopseaua care se folosește de obicei în desenele graffiti de mari dimensiuni, artistul va folosi o vopsea purificatoare de aer, care garantează faptul că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci. Ideea proiectului este ca aproximativ 250 de metri pătrați să fie acoperiți cu vopseaua respectivă.

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Desenul va reda viziunea artistului pe tema întoarcerii vieții urbane sufocate de de poluare și zgomot, spre natură curată și purificatoare.

Cel mai probabil, schița va fi gata în prima parte a lunii mai, au precizat pentru alba24.ro, reprezentații XEO Alba Iulia.

Desenul va fi gata undeva la sfârșitul lunii iulie.

Cu ce bani contribuie Primăria Alba Iulia

Potrivit unui hotărâri ca va intra la vot în viitoare ședință de Consiliu Local, inițiat de primarul Gabriel Pleșa, Primăria trebuie să contribuie cu o sumă de maxim 15.000 de lei, cheltuieli cu asigurarea platformei de ridicare pentru artistul graffiti, punerea în valoare a picturii și realizarea unui video cu rezultatul proiectului.

sursa foto: Facebook – Irlo Doidoi

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vânzările de automobile ”verzi” în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut. Europenii preferă încă mașinile hibride

Publicat

masini-electrice

În 2020, pentru prima dată, în Europa au fost vândute mai multe vehicule electrificate noi decât în China. Un studiu arată că cele două pieţe regrupează peste 70% dintre cele 9,9 milioane autoturisme electrificate vândute până acum.

Vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depăşind pragul de un milion de unităţi şi fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Europa şi China domină piaţa mondială pentru autoturisme electrice, dar cu toate acestea sunt foarte puţine vehicule electrificate pe drumurile de pe mari pieţe precum Rusia, America Latină şi Africa, arată un studiu efectuat de Munich Mobility Show, informează Reuters.

Munich Mobility Show, succesorul îmbunătăţit al Salonului auto de la Frankfurt, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, a examinat datele privind înmatriculările de vehicule din mai multe surse şi a descoperit că, în 2020, China avea 4,2 milioane de vehicule electrice în circulaţie, Europa avea 3,2 milioane şi SUA aproximativ 1,7 milioane.

Vânzările de vehicule electrice noi au crescut pe toate marile pieţe în 2020, în pofida pandemiei de coronavirus, cu excepţia pieţei din SUA unde vânzările au scăzut cu 6%.

În condiţiile în care 80% dintre vehiculele electrificate vândute până acum în China şi 79% din cele vândute în SUA sunt modele electrice pe bază de baterie, în cazul Europei (incluzând şi ţările EFTA) ponderea este de doar 54%, ceea ce înseamnă că vechiul continent est în continuare mult prea dependent de vânzările de automobile hibride.

De asemenea, studiul Munich Mobility Show arată că există diferenţe mari la nivel mondial în deţinerea de automobile electrice. De exemplu, în Norvegia, o ţară cu cinci milioane de locuitori şi un sprijin puternic pentru autoturismele electrice, un număr de 433.609 de autoturisme electrice au fost vândute până acum după ce, în 2020, au fost vândute peste 105.000 de noi exemplare. În schimb, în Rusia, o ţară cu aproximativ 145 de milioane de locuitori, anul trecut au fost vândute doar 1.760 de autoturisme electrificate.

De asemenea, înmatriculările de autoturisme electrice în America de Sud, un continent cu o populaţie de peste 420 milioane de locuitori, au fost mai mici de 18.000 de unităţi în 2020. În cazul Africii, un continent cu 1,2 miliarde locuitori, înmatriculările de autoturisme electrice au fost limitate exclusiv la Africa de Sud, şi aici s-au cifrat la doar 1.509 de autoturisme.

În România, numărul autoturismelor prietenoase cu mediul s-a situat, la finele anului 2020, la 8.902 unităţi, în creştere cu 33,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, când erau înregistrate 6.678 de exemplare, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sfântul Gheorghe: Nume NEȘTIUTE care se sărbătoresc în 23 aprilie. Cui poți să îi spui ”La mulți ani” de ziua numelui

Publicat

sfantul gheorghe

Peste un milion de români, majoritatea bărbați, îşi sărbătoresc onomastica, vineri, 23 aprilie, când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Numele de Gheorghe provine din limba greacă. Acesta se traduce prin: ţăran, agricultor sau lucrător al pământului.

Citește și Sfântul Gheorghe: Mesaje, Urări și Felicitări pentru cei ce poartă numele Sfântului Mare Mucenic

Pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, aproximativ un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 733.000 sunt bărbați, iar 344.071 sunt femei.

Dintre bărbați, cei mai mulți au numele Gheorghe, George și Gheorghiță.

Cele mai multe femei care își serbează onomastica de Sfântul Gheorghe se numesc Georgiana, Georgeta și Gheorghița.

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

 • Gheorghe;
 • Ghiorghe;
 • Ghiorghiță;
 • Ghiță;
 • Gheorghieș;
 • Gheorghina;
 • Gherghina;
 • Georgiana;
 • Georgica;
 • Georgi;
 • Georgeta;
 • Getuța;
 • Geta;
 • George;
 • Georgel;
 • Gelu;
 • Gică;
 • Geluța;
 • Geluțu;
 • Geo;
 • Giculina;
 • Gicuța;
 • Gianina;
 • Gina;
 • Gigel;
 • Ioiga;
 • Iordache;
 • Iorgu;
 • Jorje;
 • Jorj;

Citește și: MESAJE de Sf. GHEORGHE 2021: Idei de urări pe care le poţi trimite celor dragi sau cunoscuţilor care-şi sărbătoresc onomastica

Variante ale numelui „Gheorghe” în alte limbi

 • Kevork (armeană);
 • Georgi (bulgară);
 • Jurica, Juro (croată);
 • Georges (franceza);
 • Jürgen, Jörg (germană);
 • Georgios, Yiorgos, Yorgos (greacă);
 • Jurek (poloneză);
 • György, Gyuri (ungară).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate