ADMINISTRATIE
Despăgubiri de 1,6 milioane de lei pentru Transgilyen, din partea Consiliului Județean Alba. Decizia Tribunalului Cluj poate fi contestată în 15 zile
Consiliul Județean Alba a pierdut procesul cu firma de transport Transgilyen SRL din Aiud și a fost obligat la plata a 1,6 milioane de lei reprezentând ”beneficiu nerealizat” de această societate. Decizia a fost luată la Tribunalul Cluj și poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Cluj-Napoca.
Procesul civil are legătură cu atribuirea traseelor de transport public de călători din perioada 2008 – 2013, o situație care a creeat mari probleme administrației județene. Practic, Consiliul Județean Alba va trebui să scoată de la buget 1.605.609,81 lei și să plătească această sumă ca ”beneficiu nerealizat” de către firma Transgilyen SRL, prin neexecutarea curselor de transport public de călători în perioada respectivă. În plus, instituția va trebui să plătească și dobânzi legale aferente perioadei iulie 2008 – aprilie 2013, plus 25.000 de lei cheltuieli de judecată. Decizia Tribunalului Cluj poate fi contestată la Curtea de Apel Cluj-Napoca.
Prin avocaţi, reprezentanții Transgilyen SRL ceruseră 3,1 milioane de lei, dar în final, au renunţat la capătul de cerere privind actualizarea pretenţiilor financiare. Pe rolul instanţelor din Cluj mai sunt în derulare alte două procese prin care firmele Arion Trans SRL şi Man Tours SRL solicită daune de 1,8 milioane de lei, respectiv 8,1 milioane de lei. Procesul cu Arion Trans SRL se află în continuare la Tribunalul Cluj, în timp ce cauza cu Man Tours SRL a ajuns la Curtea de Apel, după ce Consiliul Judeţean a avut câştig de cauză la instanţa de fond.
Reamintim că în 2008, Consiliul Judeţean Alba a votat atribuirea unor rute de transport a călătorilor din judeţ către două firme la care aveau interese directe doi consilieri judeţeni, Eugen Popa (fost președinte al CJ Alba) şi Ioan Iviniş.
Cele două firme sunt Voltrans Sebeş aparținându-i lui Gheorghe Iviniş şi Aitrans Aiud, la care Eugen Popa era cenzor. Firmele care au pierdut licitaţiile electronice au solicitat reluarea procedurii de atribuire pentru traseele vizate, motivul invocat fiind incompatibilitatea celor doi consilieri. Ulterior, reprezentanţii societăţilor au dat în judecată Consiliul Judeţean, procesul finalizându-se în 2013 cu anularea deciziilor din 2008, pentru traseele contestate.
Aflat inițial la Tribunalul Alba, dosarul a fost strămutat în 2009 la Cluj. Tribunalul Cluj a obligat Consiliul Județean Alba, printr-o sentinţă civilă care a rămas definitivă în 6 martie 2013, să reia procedura de atribuire pentru o parte dintre trasee.
CJ Alba a pus în aplicare hotărârea judecătorească doar în cazul firmei Transgilyen SRL, care a primit traseul de transport călători Alba Iulia – Aiud. Celelalte două societăţi au acţionat în judecată instituţia şi au obţinut despăgubiri financiare importante pentru neexecutarea hotârârii judecătoreşti. Man Tours a câştigat despăgubiri de 75.000 de lei din partea Consiliului Judeţean şi de 120.000 de lei de la preşedintele instituţiei, Ion Dumitrel. În noiembrie 2016, Arion Trans a primit o decizie favorabilă prin care urma să încaseze tot suma de aproximativ 75.000 de lei de la administraţia judeţeană.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.