Administrație
Curtea de Conturi: Angajații mai multor primării din Alba au obținut în 2011 drepturi salariale nelegale în valoare de 1.479.000 lei
Un raport realizat de Curtea de Conturi a arătat faptul că o parte din angajații mai multor unități administrativ-teritoriale din Alba au beneficiat, în 2011, de drepturi salariale nelegale. Este vorba în principal despre sporuri, premii și alte drepturi bănești acordate funcționarilor publici și al căror prejudiciu cumulat se ridică la suma totală de 1.479.000 lei. Între unitățile la care s-au regăsit astfel de abateri se numără și Consiliul Județean Alba și Primăria Alba Iulia.
Potrivit raportului Curții de Conturi pe 2011, „entităţile auditate au angajat şi efectuat cheltuieli nelegale cu salariile personalului propriu, reprezentând salariu de merit acordat în anul 2009 care a fost menţinut şi în anul 2010, cu toate că prevederile legale cuprinse la art. 5 din OUG nr.1/2010 stipulează cu exactitate faptul că salariile de merit stabilite în anul 2009 pe o perioadă care se întinde şi în anul 2010 se introduc în salariul de bază până la expirarea perioadei pentru care au fost acordate. După această perioadă, se recalculează în mod corespunzător salariul de bază şi celelalte sporuri calculate la acesta. Începând cu anul 2010, acest drept nu se mai stabileşte”.
Drepturi salariale nelegale în valoare de 1.119.000 lei de care au beneficiat angajații Primăriei Alba Iulia
Această abatere se regăsește și la CJ Alba și Primăria Alba Iulia. Mai mult decât atât, în cazul primăriei, Curtea de Conturi arată că, nu au fost respectate prevederile legale privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, referitoare la modul de calculare a salariilor personalului bugetar care a beneficiat de stimulente: „UATM Alba Iulia prin personalului de specialitate a acordat, în lunile ianuarie, februarie, aprilie şi mai 2011, pentru angajaţii Direcţiei de venituri, drepturi băneşti acordate din fondul de stimulente constituit în anul 2010, în condiţiile în care salariile acestora au fost majorate, începând cu data de 01.01.2011 prin includerea în salariu a mediei stimulentelor acordate în luna octombrie 2010. Valoarea estimativă a prejudiciului constatat la nivelul UATM Alba Iulia, însumează 294 mii lei”.
Directorul Camerei de Conturi Alba a dispus ordonatorului principal de credite luarea măsurilor legale pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi luarea măsurilor de recuperare a acestuia iar în cazul în care instanța nu va dispune altfel, salariații vor fi nevoiți să returneze sumele primite nelegal.
Tot în cazul Primăriei Alba Iulia, raportul mai arată că instituția, „prin personalul de specialitate, a angajat şi plătit drepturi salariale mai mari decât cele cuvenite şi prevăzute în actele normative în domeniu, prin faptul că salariul de merit (acordat prin Dispoziţia nr. 161/07.04.2009 emisă de primarul UATM Alba Iulia) a fost menţinut nelegal, în salariul de bază, pentru cele 111 persoane, în condiţiile în care art. 5 din OGU nr. 1/2010 stipulează cu exactitate faptul că „salariile de merit stabilite în anul 2009 pe o perioadă care se întinde şi în anul 2010 se introduc în salariul de bază până la expirarea perioadei pentru care au fost acordate. După această perioadă, se recalculează în mod corespunzător salariul de bază şi celelalte sporuri calculate la acesta. Începând cu anul 2010, acest drept nu se mai stabileşte. Suma plătită nejustificat de către UATM Alba Iulia, a fost de 825 mii lei”.
Abateri privind salarizarea au fost constatate și la unitățile administrativ-teritoriale din Baia de Arieș, Abrud, Berghin, Cricău și Stremț
„Nu au fost respectate prevederile art.1 din HG nr. 1613/2009 privind aprobarea diferenţierii pe zone geografice şi localităţi a indemnizaţiei ce se acordă personalului didactic calificat de predare, potrivit prevederilor pct. 4 din anexa nr. II/1.4 la Legea-cadru nr. 330/2009, referitoare la acordarea sporului pentru zone izolate, astfel:
o ordonatorii terţiari din învăţământul preuniversitar de stat auditaţi au angajat şi efectuat cheltuieli nelegale cu salariile personalului propriu, reprezentând spor de zonă acordat personalului didactic calificat în cuantum mai mare decât era legal, dar şi spor de zonă acordat nelegal personalului didactic auxiliar şi nedidactic”, arată Curtea de Conturi.
Nerespectări ale legislației în vigoare au fost constatate și la Primăria Jidvei unde, potrivit raportului „ordonatorii terţiari din învăţământul preuniversitar de stat auditaţi au angajat şi efectuat cheltuieli nelegale cu salariile personalului propriu, reprezentând spor de ecran (fără să deţină buletine de determinare care să stabilească condiţiile de muncă care să justifice acordarea sporului de ecran) şi gradaţie de merit calculată eronat (procentul de 25% al gradaţiei de merit a fost aplicat la o bază mai mare decât cea prevăzută de lege)”.
Potrivit Curții de Conturi, cauzele principale care au determinat producerea abaterilor constatate, sunt:
– interpretarea eronată a prevederilor legale în domeniul salarizării;
– necunoaşterea tuturor prevederilor legale (ce reglementează acordarea sporului de zonă, a sporului de ecran, a gradaţiei de merit) de către conducerea instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat;
– ineficienţa sistemului de control intern, care nu a identificat abaterile produse;
– neorganizarea şi nefuncţionarea compartimentului de audit intern, în cazul comunelor;
– neincluderea în Planul de audit întocmit la nivelul ordonatorului principal de credite, a unor misiuni de audit desfăşurate la nivelul instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat subordonate acestora, prin care să se verifice modul de stabilire şi acordare a salariilor personalului din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat;
– acordarea formală a vizei de CFPP, în cazul comunelor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News