Connect with us
Advertisement

Eveniment

Contractul pentru reabilitarea și modernizarea sediului IPJ Alba a fost semnat. Cum vor arăta clădirile și cât vor costa lucrările

Publicat

Trei corpuri de clădire ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba vor fi reabilitate și modernizate printr-o investiție de peste 32,8 milioane de lei, finanțată prin PNRR. Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost semnat vineri, 22 septembrie.

Câștigătorul licitației este Asocierea SC Lincoln Plus SRL – Secret Art SRL – Concept Studio SRL, iar valoarea contractului este de 32.898.442,00 lei, fără TVA. Durata de execuție a lucrărilor, conform proiectului, este de 24 de luni, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor de proiectare.

„Ca urmare a semnării contractului de achiziție publică de lucrări și, ulterior, emiterii ordinului de începere a lucrărilor de proiectare, sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Poliția Municipiului Alba Iulia și Pavilionul Ordine Publică vor fi reabilitate prin fonduri europene, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2-Schema de Granturi pentru eficientă energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2 – Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.

Obiectivul general al proiectului este aducerea clădirilor la parametrii de siguranță și stabilitate proiectați, reducerea cheltuielilor cu utilitățile, precum și reducerea cu peste 60% a consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon. Totodată, se va crea cadrul necesar asigurării serviciilor publice oferite cetățenilor în cele mai bune condiții.

Implementarea proiectului ,,Reabilitarea și modernizarea imobilelor din cadrul I.P.J.Alba, pe str.I.I.C.Brătianu, nr.1B” se va realiza cu respectarea principiului ”Do No Significant Harm” (DNSH), astfel cum este prevăzut de art.17 din Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile, astfel făcându-se trecerea la un fond construit rezilient și verde.

Acest apel de proiecte este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, finanţat din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, şi din fonduri naţionale”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Ce prevede proiectul

Potrivit documentației, obiectivul lucrărilor este îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor (termoizolarea anvelopei şireabilitarea, modernizarea instalaţiilor de încălzire/răcire, ventilare/climatizare, preparare apă caldă de consum şi iluminat) prin care se urmăreşte reducerea consumurilor energetice, modernizarea instalațiilor electrice, instalarea unor sisteme de management energetic, precum și proiectarea și instalarea sistemelor de limitare şi stingere a incendiilor şi a instalaţiilor de semnalizare, alarmare şi alertare în caz de incendiu și împotriva efracției.

„425 de angajați își desfășoară activitatea la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și Poliția Municipiului Alba Iulia, în birouri care nu dispun de suprafața suficientă conform Ordinului 633/2008, temperatura în birouri este nepotrivită din cauza lipsei aparatelor de aer condiționat și stării de degradare a instalației termice, a suprafeței vitrate – ferestre din lemn respectiv a ușilor din lemn.

În lipsa fondurilor de investiții și din cauza insuficienței fondurilor de reparații curente s-a ajuns la o stare de degradare vizibilă a clădirilor, cu efecte directe asupra operativității și calității serviciilor oferite de către lucrătorii ocupanți ai acestora”, se precizează în documentație.

Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea a trei corpuri de clădiri, respectiv:

  • C1 – sediul IPJ Alba (P + 3E)
  • C2 – sediul Poliției Municipiului Alba Iulia (S + P + 4E)
  • C3 – pavilion ordine publică (Sp + P + 2E)

„Aceste clădiri folosesc tehnologii învechite, neprietenoase cu mediul înconjurător, acestea nefiind considerate eficiente din punct de vedere energetic. Nu sunt utilizate energii regenerabile în cazul niciunui imobil.

O parte din aceste imobile nu dispun de ferestre din tâmplărie PVC cu geam termopan. Imobilele nu sunt operaționale din punct de vedere al securității clădirilor cu caracter special (nu există sistem de supraveghere video pe întreg perimetrul). Din punct de vedere al asigurării împotriva incendiilor, imobilele nu funcționează în totalitate conform standardelor în vigoare. (…)

Spațiile destinate exclusiv interacțiunii cu cetățeanul pe linie de cazier judiciar sunt greu accesibile din artera principală de circulație, nu au impact vizibil”, se mai precizează în documentație.

Obiectivele generale prevăzute în cadrul proiectului sunt următoarele:

  • Creșterea eficienței energetice a imobilelor IPJ Alba, strada I.C. Brătianu, nr. 1B, prin:
    • scăderea indicelui de emisii echivalente CO2 necesar funcționării
    • scăderea consumului anual de energie primară
    • scăderea consumului anual de energie finală din surse neregenerabile
    • scăderea consumului anual specific de energie primară pentru încălzire / răcire din surse neregenerabile
    • utilizarea de energie primară din surse regenerabile
    • reabilitarea termică a imobilelor
    • adăugarea de echipamente pentru surse de energie regenerabilă
    • reabilitarea sistemului de încălzire/furnizare apă caldă de consum
    • instalarea de sisteme de climatizare/ventilare mecanică a aerului interior
    • modernizarea instalațiilor de iluminat în clădiri

  • Modernizarea clădirii și creșterea calității exploatării spațiilor de birouri prin:aplicarea unui sistem termoizolant anvelopantei (pereți, planșee)
    • montaj ferestre termoizolante cu protecție UV integrată
    • montarea de jaluzele la ferestre pentru protecție solară eficientă, pe fațadele însorite
    • schimbarea tuturor finisajelor în zonele de intervenție (pardoseli, tavane, pereți)
  • Creșterea securității clădirii și implementarea unui sistem de management energetic integrat, prin:montarea unor sisteme inteligente de control/acces
    • implementarea unui sistem de control și alarmare împotriva incendiilor
    • implementarea unui plan și a unui sistem de management energetic integrat al clădirii, montarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire,  înregistrare și gestionare a consumurilor energetice

Prin proiect se urmărește și instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie utilizând surse regenerabile de energie, precum instalații cu captatoare solare termice sau electrice, instalații cu panouri solare fotovoltaice, pompe de căldură, schimbătoare de căldură sol-aer, recuperatoare de căldură.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement