Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Deşi nu a mai plouat de câteva luni, albaiulienii plătesc apa meteorică. Vezi ce explică administraţia locală

Publicat

Tot mai mulţi locuitori din Alba Iulia au sesizat în ultimul timp perceperea taxei pentru apa meteorică, inclusă în facturile pentru consum de apă curentă. Asta, în condiţiile în care în judeţ a fost anunţată secetă, iar ploile nu au mai fost semnalate de aproape două luni. Astfel au fost întemeiate unele întrebări privind modalitatea de calcul a acesteia, a perioadei în care se plăteşte, care proprietari de imobile trebuie să suporte această taxă – fie că locuiesc la case ori în apartament de bloc şi autorităţile care avizează acest tarif. Primăria Alba Iulia a publicat un comunicat pe site-ul instituţiei, în care explică de ce se percepe această taxă.

Administraţia locală şi judeţeană, dar şi „Apa CTTA” Alba au primit mai multe solicitări din partea unor proprietari de imobile privind oferirea unor detalii de taxare a apei pluviale sau meteorice, respectiv acea cantitate de apă ce provine din precipitaţii sub formă de ploaie ce este preluată în sistemul de canalizare. Unul dintre cei care a formulat o scrisoare cu mai multe întrebări în acest sens, tot pe baza sesizărilor locuitorilor a fost şi vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman. Potrivit explicaţiilor cuprinse în comunicatul publicat pe site-ul Primăriei Alba Iulia, perceperea tarifului pentru persoanele fizice şi juridice din Alba Iulia, aferent apei de ploaie este în conformitate cu reglementările la nivel naţional şi ia în calcul comunicarea de către INMH Sibiu a  unei cantităţi de precipitaţii de 8,6 l/mp pentru luna anterioară, respectiv septembrie.

Vă prezentăm comunicatul privind apa meteorică:

„Urmare a solicitărilor primite la Compartimentul Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din Primăria Alba Iulia, pe baza informaţiilor primite din partea SC Apa CTTA Alba, Consiliul local Alba Iulia, Consiliul judeţean Alba, suntem în măsură să oferim tuturor celor interesaţi următoarea informare:

Apa meteorică este considerată apă de ploaie care este preluată în sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate. Acest parcurs tehnic presupune anumite costuri, motiv pentru care există un tarif perceput populaţiei, dar şi persoanelor juridice, nu numai din Alba Iulia sau din judeţul Alba, ci din întreaga ţară. Conform legii pe baza căreia funcţionează operatorii locali pentru serviciile de apă şi canalizare, aceştia sunt cei care încasează contravaloarea serviciului de canalizare a apei meteorice, întrucât această prestaţie presupune o sumă de cheltuieli legate de întreţinerea şi exploatarea reţelei, prelucrarea apelor uzate, la care se adaugă şi alte cheltuieli, cu energia electrică, materialele şi piesele de schimb necesare.

Tot conform normelor legale din România, în baza unor hotărâri ale administraţiilor locale, stabilirea cantităţii de apă pluvială lunară, preluată în reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii de apă pluvială comunicată, în cazul judeţului Alba de către INMH Sibiu pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite declarate de fiecare utilizator, verificate cu datele din actul de proprietate şi cu coeficienţii de scurgere legali. La cantitatea stabilită prin modalitatea arătată se aplică preţul pe metru cub pentru canal. Exemplu pentru o suprafaţă construită de 50mp: INMH comunică 10 l/mp pentru luna precedentă.10 l/mp X 50 mp = 500. Ceea ce înseamnă 0,5 mc apă pluvială. 0,5 mc X 1,72 lei/mc (TVA inclus) = 0,86 lei – contravaloare apă pluvială. Pentru conformitate, cantităţile comunicate de INMH pentru Alba Iulia au fost în luna august de 11,2 l/mp, iar în luna septembrie de 8,6 l/mp. În factură se mai regăsesc costurile pentru apa potabilă contorizată cu apometru pe racordul imobilului şi canal (apă uzată), determinată ca 100% din cantitatea de apă potabilă consumată, însă cu preţul de canal.

Pentru Alba Iulia, metoda de calcul este aceeaşi care se aplică la nivelul întregului judeţ şi a întregii ţări şi este conformă cu regulamentul serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare aprobat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară <Apa Alba> la nivelul judeţului Alba, elaborate şi aprobat în strictă concordanţă cu prevederile regulamentului cadru pentru serviciile de apă şi canalizare emis de ANRSC Bucureşti.

Cantităţile de apă pluvială comunicate lunar exclusiv de INMH Sibiu pot fi consultate de cei interesaţi la sediul operatorului regional SC Apa CTTA S.A. Alba.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petrica

    luni, 31.10.2011 at 22:35

    Mafiotilor,ne luati banii ilegal,de la mii de propietari ca sa aveti salarii mari!!.Pina cand mai rabdam oameni buni?.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax