Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CNCAV: Creșteri cu peste 200% a cazurilor la persoane cu vârste sub 40 de ani. Când ar putea începe vaccinarea cu a treia doză

Publicat

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, susține că se remarcă o creştere de peste 200 la sută a cazurilor de îmbolnăvire la persoane cu vârste mai mici de 40 de ani.

Peste 82% dintre testele pozitive şi peste 93% din decesele cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2 s-au înregistrat la persoane nevaccinate, potrivit statisticilor de săptămâna trecută.

”Pentru varianta Delta, care se răspândeşte foarte uşor la contacţi, este important să evităm evenimentele cu un număr foarte mare de persoane, atunci când vom avea o creştere a numărului de cazuri, să sperăm că situaţia epidemiologică este un favorabilă şi va permite organizarea acestor evenimente în condiţii cât mai sigure. De asemenea, este importat să ne vaccinăm într-un număr cât mai mare, pentru că ceea ce am urmărit noi în săptămâna precedentă: peste 82% dintre cei testaţi pozitiv sunt persoane nevaccinate şi peste 93% din decese au apărut la persoane, iarăşi, nevaccinate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24.

Vezi și MĂSURI de început de școală: Noi scenarii de funcționare, mască obligatorie pentru elevii peste 6 ani, nu și în spații deschise

În ceea ce priveşte grupele de vârstă, medicul a atras atenţia asupra faptului că se remarcă o creştere cu peste 200% a cazurilor de îmbolnăvire la persoanele cu vârsta sub 40 de ani.

„Din acest punct de vedere, persoanele tinere, în general, sunt persoanele care s-au vaccinat mai puţin şi interacţionează mai mult, se expun unui risc mai mare de îmbolnăvire şi în felul acesta circulaţia virusului este întreţinută şi amplificată”, a adăugat medicul.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, estimează că România va începe în luna octombrie campania de vaccinare cu a treia doză de ser anti-COVID.

„Dacă Agenţia Europeană a Medicamentului face această recomandare la început de septembrie, aşa cum noi estimăm, cel mai târziu la începutul lunii octombrie vom putea demara această etapă, de a administra a treia doză şi vor fi câteva reguli foarte clare. În primul rând, modalitatea de înscriere, de prezentare la centrele de vaccinare rămâne fie prin programare în platformă – la acest moment deja se lucrează la optimizarea platformei – iar a doua posibilitate este cu prezentare directă. Mai mult decât atât, trebuie să avem cel puţin şase luni de la rapel, de la cea de-a doua doză. Sau, în cazul în care vorbim de Johnson… deşi vaccinarea cu Johnson a început în luna mai, practic, mai este până se va lua în calcul vaccinarea celor care au făcut vaccin cu Johnson & Johnson.Vom intra progresiv cu categoriile: cei expuşi, personalul medical şi cei vulnerabili, progresiv şi celelalte categorii”, a declarat Valeriu Gheorghiţă vineri pentru Digi 24.

Şeful CNCAV a precizat că România aşteaptă recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului şi ale Centrului European de Control al Bolilor, dar a adăugat că tendinţa este aceea de a se introduce şi o a treia doză de vaccin, mai ales în contextul apariţiei variantei Delta a virusului.

„Deja vedem că tendinţa în momentul acesta este de a adopta o a treia doză, ţinând cont de faptul că după şase luni nivelul anticorpilor începe să scadă şi faptul că avem totuşi de a face cu o variantă virală diferită, varianta Delta, care este mult mai adaptată, care evoluează cu o încărcătură virală mult mai mare, se multiplică mult mai uşor, se transmite mult mai uşor şi activitatea neutralizantă a anticorpilor, fie că sunt obţinuţi prin boală sau prin vaccinare, este uşor mai redusă”, a afirmat acesta.

Gheorghiţă a menţionat că a treia doză nu va fi necesară pentru persoanele vaccinate care au trecut prin boală.

„Cei care au istoric de trecere prin boală nu mai au indicaţie de a face cea de-a treia doză de vaccin, deoarece datele de imunogenitate ne arată o persistenţă mult mai bună a răspunsului imun şi a nivelului de anticorpi, inclusiv al celor neutralizanţi”, a spus el.

Potrivit lui Gheorghiţă, a fost luată în calcul şi varianta de a trimite SMS-uri pentru a-i aduce mai repede la vaccinare pe cei vulnerabili sau care se află în evidenţă cu afecţiuni cronice, dar că măsura va fi discutată cu reprezentanţii STS.

El a subliniat că pentru CNCAV prioritară este vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane cu prima doză.

„Cei care se vor prezenta la centrele de vaccinare şi care nu au făcut nicio doză vor avea prioritate pentru vaccinare”, a menţionat şeful CNCAV.

surse: Agerpres, Hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax