Economie
Comparație între programele de guvernare ale PSD și PNL: Salarii nete de 1.000 de euro și pensii fără taxe. DOCUMENTE
Cele două partide mari din Coaliția de Guvernare și-au anunțat programele de Guvernare pentru etapa următoare, când funcția de premier va fi preluată de Marcel Ciolacu.
Cele două formațiuni se întrec în promisiuni care vizează măsurile fiscale, pensiile, salariile și mediul macroeconomic.
Partidul Social Democrat şi-a stabilit principalele obiective și plănuiește să ducă investițiile publice la 126 miliarde lei în 2024, să scadă datoria publică în același an la 46% din Produsul Intern Brut, iar un alt scop este ca, la 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu un copil în întreţinere să nu câştige mai puţin de 500 euro, în timp ce peste 1,5 milioane contracte de muncă să fie remunerate cu peste 1.000 euro.
Partidul Național Liberal vrea, printre altele, impozit zero pentru pensiile sub 3.000 de lei și eliminarea CASS pentru al doilea loc de muncă
Programul PNL poate fi citit AICI.
Programul PSD poate fi citit AICI.
Program de Guvernare PNL – Fiscalitate:
- Instituirea unui regim fiscal mai favorabil de tip „scutirea temporară”, pe perioadă de 1 an, a contribuțiilor sociale ale angajaților/locurilor de muncă create prin investiții din fonduri europene din exercițiul financiar 2021-2027.
- Scutirea de la plata impozitului pe profit în primul an de funcționare a capacităților de producție modernizate prin investiții din fonduri europene aferente exercițiului financiar 2021- 2027 și/sau garanții pentru creditele necesare pentru asigurarea cofinanțărilor.
- Aplicarea voluntară, pe o perioadă determinată, a amânării plății impozitului pe profit până la momentul distribuirii de dividende; în vederea stimulării reinvestirii profitului, există anumite sectoare și/sau categorii de societăți pentru care putem contribui contribui la creșterea competitivității și îmbunătățirea rezultatelor; vom dezvolta acest sistem și stabilind condițiile concrete de aplicare în colaborare cu mediul de afaceri;
- Bonificație de 10% pentru firmele care achită impozitul trimestrial sau plătesc anticipat obligațiile fiscale trimestriale până la termenele scadente, dacă acestea nu înregistrează datorii la bugetul general consolidat;
- Bonificații la plata impozitului pe profit, pentru firmele care calculează și declară un profit impozabil mai mare decât în anul precedent – pentru profitul suplimentar declarat se va plăti un impozit pe profit de 10%
- Bonificații pentru contribuabilii persoane juridice care declară și plătesc integral impozitele pe proprietate înainte de 31 martie, similar bonificației de 10% acordată persoanelor fizice;
- Deduceri fiscale pentru cheltuieli eligibile precum instalații noi, echipamente tehnologice, licențe și brevete, în sectoarele economice în care România înregistrează deficite comerciale în creștere.
Programul de guvernare PNL – Muncă:
- Reducerea progresivă a poverii fiscale asupra veniturilor salariale, prin implementarea mecanismelor de stimulare financiară a angajaților, prin facilități fiscale acordate familiilor care au în întreținere copii și prin încurajarea persoanelor care desfășoară mai multe activități simultan.
- Salarii nete mai mari – reducem progresiv contribuțiile de asigurări sociale de stat, pentru creșterea salariilor nete; este o măsură care ar duce la creșterea salariilor și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România, și o modalitate corectă și nediscriminatorie de creștere a veniturilor românilor, atât din sistemul public cât și din mediul privat.
- Reducerea cotei de CAS va fi susținută parțial prin creșterea numărului locurilor de muncă și prin reforma pensiilor speciale acordate în prezent;
- 0% contribuții sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă;
- 0% contribuții sociale de sănătate pentru persoanele fizice autorizate (PFA) care obțin și venituri din salarii;
- Contracte de muncă part-time impozitate la numărul de ore lucrate;
Programul de guvernare al PNL – Pensii:
- În scopul asigurării unei rate ridicate de înlocuire a salariului cu pensia (indicator Eurostat), în special după anul 2030, este importantă majorarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, începând cu 1 ianuarie 2024, precum și alte măsuri, în scopul majorării valorii unităților de fond acumulate de participanții la pensiile obligatorii administrate privat.
- Pensiile până la 3.000 de lei vor fi neimpozitate
- Pensii publice doar pe principiul contributivității.
Program de guvernare PSD:
Obiective generale:
- creșterea puterii de cumpărare a tuturor românilor astfel încât să ajungem la 82% din media UE la PIB/locuitor (în 2022 indicatorul este 77%, conform Eurostat).
- stimuli pentru populație și economie de 10% din PIB, de 5 ori mai mult decât au întors în economie guvernările din 2020 și nov 2021.
- dublarea investițiilor publice în economie la 126 miliarde lei în 2024, față de 59 miliarde lei în anul 2021.
- sprijinirea a peste 100.000 de companii care produc în România, din care 99% IMM (63.000 doar prin programele derulate de MFP și din FE perioadele 2014-2020 și 2021-2027 și PNRR).
- PIB de 360 miliarde euro la sfârșitul anului viitor, cu 50% mai mult față de nivelul din 2021 și că vor stopa guvernarea pe datorie, ducând datoria în PIB la 46% în 2024 de la 49% cât era în anul 2021.
Program de guvernare PSD – Salarii:
- la 1 ianuarie 2025, nici un salariat cu normă întreagă și un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar;
- la 1 ianuarie 2025, niciun tânăr cu vârsta de sub 26 de ani, angajat cu normă întreagă din România, nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar;
- la 1 ianuarie 2025 peste 1,5 milioane contracte individuale de muncă vor fi remunerate cu peste 1.000 euro net.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
marți, 16.05.2023 at 21:06
Ce programe de guvernare, eşecuri de guvernare. Aşa de obişnuită e lumea cu gogomăniile politice încăt nu se mai obosesc să le citescă, pentru că pierd timpul.