Connect with us
Advertisement

Actualitate

Comunicat Simion Crețu: Fonduri europene pentru achiziții de echipamente, servicii digitale și instruirea angajaților din IT

Publicat

„Economia României și cea globală trec în aceste zile prin cele mai grele încercări. Instituțiile publice, dar și mai mult mediul privat, sunt greu puse la încercare. Ne aflăm într-un moment în care, nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Europă, se pune problema unei priviri profunde și de ansamblu asupra modului în care poate sau trebuie să aibă loc restructurarea întreprinderilor. 

Guvernul PNL a pregătit mai multe măsuri de relansare economică, în cadrul cărora a aprobat recent Programul Național de digitalizare a microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, ce prevede un buget total de 150 milioane euro, din care 127,5 milioane euro fonduri europene și restul va proveni de la bugetul de stat. În plus, începând cu luna august și până în noiembrie 2020, patronatele, asociațiile de firme, Camerele de comerț și alte astfel de organizații vor putea depune proiecte pentru a obține fonduri europene destinate pregătirii IT a salariaților din firmele mici și mijlocii (IMM). Valoarea totală a fondurilor alocate în cadrul Programului Operațional Capital Uman este de 30 de milioane de euro, fonduri UE și de la buget, defalcată pentru profesionalizarea angajaților din cadrul IMM, în sumă de 20 milioane euro și, separat, pentru creșterea competenţelor digitale a angajaţilor din întreprinderi mari, încă 10 milioane de euro.

Prin aceste programe, firmele mici și mijlocii românești, cu profil IT și non-IT, vor putea obține fonduri europene pentru achiziții de echipamente și servicii digitale, iar angajații acestora vor putea fi pregătiți în tehnologia informației, utilizând fonduri europene în valoare de aproximativ 180 milioane euro.

Revoluția digitalizării a schimbat modelul de business în ultima perioadă, aspect care nu privește numai tehnologia, ci și impactul tehnologiei informației asupra condițiilor de lucru și de trai: meserii noi, calificări noi, stabilirea salariilor în funcție de eficiența muncii, dialogul social dintre patron și angajat, precum și traseul formării profesionale

La nivelul economiei naționale, criza COVID-19 s-a manifestat diferit, în funcție de domeniul de activitate, de mărimea firmelor, dar și în funcție de modul în care firmele au știut și au putut să se adapteze, să se remodeleze, să se reinventeze. În această perioadă, cei mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri au resimțit și au evidențiat faptul că sectorul privat a fost și este mult mai expus în fața efectelor crizei, din punctul de vedere al păstrării și remunerării personalului, decât sectorul public, unde salariile nu au fost afectate și nu s-au operat disponibilizări sau trimitere în șomaj tehnic.

Sectoarele economice în care noile tehnologii au cea mai mare relevanță sunt industria și serviciile. În țară, contribuția industriei la formarea Produsului Intern Brut va ajunge anul acesta la 22,5%, fiind în ușoară scădere față de anul anterior, dar peste media înregistrată la nivelul statelor UE, unde industria contribuie cu 19% la formarea PIB, arată datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Județul Alba contribuie cu aproximativ 2% la formarea PIB național, iar în privința PIB/locuitor județul nostru se situează pe locul 9 la nivelul țării. Ponderea industriei pentru formarea PIB la nivel județului Alba este de peste 38%, în timp ce la nivel național este de aproximativ 27%, în timp ce, pentru sectorul serviciilor ponderea pentru formarea PIB este de aproximativ 50%, la nivel național fiind de 62%. Aceste date statistice indică faptul că angajații din sectorul IMM, precum și firmele mici și mijlocii din Alba vor putea să beneficieze de resurse cu care să depășească perioada de criză. Practic, în Alba avem peste 8500 de IMM, din care aproape 8400 sunt firme mici sau microîntreprinderi, cu puțini angajați. În cadrul acestora sunt cam 60.000 de oameni, care au resimțit din plin efectele crizei pandemiei. Pentru firmele din Alba, chiar dacă accesul la finanțare este puțin mai dificil, aceste fonduri lansate de Guvernul liberal reprezintă una dintre cele mai bune soluții.

Domeniul industrial concentrează în județul Alba cei mai mulți angajați din mediul privat. Unii dintre ei obțin venituri peste salariul mediu din economie, iar alții sunt printre cel mai prost plătiți angajați din economie. Ce este bine este faptul că numărul angajaților din domeniile cu multă forță de muncă plătită cu salarii mici a scăzut constant în ultimii ani. Ca să avem mai mulți angajați în industria prelucrătoare, trebuie să avem cu ce să îi plătim și pentru asta trebuie să producem produse de calitate. În acest sens vine oportunitatea creată de guvernul liberal de finanțare din fonduri europene a sectoarelor conexe cu IT în orice fel de întreprinderi mici și micro, ca să îndreptăm producția spre tehnologii noi, să dezvoltăm competențele angajaților și să formăm forță de muncă specializată în tehnologii de vârf. PNL a susținut constant dezvoltarea firmelor mici și mijlocii, precum și profesionalizarea oamenilor, deoarece astfel se generează locuri de muncă bine plătite iar nivelul salarizării personalului va crește.

Adică exact ce avem nevoie pentru a trece peste această perioadă de criză cât mai repede!”

Simion Crețu, PrimVicepreședinte PNL Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement