Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum merg elevii la școală de LUNI. Unde a fost decisă prezența fizică în unitățile de învățământ și clasele care rămân online

sala clasa liceu examen

Publicat

De luni, 2,6 milioane de elevi din țară vor merge, fizic, la școală. Aproximativ 300.000 (10%) vor rămâne în online.

În județul Alba, elevi din 70 de unități școlare rămân în online, cu excepția preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special.

La nivel național, în 654 de localităţi, în care rata de infectare este mai mare de 1 la mie, vor rămâne în online (Scenariul Galben) elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, şi a XI-a (300.000 elevi reprezentând circa 10%).

Vezi LISTA scenariilor la nivel național

scenariul 1 (verde) – participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;

scenariul 2 (galben) – participarea zilnică, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară şi participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină.

Fără mască în curtea școlii

De luni, 17 mai, elevii nu vor mai fi obligați să poarte mască în curtea școlii, dar acest aspect reprezintă o recomandare din partea Ministerului Educației, în condițiile relaxărilor restricțiilor ce au intrat în vigoare de sâmbătă. Dacă sunt condiții care generează aglomerări, purtarea măștii va rămâne obligatorie.

„Renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție, cu excepția spațiilor aglomerate, face parte din Hotărârea de Guvern. Am transmis către toate şcolile recomandarea, solicitarea de a se păstra regula programului decalat, deci implicit şi a pauzelor decalate astfel încât în şcoli să nu se creeze aglomerări care să impună obligativitatea purtării măştii de protecţie. În aceste condiţii se poate renunţa la obligativitatea măştii de protecţie în curtea şcolii”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit digi24.ro.

La nivel local, comitetele pentru situaţii de urgenţă pot lua decizii „în situaţii speciale” cu privire la definirea spaţiilor publice în care masca de protecţie să fie purtată în exterior, potrivit sursei citate.

„Dacă sunt condiţii care generează aglomerări, sigur că rămâne purtarea măştii de protecţie”, a adăugat ministrul.

În ceea ce privește testele rapide din școli, Sorin Cîmpeanu a precizat că ele pot fi folosite în unitățile de învățământ, însă nu pot fi contabilizate în calculul ratei generale de infectare, ceea ce este considerat a fi „un neajuns”.

„În plus, ele trebuie confirmate prin teste antigen rapide și mai apoi validate prin teste PCR, ceea ce ar îngreuna acest proces de testare. Pe altă parte, rămâne problema lipsei de personal sanitar necesar pentru administrarea acestor teste antigen rapide”, a conchis ministrul.

Cum merg elevii la școală în județul Alba – săptămâna 17-21 mai

CJSU Alba a a probat vineri lista scenariilor pe localități, în funcție de care vor merge sau nu elevii la școală.

În scenariul galben (la școală/grădiniță/liceu – preșcolarii, elevii din clasele zero -IV, clasele a VIII-a, clasele a XII-a, a XIII-a, restul online) se află unitățile de învățământ din:

Alba Iulia, Blaj, Ocna Mureș, Baia de Arieș

Arieșeni, Avram Iancu, Berghin, Bucerdea Grânoasă, Cenade, Cergău Mare, Ciugud, Crăciunelu de Jos, Galda de Jos, Gârbova, Hopârta, Întregalde, Lupșa, Meteș, Mihalț, Mirăslău, Noșlac, Poiana Vadului, Poșaga de Jos, Râmeț, Roșia de Secaș, Sălciua, Sohodol, Stremț, Șona, Valea Lungă și Vidra.

În scenariul verde – toți preșcolarii și elevii din toate clasele, fizic la școală/grădiniță/liceu – sunt unitățile de învățământ din localitățile:

Aiud, Abrud, Câmpeni, Cugir, Sebeș, Teiuș, Zlatna

Albac, Almașu Mare, Bistra, Blandiana, Bucium, Câlnic, Cetatea de Baltă, Ciumbrud, Ciuruleasa, Cricău, Cut, Daia Română, Doștat, Fărău, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Jidvei, Livezile, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mogoș, Ocoliș, Ohaba, Pianu de Jos, Ponor, Rădești, Rimetea, Roșia Montană, Săliștea, Săsciori, Sâncel, Sântimbru, Șibot, Șpring, Șugag, Unirea, Vadu Moților, Vințu de Jos.

SCENARIILE DE FUNCȚIONARE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR DIN JUDEȚUL ALBA, PENTRU SĂPTĂMÂNA 17-21 mai 2021

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate