Connect with us
Advertisement

Actualitate

Conviviumul „Slow Food Alba Transilvania” continuă promovarea conceptului de mâncare sănătoasă, în 2012

Publicat

Conviviumul „Slow Food Alba Transilvania” din Alba Iulia, înfiinţat în prima jumătate a anului 2011, la iniţiativa Consiliului Judeţean Alba, îşi propune şi în acest an să organizeze acţiuni de promovare a modului de viaţă bazat pe consumul de produse din fermele agricultorilor din judeţul Alba, în primul rând.
Producătorii locali vor fi prezenţi în Piaţa volantă sau în pieţele locale, la târgurile „Gustos de Alba” sau „Apulum Agraria” şi vor fi la dispoziţia cumpărătorilor pentru a oferi informaţii despre modul de realizare al produselor, locul de pregătire al lor, chiar deschiși la vizite la fermă.
Reprezentanţii Conviviumului „Slow Food Alba Transilvania” au reamintit că, în zona Pieţei Cetate, a fost deschis un nou magazin de desfacere a produselor tradiţionale şi ecologice La Băcănie. Aici, dar şi în celelalte locaţii amintite, locuitorii pot alege „produse gustoase, curat pregătite şi cinstit preţuite”, dar şi să provoace la un dialog producătorii, pentru alegerea hranei.

În prezent în România există 10 Convivium-uri: Alba Transilvania, Bran-Moeciu, Bucureşti Valahia Gusturilor, Brusturoasa-Palanca, Braşov, Cluj, Ţara Bârsei, Ţara Făgăraşului, Târnava Mare, Turda, două Prezidii (Brânza de burduf şi Gemurile din satele săseşti) şi un comitet Arca Gustului România (pentru protecţia speciilor ca porcul de Bazna, porcul Mangaliţa Roşie, puiul Gât golaş de Transilvania etc.).

Mişcarea Slow Food în România propune un model complementar pentru o politică în domeniul alimentaţiei, bazat pe următoarele deziderate:

– să le fie redată demnitatea micilor agricultori şi producători şi să le fie recunoscut rolul de furnizori de servicii ecologice şi de custozi ai patrimoniului cultural;

– biodiversitatea locală să fie apreciată drept contribuţie naţională la agricultura durabilă;

– educaţia alimentară să devină una dintre priorităţile sistemului de educaţie publică;

– calitatea hranei şi practicile alimentare să fie recunoscute ca probleme de sănătate publică;

– legăturile dintre consumatori şi producătorii hranei să fie refăcute;

– pieţele comunitare cu produse gustoase, curate şi corect preţuite să fie încurajate şi susţinute de autorităţile locale;

– hrana să fie privită ca parte a patrimoniului şi producţiei culturale;

– administrarea tradiţională a peisajului să fie recunoscută ca indispensabilă turismului durabil;

– consumatorii să aibă dreptul de a alege hrana în cunoştinţă de cauză.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement