Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Condiții mai stricte pentru administratorii de bloc la Alba Iulia. Cum își pot pierde funcțiile și termen limită pentru atestare

Publicat

imobiliare

Administratorii de bloc din Alba Iulia sau cei care vor să obțină această calitate au termen până în 28 septembrie să obțină atestatul din partea primăriei, care le dă drept de practică în domeniu. Iar pentru a obține acest act, au nevoie și de certificat de calificare profesională pentru funcția de administrator de condominii. De asemenea, trebuie să îndeplinească unele condiții.

Primăria Municipiului Alba Iulia stabilește regulamentul pentru atestarea administratorilor de condominii din oraș. Proiectul a intrat la aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia din 30 august.

În Alba Iulia sunt înregistrate 180 de asociații de proprietari, în cadrul cărora sunt 86 de administratori persoane fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, și două persoane juridice.

În proiect se arată că, potrivii Legii 196/2018, ce intră în vigoare din 28 septembrie 2019, la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, primarul, în baza unei hotărâri a consiliului local, atestă persoanele fizice în vederea dobândirii calității de administrator de condominii.

Compartimentul Relații cu Asociațiile de Proprietari urmărește permanent ca toate persoanele care își desfășoară activitatea de administrator de condominii să dețină atestatul de administrator. Atestatul se obține pe baza certificatului de calificare profesională pentru funcția de administrator de condominii.

Persoanele fizice pot îndeplini funcția de administrator numai dacă, până în 28 septembrie, obțin atestatul. Acesta este valabil 4 ani, perioadă după care actul se reînnoiește, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Documente necesare pentru obținerea atestatului:

– cerere pentru atestarea administratorilor de condominii

– curriculum vitae

– copia documentului de identitate (certificată pentru conformitate cu originalul, la depunere, de Compartimentul Relații cu Asociațiile de Proprietari)

– copii ale ultimelor acte de studii (certificate pentru conformitate cu originalul, la depunere, de Compartimentul Relații cu Asociațiile de Proprietari)

– copia certificatului de pregătire profesională pentru funcția de administrator de condominii, organizat de firme autorizate (certificată pentru conformitate cu originalul, la depunere, de Compartimentul Relații cu Asociațiile de Proprietari)

– certificatul de cazier judiciar (în original și în termenul de valabilitate) care să ateste că persoana nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară

– certificatul de cazier fiscal (în original și în termenul de valabilitate)

– recomandare scrisă din partea președintelui asociației de proprietari (în cazul persoanelor care sunt deja angajate pe funcția de administrator).

Potrivit documentului citat, atestatul asigură însușirea unor cunoștințe minime de legislație și practică, dar și anumite garanții morale, prin limitările sale.

Nicio persoană nu va putea fi administrator de bloc dacă nu deține atestatul eliberat de primar, nu are capacitate deplină de exercițiu, nu are cetățenie română, nu este apt medical pentru desfășurarea activității sau a fost condamnată pentru o infracțiune economico-financiară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax