Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum să depozitezi corect alimentele în combina frigorifică (P)

Publicat

Indiferent dacă pui alimente într-o combină frigorifică, un dulap sau o ladă frigorifică, ai o mulțime de oportunități de a preveni bolile transmise prin intermediul alimentelor.

Scopul este să previi îmbolnăvirea din cauza microorganismelor precum Salmonella, E. coli O157:H7 și C.botulinum, care provoacă botulism. Menținerea alimentelor la temperaturi adecvate este una dintre cele mai bune modalități de a preveni sau de a încetini creșterea acestor bacterii.

Aceste sfaturi pentru depozitarea alimentelor te pot ajuta să eviți bolile transmise prin intermediul alimentelor.

Bazele stocării în combina frigorifică, dulap sau congelator

  • Refrigerează sau congelează imediat produsele perisabile. Alimentele care necesită refrigerare trebuie puse la frigider de îndată ce le aduci acasă. Respectă așa numita „regulă a celor două ore” pentru a lăsa articolele care necesită refrigerare la temperatura camerei.
  • Nu lăsa niciodată carnea, fructele de mare, ouăle, legumele sau alte alimente care necesită refrigerare să stea la temperatura camerei mai mult de două ore. Timpul scade la doar o oră dacă temperatura aerului este peste 32 de grade Celsius. Acest lucru se aplică și articolelor cum ar fi resturile alimentare, mâncarea pentru câini și mâncarea la pachet. De asemenea, atunci când pui mâncarea deoparte, nu înghesui frigiderul sau congelatorul atât de tare încât aerul să nu poată circula.
  • Păstrează aparatele la temperaturi adecvate. Păstrează temperatura frigiderului la sau sub 4° C. Temperatura congelatorului trebuie să fie de -18° C. Verifică periodic temperaturile. Termometrele pentru aparate sunt cel mai bun mod de a cunoaște aceste temperaturi și sunt în general ieftine.
  • Verifică instrucțiunile de depozitare de pe etichete. Multe articole, altele decât carnea, legumele și produsele lactate, trebuie păstrate la rece. Dacă ai neglijat să refrigerezi corect ceva, de obicei cel mai bine este să-l arunci.
  • Utilizează alimente gata de consumat cât mai curând posibil. Alimentele refrigerate gata de consum, cum ar fi carnea pentru masa de prânz, trebuie folosite cât mai curând posibil. Cu cât sunt păstrate mai mult timp în frigider, cu atât există mai multe șanse să se dezvolte Listeria, o bacterie care provoacă boli de origine alimentară, mai ales dacă temperatura frigiderului este peste 4° C.
  • Fii atent la alimentele stricate. Orice lucru care pare sau miroase suspect trebuie aruncat. Mucegaiul este un semn de deteriorare. Poate crește chiar și la frigider. Mucegaiul nu este o amenințare majoră pentru sănătate, dar poate face alimentele neapetisante. Cea mai sigură practică este să arunci alimentele care sunt mucegăite.
  • Fii conștient de faptul că mâncarea te poate îmbolnăvi foarte tare chiar și atunci când nu arată, nu miroase sau nu are gust stricat. Acest lucru se datorează faptului că bolile de origine alimentară sunt cauzate de bacterii patogene, care sunt diferite de bacteriile de alterare care fac alimentele să se deterioreze.

Multe organisme patogene sunt prezente în carnea crudă sau insuficient gătită, păsările de curte, fructele de mare, lapte și ouă. În plus, apa cu impurități sau fructele și legumele nespălate pot provoca și ele probleme de sănătate. Menținerea acestor alimente în mod corespunzător va încetini creșterea bacteriilor.

  • Respectarea celorlalte practici recomandate de manipulare a alimentelor va reduce și mai mult riscul de a te îmbolnăvi. Curăță-ți mâinile, suprafețele și produsele, separă alimentele crude de cele gata de consumat și gătește la temperaturi sigure.

Sfaturi pentru a menține alimentele corespunzător în combina frigorifică

  • Marinează alimentele în frigider. Bacteriile se pot multiplica rapid în alimentele lăsate la macerat la temperatura camerei. De asemenea, nu reutiliza niciodată lichidul de marinare ca sos decât dacă îl aduci mai întâi la fierbere rapidă.
  • Curăță combina frigorifică în mod regulat și șterge imediat scurgerile. Acest lucru ajută la reducerea riscului de dezvoltare a bacteriilor Listeria și previne acumularea de picături de la decongelarea cărnii care pot permite bacteriilor dintr-un aliment să se răspândească în altul.
  • Curăță frigiderul cu soluții speciale pentru aceste aparate electrocasnice sau cu o cârpă îmbibată în oțet. Acidul acetic are rolul de a ucide bacteriile și de a elimina mirosurile neplăcute.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax