Eveniment
Dezlegare la pește de Buna Vestire, în 25 martie. Recomandările șefului ANPC: la ce trebuie să fim atenți când cumpăram pește
Pe 25 martie, românii sărbătoresc Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe Hristos. Conform tradiției, pentru masa de sărbătoarea Bunei Vestiri, românii cumpără pește și preparate din pește. În această zi Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește pentru toți cei care țin Postul Paștelui.
Ce trebuie să avem în vedere când mergem să cumpărăm pește sau preparate din pește pentru masa de Buna Vestire. Inspectorii ANPC atrag atenția asupra locului din care achiziționăm pește, și spun că în fiecare an, în urma controalelor, sunt descoperite foarte multe nereguli despre care consumatorii nu știu.
Potrivit şefului ANPC, cei care vor să cumpere pește trebuie să fie foarte atenți la aspectul exterior al produsului, astfel încât să se asigure că acesta arată proaspăt.
„Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi; Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare”, a scris pe Facebook Paul Anghel.
Șeful ANPC le-a mai recomandat românilor să fie atenți la modul de etichetare a peştelui şi a produselor din pește şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate sau pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale, data limita de consum ori dacă această dată este modificată sau depăşită.
La care trebuie să fie atenți cumpărătorii
Românii ar trebui să ceară şi să păstreze bonul de casă atunci când cumpără peşte şi produse din peşte, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului.
„Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Avertizez asupra faptului că este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.
Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa gheţii în ambalaj şi acordaţi o atenţie deosebită când cumpăraţi produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului”, a mai avertizat Paul Anghel.
Șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a mai recomandat, înainte de Buna Vestire, să nu fie cumpărate produse cu ambalajul murdar, degradat, ne-etanş, ce nu asigură salubritatea produsului.
Marcată în Calendarul Ortodox 2023 pe 25 martie, Buna Vestire este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naşte pe Iisus Hristos. Aceasta este una dintre cele două zile din Postul Paștelui în care există dezlegare la pește. Cealaltă zi cu dezlegare la pește este Duminica Floriilor, pe 9 aprilie.
Cei mai scumpi pești din România
Cele mai cumpărate specii de pește sunt crapul și macroul, pentru că au cele mai mici prețuri. La polul opus se regăsesc bibanul sălbatic, dorada și tonul roșu.
Nu este atât de simplu nici când ne aflăm în fața tarabei cu pește: să fie scump sau ieftin? să fie de apă dulce sau de apă sărată, de pradă sau de crescătorie, slab sau gras?
În acest context, în afară de caracterul religios al zilei, trebuie să fim atenți la câteva aspecte importante care ne pun sănătatea în pericol.
Atenție la proveniența peștelui
Primul criteriu de care ar fi bine să țineți cont atunci când alegeți ce peste să puneți pe masă este proveniență. Mai exact, între un peste de crescătorie și unul sălbatic este de preferat să îl alegeți pe cel crescut în natură scrie Digi24.
Peștii crescuți industrial, în crescătorii, primesc hrană a cărei origine este controversată. De aceea, specialiștii îi recomandă pe cei crescuți în mediul lor natural. Atâta timp cât hrana lor este de calitate bună, așa va fi și carnea!
Somonul sălbatic, de exemplu, are o carne roz că urmare a alimentației sale bazate pe crustacee. Cel de crescătorie însă, pentru că este hrănit cu mâncare făcută în laborator, primește suplimente care îi „colorează” carnea.
Atenție la peștii de ocean!
Din cauza poluării, carnea peștilor de ocean poate conține cantități mari de mercur. Primele care trebuie să se ferească de acest metal sunt femeile însărcinate și cele care alăptează, pentru că el poate afecta sistemul nervos al bebelușilor. Deși aproape toate speciile de peste care cresc în oceane au și mercur, cantitatea poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de fiecare specie.
Peștii mari trăiesc mult, de aceea acumulează mai mult din acest metal greu. De asemenea, carnea peștilor prădători, care au ca hrană alți pești mai mici și ei infectați cu mercur, poate atinge cote alarmante din acest metal greu. Ar fi de evitat așadar carnea de rechin, ton sau macroul mare. La polul opus se află peștii mici cum sunt sardinele, heringul sau anșoa.
Și peștii care cresc în râuri montane cu apă curată și hrană sănătoasă vin cu o mulțime de nutrienți. În această categorie intră de exemplu păstrăvul sălbatic. Cu cât apă este mai curată, cu atât peste este mai sănătos.
În ceea ce privește consumul de pește din crescătorie, trebuie să ne asigurăm că acestea respectă toate autorizațiile. În caz contrar riscăm să punem pe masă o carne plină de antibiotice, pentru că în aceste bazine se dezvoltă foarte ușor bacteriile și astfel peștii se îmbolnăvesc mult mai des.
Pește proaspăt, congelat, în conservat sau afumat?
Următoarea întrebare: care e mai bun? Peștele proaspăt, congelat, cel în conservat sau afumat? Cel proaspăt își păstrează maximul de nutrienți, urmat de cel congelat.
Iar dintre un pește în conservă și unul afumat, mai sănătoasă ar putea fi prima alegere, deoarece peștele afumat vine la pachet cu o serie de compuși toxici. Iar numeroase studii leagă consumul de carne afumată de apariția cancerelor gastrice.
În plus, în urmă afumării se pierde mare parte din conținutul de acizi grași omega 3. Aceștia ajută la bună funcționare a sistemului cardio-vascular. Peștii cu un conținut ridicat de omega 3 sunt sardinele, heringul, codul sau somonul.
Nu în ultimul rând contează și felul în care este gătit peștele. Prăjirea sau afumarea distrug din nutrienți, în timp ce peștii gătiți la cuptor sau la aburi își păstrează cât mai mult din proprietăți.
Cum îți dai seama că peștele este stricat
Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătate, consumatorii sunt sfătuiţi să fie atenţi la aspectul produsului pentru a vedea cât este de proaspăt şi să nu cumpere produsul dacă are suprafaţă mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi, semne de alterare (ex: ochii retractaţi în orbite sau cu aspectu tulbure, burta moale, branhii închise la culoare, miros modificat).
Nereguli la piața de pește descoperite în anii trecuți
Iată câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii ANPC în locurile unde se comercializează pește și produse din pește:
A fost descoperit crap proaspăt care prezenta semne vizibil de alterare (ochii retractați în orbite și burta moale)
– scrumbie sărată, în vid, cu lichid in ambalaj, datorită devidării, produsul având consistenta moale si miros nespecific
-macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitarii incorecte;
-chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață prezentă mușchiul cu o consistență flască, burta moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News