Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cine sunt cei cu pensii mai mari de 10.000 de lei în România. Cât ar câștiga statul din impozitarea lor

Publicat

În România sunt peste nouă mii de beneficiari de pensii speciale, iar aproape jumătate dintre ei primec peste 10.000 de lei pe lună. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici vrea să introducă o „taxă de solidaritate” pe toate pensiile mai mari de 10.000 de lei. Printre cei care vor fi vizați de această măsură se numără magistrații, personalul navigant, funcționarii publici parlamentari, corpul diplomatic, funcționarii curții de conturi și personalul auxiliar din instanțe. Valoarea acestei taxe ar putea fi între 30 – 50 % din tot ce depășește 10.000 de lei, anunță reprezentanții Guvernului.

În schimb, nu se atinge nimeni de pensiile speciale ale parlamentarilor, care în unele cazuri depășesc 10.000 de lei.

Potrivit analiștilor, impactul va fi unul nesemnificativ, de nici 10% din bugetul total de pensii speciale.

Ce sunt pensiile speciale

„Pensiile speciale sunt speciale în sensul că nu sunt contributive. Oamenii nu au cotizat la sistemul de pensii pentru a putea avea acești bani la sfârșitul carierei lor. Avem o problemă legată de actualizare. Pensiile speciale nu doar că nu scad, ci ele cresc încontinuu”, a explicat Dragoș Pîslaru, fost ministru al muncii.

În această schemă a pensiilor de peste 10.000 de lei se mai încadrează alte 300 de persoane care au contribuit la sistemul de pensii, dar și 3.000 de militari, care nu ar intra în cursa impozitării, pentru că pensiile lor nu sunt plătite din sistemul public.

Nicio vorbă însă despre pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că sunt încadrate generic la indemnizații pentru limită de vârstă, plătite din bugetul Parlamentului. Asta deși, în unele cazuri, pensiile parlamentarilor depășesc 10.000 de lei, în funcție de numărul de mandate și se cumulează și cu pensiile din sistemul public.

Deocamdată s-au făcut calcule la nivel ipotetic doar pe cele 4.046 de pensii de serviciu și 300 de pensii stabilite pe baza contributivității, deși ministrul Finanțelor a declarat că va fi impozitat aboslut tot ce depășește 10.000 de lei, astfel încât să evite ca măsura să fie declarată neconstituțională. Din discuțiile de până acum, pensiile mari ar urma să fie impozitate progresiv cu 30, 40 ori 50%.

Cât ar câștiga statul

Calculele pe baza datelor oficiale arată însă că statul nu ar câștiga mare lucru, cel mult câteva sute de milioane de lei pe an.

Guvernanții vând acum ideea că sunt împotriva acestor pensii speciale foarte mari, deși, paradoxal, tot ei au fost cei care le-au introdus la acest nivel. Acum se propune o taxă numită generic de solidaritate, când, de fapt, este o taxă introdusă pentru a face faţă în condițiile în care bugetul nu mai reușește. Guvernul trebuie să facă rost rapid de aproape 7 miliarde de lei pentru a reuși să se încadreze până la sfârșitul anului în deficitul de 3%.

Urmează să fie realizat un grup de lucru între cei de la Ministerul Muncii și cei de la Ministerul Finanțelor să se stabilească exact câte pensii vor fi impozitate și care va fi procentul, astfel încât Ordonanța de Urgență care cuprinde acestă măsură să fie adoptată luna aceasta, până la rectificarea bugetară.

Pensii speciale

Total – 9.303

  • peste 10.000 lei – 4.046
  • pensii bazate pe contributivitate peste 10.000 lei – 300
  • pensii militari peste 10.000 lei – 3.000

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate