Connect with us

Eveniment

Cum se taxează pensiile, din septembrie 2025: Sunt vizate pensiile de stat și cele din sectorul privat

Publicat

Cum se taxează pensiile din septembrie 2025: Pensionarii vor plăti contribuția CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei. Sunt vizate pensiile de stat și cele din sectorul privat. 

Guvernul a introdus obligația de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru toate categoriile de pensionari care primesc pensii mai mari de 3.000 de lei lunar.

Măsura intră în vigoare din august, dar se va resimți în pensiile care se plătesc în septembrie.

Începând cu data de 1 septembrie 2025, se va aplica o contribuție de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10% pentru partea din pensie care depășește pragul de 3.000 de lei.

Măsura face parte din proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, adoptat pentru stabilizarea finanțelor publice prin limitarea cheltuielilor permanente.

Cum se taxează pensiile din septembrie 2025

Pentru determinarea contribuției CASS, baza lunară de calcul o reprezintă partea care depășește suma lunară de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie, potrivit Digi24.ro.

Exemplu de calcul pentru o pensie de 5.000 de lei:

  • Contribuție CASS = (5.000 – 3.000) × 10% = 2.000 × 10% = 200 lei
  • Contribuabilul va plăti 200 lei CASS lunar

Pentru comparație, un salariat cu venit brut de 5.000 lei plătește CASS de 500 lei (5.000 × 10%).

Noua reglementare se aplică tuturor categoriilor de pensionari, indiferent de sursa pensiei:

  • Pensiile de stat din sistemul public reglementat de Legea nr. 360/2023
  • Pensiile de serviciu (prevăzute de legi speciale)
  • Pensiile din sistemul privat administrat
  • Pensiile din sistemele facultative

Calendarul aplicării

Plata contribuției CASS se va aplica începând cu data de 1 august 2025, cu plata efectivă în septembrie 2025, odată cu virarea pensiei aferente lunii august. Contribuția va fi reținută la sursă.

Potrivit datelor CNAS de la sfârșitul anului 2024, existau 10,3 milioane de persoane scutite de plata contribuției și 6,3 milioane de persoane plătitoare.

  • ”Avem puțin peste 6 milioane de contributori și avem peste 16 milioane de beneficiari. Și practic nu avem cum, cu aceste dezechilibre totale, să asigurăm salarizare bună în Sănătate, condiții foarte bune pentru pacienți, investiții importante” a spus Bolojan.

Guvernul motivează măsura prin necesitatea asigurării resurselor bugetare pentru Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Noile reglementări respectă principiile fiscalității privind justețea impunerii și echitatea fiscală, stabilind sarcina fiscală în funcție de mărimea veniturilor fiecărui contribuabil.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.