ACTUALITATE
Conferinţă naţională privind protejarea peisajului cultural, la Alba Iulia
Specialiştii în arhitectură şi urbanism prezenţi în această perioadă la Alba Iulia au dezbătut, vineri, în a doua zi a Conferinţei Naţionale „Peisajul: conştiinţă colectivă şi participare”, teme concrete privind problematica peisajului. Lectorul drd. arh. Liviu Ianasi, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” – Facultatea de Urbanism, Bucureşti, a declarat că s-a discutat despre problema importantă în domeniu, a construcţiilor ţinând cont de peisaj urbanistic. „Dacă o casă construită prost sau fără autorizaţie, tot mai poate fi reparată sau dărâmată, un peisaj deteriorat se repară foarte greu. S-a discutat aici ca şi despre faptul că ar trebui probabil să intervenim în locuri în care peisajul s-a stricat deja, dar şi să încercăm să gestionăm situaţia, adică să urmărim ca noile intervenţii să nu distrugă peisajul”, a spus Ianasi. Acesta a insistat asupra abordării ca fiind „substanţial importantă”. El a completat că „acest lucru nu trebuie să scadă vigilenţa în domeniul expansiunii necontrolate urbane, al indisciplinei în oraş, a poluării, sau a pierderii elementelor de patrimoniu construit, evident că toate astea contribuie la crearea peisajului”. O importanţă deosebită a fost evidenţiată şi în ce priveşte şi protejarea peisajului în domeniul rural, fiind susţinută apelarea la specialişti, în cazul unor construcţii la acest nivel.
Evnimentul se desfăşoară la iniţiativa Consiliului Judeţean Alba, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, Registrul Urbaniştilor din România şi Asociaţia Arhitecţilor-şefi de Judeţe. Potrivit reprezentantului CJ Alba, Ion Dumitrel, „până de curând, în România protecția peisajului reprezenta o tematică nouă, ce s-a concretizat mai mult în protecția monumentelor istorice. Astăzi, există organisme specializate, precum şi o legislaţie în vigoare, care asigură o aliniere a ţării noastre la dispozitiile Convenţiei Europene a Peisajului adoptată la Florenţa la 20 octombrie 2000 și ratificată și la noi prin Legea 452/2002, cum este si firesc, în planurile de Amenajarea Teritoriului – naţionale, judeţene și locale”.
Reprezentanţi ai administraţiilor locale, specialişti în arhitectură şi experţi în ecologie şi cultură discută, la Alba Iulia, despre conservarea, protecţia şi promovarea peisajului cultural. În cadrul Conferinţei Naţionale « Peisajul: conştiinţă colectivă şi participare », prima de acest gen în organizare pe ţară, în perioada 4-6 noiembrie, sunt organizate prezentări cu teme privind peisajul cultural, în trei locaţii: Traseul Celor Trei Fortificaţii, Alba Mall şi Hotel „Parc”. Subiectele de urbanism şi problematică a peisajului sunt dezbătute de cadre universitare din Bucureşti şi Iaşi şi de specialişti în arhitectură din Bucureşti, Alba Iulia, Tulcea, Satu-Mare, Hunedoara sau Caraş-Severin. În program sunt prevăzute şi deplasări la Pianu sau vizitarea Cetăţii Alba Carolina.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Cosmin
vineri, 05.11.2010 at 23:34
Bravo… Avem brand pentru oras..
Ne mai lipseste TURISMUL…..