Connect with us
Publicitate

ABRUD

Cum văd sistemul educațional Maria și Sorina, cele două profesoare din Alba care au luat nota ZECE la Titularizare în 2022

Publicat

Maria Jantea și Sorina Burz sunt cele două cadre didactice din județul Alba care au obținut nota maximă, zece, la examenul de Titularizare 2022.

Am stat de vorbă cu Maria și Sorina pentru a afla ce le motivează să exceleze într-un sistem educațional în continuă schimbare și care, de cele mai multe ori, se dovedește a fi o provocare pentru cei care aleg să profeseze în domeniu. 

Maria Jantea predă Educație Muzicală, iar Sorina Burz este educatoare. Ambele sunt relativ noi în sistem, dar au o viziune clară a fenomenului atât din fața catedrei, cât și din spatele ei.

Maria Jantea predă la patru unități școlare

Când am întrebat-o pe Maria unde predă, răspunsul a fost unul surprinzător spre amuzant: ”Aveți de scris”. Din Abrud, aceasta predă la patru unități școlare din județ: Liceul Sportiv din Sebeș, Liceul ”Alexandru Domșa” din Alba Iulia, Școala Gimnazială din Roșia Montană și la Școala Gimnazială din Ciuruleasa.

Lipsa locurilor este probabil cea mai dificilă problemă cu care se confruntă noua generație de profesori. Pentru a avea numărul minim de ore, aceștia trebuie de cele mai multe ori să profeseze la mai multe unități școlare, din tot județul.

CITEȘTE ȘI: REZULTATE TITULARIZARE 2022: Au fost publicate NOTELE la proba scrisă. LISTELE cu rezultatele profesorilor la examen

”Trebuie să fii foarte puternic”, a precizat profesoara de muzică cu privire la starea de spirit pe care trebuie să o ai pentru a face față în sistem. De asemenea, aceasta a menționat că lipsa de profesori de specialitate este o problemă și că, de cele mai multe ori, elevii nu își pot cunoaște potențialul pe care îl au.

Cum a descoperit talentul unei eleve

La Roșia Montană, Maria a pus în practică, într-un an, tot ceea ce a învățat și a dat rezultate. A descoperit o elevă în clasa a VIII-a, care avea talent muzical, dar care încă nu optase pentru Liceul de Arte din Alba Iulia.

După un an de lucru, eleva din Roșia Montană a ales să opteze pentru liceul din Alba Iulia.

S-a pus accentul pe practic, la examenul de Titularizare

În viziunea Mariei, examenul de Titularizare 2022 nu a fost foarte greu, dar nici foarte ușor. Însă aceasta a observat că s-a pus accentul pe partea practică a profesorului în examen.

Mai exact, s-a cerut și opinia profesorului despre modalitatea de predare și de asemenea să ofere un exemplu despre cum a pus în practică, la clasă, materia pe care o predă.

Sorina Burz: Fără cadre didactice nu ar exista restul profesiilor și al meseriilor

Sorina este cadru didactic, educatoare, în sistemul preșcolar, la Vidra. A participat pentru a doua oară la Titularizare. Dacă prima dată, în 2021, proaspăt ieșită de pe băncile Liceului Pedagogic, a luat 7,85, acum, după un an a obținut nota maximă, 10.

Nu a avut mult timp de pregătire, poate mai puțin de o lună, dar a reușit. Din punctul ei de vedere, în 2022 au fost subiecte accesibile la Titularizare, dar poate exista un grad mare de subiectivitate al profesorului corector, iar din această cauză notele pot oscila mult.

CITEȘTE ȘI: Rezultate TITULARIZARE 2022: notele, publicate astăzi de Ministerul Educației. Calendar contestații și ședințe repartizare

De asemenea, nota de la Titularizare este rezultatul unui cumul de factori, care reflectă valoarea profesorului ce susține examenul, dar nu în totalitate. Mai exact, nota poate fi influențată și de emoții, de presiunea examenului, de modul în care ești în ziua probei, până și de locul în sala de examen. Iar acest cumul nu reprezintă cum este profesorul la clasă, însă reprezintă ceea ce profesorul care dă examenul știe și a învățat.

Sistemul nu pune în valoare întregul potențial al cadrelor didactice. Acestea ar putea fi ajutate mai mult de sistem, prin diverse metode pentru a profesa la un nivel superior față de modul actual. Iar aici vorbim tot de un cumul de factori, de la percepția părinților și până a celor de la conducere, a precizat Sorina.

Cadrele didactice trebuie respectate, a precizat aceasta, chiar dacă sunt educatoare, profesoare de gimnaziu sau de liceu, deoarece, fără cadrele didactice, care să ghideze primii pași ai elevilor, nu ar exista alte profesii, a mai spus Sorina.

Mai exact, primele aptitudini ale copiilor sunt deprinse de aceștia în primele cicluri de studii, iar apoi și le perfecționează pe durata anilor de școală. În opinia ei cei mici trebuie să plece cu o educație solidă din sistemul preșcolar.

CITEȘTE ȘI: Rezultate TITULARIZARE 2022 în ALBA: două note de 10, iar 96 de profesori au luat sub 5. Rată de promovare a examenului: 47,6%

Pe lângă Maria și Sorina, care au obținut nota maximă, în județul Alba, la Titularizare 2022, 47,6% dintre candidați au luat note între 7 și 9,99. Comparativ, anul trecut, procentul era de 42,7%, cu o notă de 10 (în 2020, 54,23% și două note maxime).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax