Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cultivatorii de zvonuri. Secretomania instituțiilor din Alba care gestionează situația epidemiei de coronavirus


Publicat

De aproape o lună, vi se cere să vă informați pe subiectul anului, COVID-19, numai din surse oficiale. Adică de la autorități. Asta, ca să evitați zvonurile și știrile false și să nu vă panicați în timp ce pe stradă este scoasă, demonstativ, Armata. Ce ne facem însă atunci când cultivatorii de zvonuri sunt chiar reprezentanții instituțiilor publice? 

Spre exemplu, la Alba, totul este secret.

Câte cazuri sunt confirmate oficial, în ce localități, care este starea bolnavilor, care este situația din spitale, dacă există materiale, dacă sunt pregătite și pentru câte persoane, care este starea celor aflați în centrele de carantină și cum sunt tratați, unde se duc bolnavii cronici care au nevoie de alt tip de tratament, unde se duc urgențele medicale, ce spun medicii din prima linie, care trebuie să facă față valului care urmează… toate acestea sunt taine păstrate cu o strășnicie demnă de o cauză mai bună decât aceea de a acoperi bombele amorsate din sistem.

Bruma de informații pe care jurnaliștii reușesc să o scurgă spre public este neatribuibilă sau, cum se mai spune, ”pe surse”.

Asta pe bună dreptate nemulțumește publicul și îl lasă pradă zvonurilor care circulă fără oprire pe Facebook și pe grupurile de Whatsapp.

Motivul oficial invocat de fiecare dată când se refuză comunicarea este acela că doar Grupul de Comunicare Strategică de la București (apropo, e secretă și componența lui) poate face aceste comunicări ”strategice”, iar cei de la DSP, Instituția Prefectului și Consiliul Județean Alba, care administrează Spitalul de Urgență Alba Iulia, nu au ce să facă, cum ar veni, au limbile legate.

Fals. Este vorba în realitate doar despre o tentativă de diluare a responsabilității, dublată de o memorie instituțională îmbibată de secretomanie. Scopul principal: să mascheze incompetența, să nu se afle ceva ce nu ar trebui.

Ca să mutăm discuția și la alt palier, imaginați-vă că cei din Bergamo sau Milano ar fi primit de la ”arafatul” lor doar informații legate de situația generală din Italia, nu și despre locul în care trăiesc…

La noi, se creează în acest mod o falie, o prăpastie, între realitate și ceea ce (nu) se comunică public. Rezultatul va fi dezastruos, în cazul în care sistemul va crăpa.

Dovada că motivația invocată la Alba este falsă poate fi modul în care comunică liber reprezentanții marilor spitale, de exemplu, care intervin în emisiuni de televiziune și explică deschis inclusiv situațiile negative: închiderea unor secții, îmbolnăvirea unor medici…

Sau modul în care prefecții și președinții consiliilor județene din alte județe oferă informații, unul dintre ei (cazul președintelui Gheorghe Flutur) fiind chiar bolnav de coronavirus și internat în spital.

La Alba însă, nici ei și nici instituțiile publice pe care le conduc nu comunică nimic în afara unor banalități. Acești oameni au dispărut din spațiul public și păstrează o distanță socială remarcabilă față de comunitate și față de realitate.

Nici instituția care a fost desemnată drept canal principal de comunicare la începutul crizei, DSP, nu comunică altceva în afara informațiilor naționale primite de la București, care sunt oricum disponibile cu câteva minute înainte pe siteurile puse la dispoziție de Guvern.

Nu contestăm activitatea lor intensă din aceste zile, dar secretomania acestor instituții face loc zvonurilor, iar comunicatorii lor, dacă îi au, ar trebui să știe că informația lipsă este întotdeauna suplinită de public cu informație plauzibilă, un alt nume pentru zvonuri.

Așa că aceste instituții ar trebui să își facă singure plângere pentru dezinformare prin omisiune și ar trebui să își asume totodată ce va urma, atunci când realitatea o va lua înaintea comunicării și vor culege roadele zvonurilor pe care chiar ei le-au cultivat.

Jurnaliștii din Redacția Alba24ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Gigi

  miercuri, 01.04.2020 at 15:59

  Foarte ciudat felul in care se comunica datele.
  Consider ca o comunicare in timp real ar „trezi” pe multi dintre locuitorii judetului la realitate, care este trista si alarmanta, din pacate.
  Oamenii cred ca daca nu se comunica nr infectatilor din judet, nu exista pericol, nu exista Coronavirus. FALS!!!
  Sunt multi, din pacate, care inca nu cred ca acest virus este foarte periculos si chiar exista!

 2. Coco

  miercuri, 01.04.2020 at 20:04

  Un articol de nota 10! Bravo Alba24!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Numărătoare paralelă PNL: Liberalii câștigă Primăriile Mirăslău, Cut și Sălciua

Publicat

PNL Alba a câștigat numărătorii paralele încă trei comune din Alba, pe lângă Vințu de Jos. 

Este vorba despre Mirăslău, unde PNL a avut 452 de voturi, PSD, 332 și USR, 83.

De asemenea PNL a mai câștigat Primăria Cut și Primăria Sălciua.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE TEXT Numărătoarea paralelă a PNL Alba. Gabriel Pleșa, preia conducerea. Informații în timp real

Publicat

g

Liberalii au început numărătoarea paralelă a voturilor din secțiile din municipiul Alba Iulia. 

Informațiile sunt colectate în timp real de la reprezentanții PNL din secțiile de votare. 

Alba24 vă prezintă rezultatele pe măsură ce acestea încep să apară.

UPDATE 22:30: Schimbare de situație. După numărătoarea voturilor din 21 de secții, candidatul USR, Gabriel Pleșa, are 200 de voturi în fața candidatului PNL, Voicu Paul.

Informațiile sunt confirmate și de reprezentanții USR, care confirmă un avantaj după numărarea a aproape jumătate din secții.

Știrea inițială:

Din primele 8 secții (din cele 50 câte sunt în municipiu), diferența dintre candidatul PNL, Voicu Paul și candidatul USR PLUS, Gabriel Pleșa, este de 90 de voturi în favoarea liberalului, au comunicat reprezentanții partidului.

După numărătoarea a încă 4 secții, diferența dintre cei doi s-a redus la 57 de voturi.

Se anunță o luptă strânsă între cei doi candidați, pare a fi concluzia serii la sediul PNL Alba.

Știre în actualizare

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Numărătoare paralelă PNL: Liberalii câștigă primăria Vințu de Jos

Publicat

Barbu Petru Ioan, candidatul PNL Vințu de Jos, a câștigat funcția de primar al localității, potrivit numărătorii paralele a liberalilor cu 400 de voturi diferență față de candidatul situat pe locul al doilea. 

Știre în curs de actualizare.

sursă foto: Facebook, Barbu Petru Ioan.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Umbra lui Mircea Hava, la Alba Iulia. Cine va câștiga cea mai importantă bătălie electorală a acestor alegeri locale

Publicat

PNL și USR PLUS așteaptă cu nerăbdare rezultatele de la secțiile de vot din municipiul Alba Iulia, principala miză a alegerilor locale din acest an, acolo unde lupta se dă deschis între Voicu Paul (PNL) și Gabriel Pleșa (USR PLUS). 

Orașul nu a intrat în EXIT POLL-urile televiziunilor, însă liberalii au început deja numărătoarea voturilor. Aceștia primesc informații în timp real de la reprezentanții lor în secțiile de votare, ceea ce înseamnă că în această seară vom afla numele viitorului primar al orașului.

Alba24 va prezenta rezultatele obținute, în timp real, de la sediul PNL Alba.

Cine sunt cei doi

Voicu Paul este viceprimar al municipiului Alba Iulia și l-a însoțit aproape 20 de ani pe fostul primar Mircea Hava, în cariera sa administrativă.

Voicu Paul nu a fost văzut ca un personaj puternic la nivel local, ci mai degrabă ca un bun executant. Și Hava, și Paul, provin din fostul PDL, iar Hava l-a susținut, după fuziunea cu PNL, pentru funcția de președinte al organizației PNL din Alba Iulia, în detrimentul candidatului mai vechilor liberali, Gabriel Pleșa. Acesta din urmă a fost convins de gruparea Hava să renunțe la candidatură cu o seară înainte și a primit atunci funcția mai degrabă onorifică de prim-vicepreședinte.

Voicu Paul le-a mărturisit celor prezenți la congresul de atunci că ”și vagoanele sunt importante, nu doar locomotiva”, insistând pe ideea că este un om de partid muncitor și eficient, chiar dacă nu intră în categoria celor care ”atrag” voturi. Se întâmpla în 2017 și, de atunci, între cei doi a fost mereu o concurență acerbă.

Și Voicu Paul, și Gabriel Pleșa au fost viceprimari, iar odată cu plecarea lui Hava la Bruxelles ca europarlamentar, după alegerile din 2019, între ei s-a aprins din nou spiritul de competiție, miza fiind preluarea atribuțiilor de primar.

Din nou Pleșa a fost cel care a renunțat, astfel că atribuțiile de primar i-au revenit favoritului lui Mircea Hava, Voicu Paul. Pleșa nu a mai așteptat nominalizarea previzibilă a candidatului PNL la funcția de primar la Alba Iulia și în urmă cu câteva luni a decis să candideze din partea USR.

În acest mod, cei doi au ajuns să se înfrunte reciproc și în alegeri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate