Eveniment
Controale DSV la toate unităţile care comercializează carne de vită. Se iau probe pentru determinarea ADN-ului de cal
Scandalul cărnii de cal prezentate drept carne de vită a determinat aplicarea unor măsuri de la 1 martie, decise de Uniunea Europeană. Toate unităţile din România care prelucrează sau comercializează carne de vită vor fi supuse unor controale ale autorităţilor sanitar-veterinare, prin care se vor preleva probe pentru stabilirea prezenţei ADN-ului de cal.
ANSVSA a făcut public în acest sens un comunicat:
„În urma reuniunii extraodinare a Comitetului Permanent pentru Siguranţa Lanţului Alimentar şi Sănătate Animală care a avut loc la Bruxelles în data de 15.02.2013 care a avut drept subiect recentele evenimente privind substituţia cărnii de vită cu cea de cal, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene Recomandarea Comisiei nr. 99/2013/EU.
Conform prevederilor acestui document, este necesar ca statele membre, începând cu data de 1 martie 2013, să efectueze o serie de controale oficiale în vederea determinării ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau etichetate ca având în compoziţie carne de vită şi pentru decelarea prezenţei reziduurilor de fenilbutazonă în carnea de cal.
Recomandarea Comisiei Europene pentru România este să efectueze, în cadrul controalelor oficiale, începând cu data de 1 martie 2013, 100 prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal, din această categorie de alimente.
Aceste controale au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind sau conţinând carne de vită în scopul identificării eventualelor substituiri cu carnea de cal.
Tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt: carne tocată, carne preparată (mici traşi, pastă de mititei), produse din carne şi produse compuse conţinând carne de vită, fierte sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj si carne tocată etc) din producţia internă, din schimburi intracomunitare sau importuri.
Probele se vor preleva din produse de la carmangerii, restaurante, cantine, unităţi de catering, patiserii, fast-food-uri, unităţi tip supermarket, hipermarket etc.
În ceea ce priveşte detectarea reziduurilor de fenilbutazonă, recomandarea Comisiei este de a se preleva o probă de carne de cal la 50 tone, România va trebui să efectueze un număr de 168 de probe. Probele vor fi recoltate din abatoare şi unităţi de tranşare independente, începând cu data de 1 martie.
Prelevarea probelor destinate controalelor oficiale pentru proteina de cal şi reziduuri de fenilbutazonă, ambalarea şi transportul acestora la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară se va efectua cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare.
Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat vor fi suportate 75% de către Uniunea Europeană, cu un maxim de 300 Euro /test.”
În ceea ce priveşte cazul depozitului de carne de la firma „Ady Salve” din Blaj, reprezentanţii DSV Alba au precizat că, până luni, operatorul are obligaţia să recupereze toată cantitatea etichetată incorect şi livrată la diferite unităţi. Ulterior, aceasta va fi confiscată de către DSV şi incinerată.
Noi informaţii privind carne de cal ce ar putea proveni din judeţul Alba au venit de la Cluj. În legătură cu cazul celor 922 de kilograme de carne de cal aruncată săptămâna trecută în lacul Tarniţa, conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj a susţinut, în şedinţa de Colegiu Prefectural de joi, că ar putea proveni de la firme din Alba, potrivit adevărul.ro. Directorul DSV Cluj, Nicolae Pivariu, a precizat că în judeţul lor nu sunt abatoare sau unităţi în care să se proceseze carne de cal. Referitor la la aceste precizări, reprezentanţii DSV Alba ne-au comunicat că nu se pot pronunţa în acest sens, decât dacă există concluzii oficiale din partea autorităţilor de anchetă. În Alba, există doar un singură unitate specializată şi autorizată pentru sacrificarea cabalinelor, la „Mercado”, care livrează carnea în carcasă.
Rezultatele analizelor pentru 40 de eşantioane din carnea găsită congelată, în pungi, sâmbăta trecută, pe malul lacului Tarniţa şi în apă au fost pozitive pentru specia cabalină, în totalitate, a comunicat ANSVSA. De asemenea, testele pentru eventuali germeni patogeni au fost negative, în concluzie carnea nu era alterată.
Potrivit DSV Cluj, se efectuează controale pentru a fi identificată sursa de unde provine carnea, având în vedere că nu existau acte conforme pentru aceasta. Pe pachetele găsite, nu erau trecute informaţii privind producătorul, transportatorul sau alte indicii care să sprijine ancheta. Conducerea instituţiei a precizat că pachetele de carne erau cu dimensiuni regulate şi tăiate într-o unitate specializată.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News