Eveniment
Cum pot fi protejați copiii de bolile periculoase în vacanță. Când este indicată vaccinarea specială. Recomandările pediatrilor
Copiii pot fi protejați de bolile periculoase în vacanță. Medicii pediatri recomandă un vaccin special, dar se recomandă părinților să îl facă înainte de plecarea în concediu. De asemenea, nu este indicată folosirea antibioticelor în cazul episoadelor de febră, diaree la copii.
Infecţia cu Rotavirusuri afectează copiii din ţările dezvoltate sau sărace și este o problemă de sănătate publică majoră la nivel mondial prin nivelul înalt de contagiozitate.
În doar 48 de ore, Rotavirusul se transmite și poate începe boala.
Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât copilul este mai mic. Este una din cele mai de temut boli diareice, cu evoluție foarte rapidă, mai ales la copilul foarte mic care nu are imunitate. Dintre simptome fac parte diareea, vărsăturile, deshidratarea foarte mare, majoritatea ajungând la perfuzii.
„Pentru copii au apărut vaccinuri care previn infecţia cu Rotavirus. Părinţii îşi duc la vaccinat copiii de foarte devreme, când nici nu au anticorpi. Sunt cu ei în braţe, n-au învăţat să meargă şi merg la în vacanţă în nu ştiu ce ţări exotice” a spus Val Vâlcu, potrivit DC News.
Când este indicată vaccinarea contra Rotavirusului
Dr. Lucian Negreanu a confirmat: „Da, uneori sunt boli, inclusiv Rotavirus, care pot fi periculoase. De aceea, acest vaccin care şi-a dovedit eficienţa în ţările cu mare prevalenţă şi cu mortalitate – să nu uităm că inclusiv în SUA au fost epidemii cu mortalitate non-neglijabilă – e utilă. Administrarea trebuie făcută în anumite momente.
Nu te apuci să vaccinezi copilul înainte de concediu, ca să ai apoi discuţii legate de posibilele efecte de după. Se recomandă un astfel de vaccin, se face de către medicul pediatru sau medicul de familie, se fac chiar şi campanii de vaccinare.”
Și medicul pediatru Mihai Craiu avertizează părinții, cu privire la riscurile ce pot apărea în vacanțe.
„Toţi am trăit, ca părinți, episoade de diaree la copiii nostri. Din toate episoadele de gastroenterită, jumătate sunt produse de rotavirus. Cu atat mai grav cu cat este mai mic copilul.
Nesfârșite reprize de vomă, febră mare si scaune diareice, apoase. Dar virusul respectiv nu produce doar diaree. El poate genera, la anumiți copii, si convulsii pentru ca una din proteinele virusului seamăna cu o componenta din creier.
Si mai dramatic este faptul că ar putea fi implicat rotavirusul în declanșarea diabetului de tip I (dependent de insulină), la copil.
În țările în care se face vaccinare antirotavirală de mai multă vreme a început să scadă numărul de cazuri de diabet.
Spune părintele celui mai remarcabil program de vaccinare contra rotavirusului (cel din Finlanda), profesorul Timo Vesikari, la conferința EiP de la Copenhaga. Apropos în Finlanda primii copii au primit vaccin în 1983, în cadrul unor studii clinice.
Morala – dacă aveți un copil foarte mic, discutați cu medicul dvs. de familie despre vaccinul pentru prevenția bolii produse de rotavirus.
Pot fi astfel prevenite episoadele grave si spitalizările, printr-un simplu vaccin buvabil (picături administrate pe gură)”, se arată într-o postare pe Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii, proiect inițiat de medicul pediatru Mihai Craiu.
Medicul atrage atenția asupra riscului folosirii medicației nepotrivite în vacanțe, mai ales a utilizării antibioticelor pentru episoade de febră, tuse sau diaree.
”În Protocoalele Societații de Pediatrie din România, scrie foarte clar în ce situații se dau antibiotice in bolile acute la copil.
Scrie foarte clar că NU se dau antibiotice în:
- Laringită acută simplă (crup)
- Bronșiolită acută la sugarul fără comorbiditati
- Rinofaringita acută
- Pneumoniile virale la copil fără comorbidități
- Enterita acută virală (rotavirus/adenovirus/norovirus)
Adică în majoritatea „răcelilor” la copiii altfel normali” mai transmite medicul Mihai Craiu, în atenția părinților.
sursa: DC News, Facebook Spitalul Virtual pentru copii, sursa foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News