Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Simion Crețu: Fonduri europene pentru achiziții de echipamente, servicii digitale și instruirea angajaților din IT


Publicat

„Economia României și cea globală trec în aceste zile prin cele mai grele încercări. Instituțiile publice, dar și mai mult mediul privat, sunt greu puse la încercare. Ne aflăm într-un moment în care, nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Europă, se pune problema unei priviri profunde și de ansamblu asupra modului în care poate sau trebuie să aibă loc restructurarea întreprinderilor. 

Guvernul PNL a pregătit mai multe măsuri de relansare economică, în cadrul cărora a aprobat recent Programul Național de digitalizare a microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, ce prevede un buget total de 150 milioane euro, din care 127,5 milioane euro fonduri europene și restul va proveni de la bugetul de stat. În plus, începând cu luna august și până în noiembrie 2020, patronatele, asociațiile de firme, Camerele de comerț și alte astfel de organizații vor putea depune proiecte pentru a obține fonduri europene destinate pregătirii IT a salariaților din firmele mici și mijlocii (IMM). Valoarea totală a fondurilor alocate în cadrul Programului Operațional Capital Uman este de 30 de milioane de euro, fonduri UE și de la buget, defalcată pentru profesionalizarea angajaților din cadrul IMM, în sumă de 20 milioane euro și, separat, pentru creșterea competenţelor digitale a angajaţilor din întreprinderi mari, încă 10 milioane de euro.

Prin aceste programe, firmele mici și mijlocii românești, cu profil IT și non-IT, vor putea obține fonduri europene pentru achiziții de echipamente și servicii digitale, iar angajații acestora vor putea fi pregătiți în tehnologia informației, utilizând fonduri europene în valoare de aproximativ 180 milioane euro.

Revoluția digitalizării a schimbat modelul de business în ultima perioadă, aspect care nu privește numai tehnologia, ci și impactul tehnologiei informației asupra condițiilor de lucru și de trai: meserii noi, calificări noi, stabilirea salariilor în funcție de eficiența muncii, dialogul social dintre patron și angajat, precum și traseul formării profesionale

La nivelul economiei naționale, criza COVID-19 s-a manifestat diferit, în funcție de domeniul de activitate, de mărimea firmelor, dar și în funcție de modul în care firmele au știut și au putut să se adapteze, să se remodeleze, să se reinventeze. În această perioadă, cei mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri au resimțit și au evidențiat faptul că sectorul privat a fost și este mult mai expus în fața efectelor crizei, din punctul de vedere al păstrării și remunerării personalului, decât sectorul public, unde salariile nu au fost afectate și nu s-au operat disponibilizări sau trimitere în șomaj tehnic.

Sectoarele economice în care noile tehnologii au cea mai mare relevanță sunt industria și serviciile. În țară, contribuția industriei la formarea Produsului Intern Brut va ajunge anul acesta la 22,5%, fiind în ușoară scădere față de anul anterior, dar peste media înregistrată la nivelul statelor UE, unde industria contribuie cu 19% la formarea PIB, arată datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Județul Alba contribuie cu aproximativ 2% la formarea PIB național, iar în privința PIB/locuitor județul nostru se situează pe locul 9 la nivelul țării. Ponderea industriei pentru formarea PIB la nivel județului Alba este de peste 38%, în timp ce la nivel național este de aproximativ 27%, în timp ce, pentru sectorul serviciilor ponderea pentru formarea PIB este de aproximativ 50%, la nivel național fiind de 62%. Aceste date statistice indică faptul că angajații din sectorul IMM, precum și firmele mici și mijlocii din Alba vor putea să beneficieze de resurse cu care să depășească perioada de criză. Practic, în Alba avem peste 8500 de IMM, din care aproape 8400 sunt firme mici sau microîntreprinderi, cu puțini angajați. În cadrul acestora sunt cam 60.000 de oameni, care au resimțit din plin efectele crizei pandemiei. Pentru firmele din Alba, chiar dacă accesul la finanțare este puțin mai dificil, aceste fonduri lansate de Guvernul liberal reprezintă una dintre cele mai bune soluții.

Domeniul industrial concentrează în județul Alba cei mai mulți angajați din mediul privat. Unii dintre ei obțin venituri peste salariul mediu din economie, iar alții sunt printre cel mai prost plătiți angajați din economie. Ce este bine este faptul că numărul angajaților din domeniile cu multă forță de muncă plătită cu salarii mici a scăzut constant în ultimii ani. Ca să avem mai mulți angajați în industria prelucrătoare, trebuie să avem cu ce să îi plătim și pentru asta trebuie să producem produse de calitate. În acest sens vine oportunitatea creată de guvernul liberal de finanțare din fonduri europene a sectoarelor conexe cu IT în orice fel de întreprinderi mici și micro, ca să îndreptăm producția spre tehnologii noi, să dezvoltăm competențele angajaților și să formăm forță de muncă specializată în tehnologii de vârf. PNL a susținut constant dezvoltarea firmelor mici și mijlocii, precum și profesionalizarea oamenilor, deoarece astfel se generează locuri de muncă bine plătite iar nivelul salarizării personalului va crește.

Adică exact ce avem nevoie pentru a trece peste această perioadă de criză cât mai repede!”

Simion Crețu, PrimVicepreședinte PNL Alba



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Autoritățile din Ciugud le recomandă cetățenilor să poarte mască în spații publice intens circulate

Publicat

Autoritățile din Cigud le recomandă locuitorilor să poarte măști sanitare în spațiile publice intens circulate.

Recomandarea din partea autorităților vine în contextul în care, în ultima perioadă a fost înregistrat un număr crescut de cazuri de coronavirus în localitate – 13 persoane confirmate și cu o incidență de 4,13 la mie.

Mai mult de atât, autoritățile le recomandă cetățenilor din Ciugud să poarte măști de protecție duminică când vor avea loc alegeri locale, a declarat pentru alba24.ro, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Ciugud, Dan Lungu.

De asemenea, în comună, școala s-a mutat strict în online. Elevii școlii din Cigud chiar dacă vor face orele de acasă au la dispoziție o platformă interactivă, unde vor relaționa și interacționa în timp real cu profesorii, dar și cu colegii lor.

CITEȘTE ȘI: Școala ”smart” din Ciugud se mută în online, din cauza numărului de cazuri noi de coronavirus identificate în comună

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE șoferi! Plouă torențial pe Autostrada A1, pe raza localităților Sebeș și Pianu de Jos. Pericol de acvaplanare

Publicat

ploaie

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră, pe autostrada A1 Sibiu-Deva, pe tronsonul kilometric 309 – 316, pe raza localităților Sebeș și Pianu de Jos, județul Alba, se circulă în condițiile unui carosabil umed, plouă torențial pe unele segmente de drum şi există pericol de acvaplanare.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule cu foarte mare atenţie şi cu viteză deosebit de redusă, să folosească luminile de întâlnire şi fiecare manevră să fie efectuată numai după o temeinică asigurare, pentru a putea evita producerea de accidente rutiere.

Reamintim că meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme rea în majoritatea zonelor țării, cu instabilitate atmosferică accentuată, cu ploi torențiale și intensificări ale vântului. Avertizarea este valabilă până duminică, 27 septembrie, ora 03.00.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

COVID-19 se transmite prin consumul de alimente? Răspunsul directorului Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului

Publicat

Nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale studiului prezentat de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel .

„Având în vedere ultimele ştiri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul Sars-Cov-2 prin alimente şi în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de director general al ANPC, să atrag atenţia supra efectelor acestui tip de ştiri asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) şi asupra industriei de profil.

Rezultatele făcute publice de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente”, a precizat pentru AGERPRES Paul Anghel.

Potrivit sursei citate, coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica.

Deşi studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia.

„Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor.

Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent”, menţionează Paul Anghel.

El subliniază că studiul realizat de Universitatea din Bucureşti privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar.

Directorul general al ANPC afirmă că regulile de igienă la cumpărături rămân aceleaşi şi face din nou apel pentru respectarea lor, respectiv purtarea măştilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluţiile pe care toate magazinele le pun la dispoziţie, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coş.

„Responsabilitatea în comportament şi în comunicare şi informarea doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autorităţilor, acesta este apelul meu către consumatori, presă şi instituţii”, precizează Anghel.

El a subliniat că va solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, în opinia sa „singura entitate în măsura să prezinte un punct de vedere consolidat”.

Experimentul făcut de cercetătorii Universității din București

Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea din București arată că virusul SARS COV 2 poate rămâne pe pâinea neambalată chiar și 3 ore.

Potrivit producătorilor, în pandemie cea mai cumpărată pâine este cea mai ieftină, care nu are niciun ambalaj. Iar medicii spun că virusul nu se transmite pe cale digestivă, dar ne putem infecta dacă ducem mâna la ochi sau la nas, de pildă, după ce am atins pâinea sau ambalajul cu virus.

Pâinea ambalată din rafturi poate fi atinsă de mai multe persoane în fiecare zi. La apăsarea cu degetele, pe pungă se transfera tot felul de particule şi grăsimi, care pot rămâne pe ambalaj şi 3 zile, arata un studiu efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea din Bucureşti. Pâinea este însă protejată de folie.

Oamenii de ştiinţă au recoltat probe de la 30 de persoane infectate cu SARS COV-2 internate la Matei Balş şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate. Au constatat că pe pâinea neambalată virusul rezista cel puţin 3 ore.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sute de polițiști, jandarmi și pompieri din Alba vor asigura buna desfășurare a alegerilor locale de duminică

Publicat

jandarmerie jandarmi

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, alături de reprezentanții Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba, precum și alte structuri M.A.I., se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot, se arată într-un comunicat remis de IPJ Alba. 

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Astfel, în perioada 26-27 septembrie 2020, peste 800 de efective, dintre care 387 de poliţişti, 248 de jandarmi, 202 de reprezentanţi I.S.U. și alte structuri vor asigura paza şi protecţia a 439 de secţii de votare ce s-au constituit pe raza judeţului Alba.

Duminică, 27 septembrie a.c., 256 de poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină.

Astfel, 66 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 79 lucrători M.A.I. vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va avea în responsabilitate 229 de secții de votare, constituite în 204 de locaţii, unde vor fi prezenţi 232 de poliţişti, Inspectoratul de Jandarmi Alba va avea în responsabilitate 207 secții de votare dispuse în 191 locații, unde vor fi prezenți 207 de jandarmi.

Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

202 pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiștii I.S.U. Alba au desfăşurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate