Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 1 martie, fermierii pot depune la APIA cererile unice de plată pentru 2016. Documente necesare și termenul limită

Publicat

teren, teren agricol, parcele Începând de marți, 1 martie, fermierii vor putea depune cererile unice de plată pentru anul 2016. Persoanele care nu vor respecta termenul limită de depunere, respectiv 16 mai, vor fi penalizate pentru fiecare zi de întârziere. 

Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale (MADR) nr. 249/2016 a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 148. Potrivit acestuia, cererile unice de plată se vor depune în perioada 1 martie – 16 mai, la centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Potrivit documentului, persoanele care nu vor respecta termenul-limită vor putea depune cererile unice de plată şi după data de 16 mai, în 25 de zile calendaristice, adică până pe 10 iunie. Totuşi, pentru fiecare zi de întârziere, autorităţile vor scădea 1% din suma la care fermierii ar fi avut dreptul daca ar fi depus documentele până pe 16 mai.

Formularul cererii unice de plată, folosit anul acesta, a fost la rândul său aprobat prin intermediul Ordinului MADR apărut vineri în Monitor, ceea ce înseamnă, că fermierii vor putea depune documentul la centrele locale/judeţene ale agenţiei.

„Cererea unică de plată se depune la centrele judeţene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de peste 50 hectare teren agricol, şi la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de până la 50 hectare teren agricol”, este specificat în Ordinul MADR nr. 249/2016.

Totodată, potrivit documentului, producătorii agricoli care folosesc apă pentru irigaţii mai trebuie să prezinte, odată cu depunerea cererii unice de plată sau până la termenul-limită de depunere a acesteia, documentele doveditoare ale dreptului de folosire a apei pentru irigaţii. Concret, acestea sunt:

– autorizaţia de utilizare a apei pentru irigaţii eliberată de Administraţia Naţională „Apele Române”;

– calitatea de membru al unei organizaţii a utilizatorilor de apă pentru irigaţii;

– contractul de irigaţii al organizaţiei încheiat cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare sau contractul de irigaţii încheiat între beneficiar şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, după caz.

Anul acesta, autoritățile vor cere mai puţine documente fermierilor, atunci când aceştia vor fi nevoiţi să facă dovada utilizării terenului. Concret, fermierilor le va fi solicitată doar adeverinţa emisă de primărie, conform înscrisurilor din registrul agricol, și, după caz, contractele de închiriere/concesiune/arendă încheiate.

Faţă de anii anteriori, nu vor mai fi solicitate:

– copia de pe filele din Registrul Agricol referitoare la Cap II b, Cap III și Cap XV a;

– copie a titlului de proprietate și, în lipsa acestuia, declarația pe propria răspundere a fermierului privind motivul lipsei acestui document;

– tabelul centralizator cu contracte (de arendare, închiriere, comodat, asociere în participațiune).

Potrivit noilor dispoziţii, eliberarea adeverinţei emise de primării, prin care fermierii fac dovada utilizării terenului, nu va fi condiţionată de plata taxelor şi impozitelor locale.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale arată că, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 2333/2015, cererile unice de plată se supun controalelor încrucișate preliminare. Deși este o măsură în plus pentru APIA, reprezintă o facilitate pentru fermieri, întrucât aceştia au dreptul să modifice cererea unică de plată, fără penalizări, măsură care duce la creșterea calității cererilor depuse și la posibilitatea corectării unor erori din cererile unice. Potrivit actului normativ publicat vineri, anul acesta, modificările cererilor unice de plată vor putea fi depuse la centrele APIA până la 31 mai, inclusiv, fără aplicarea unor penalităţi.

Potrivit unei informări recente a APIA, beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și/sau juridice care desfășoară activități agricole ca utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale.

„În cazul concesionarii/închirierii unei suprafețe de pajiști de către o asociație de crescători de animale, beneficiarii plăților sunt membrii asociației care asigură încărcătură cu animale pentru suprafața concesionată/închiriată, iar dovadă utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al asociației o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere și centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare și numărul de animale pe fiecare membru al asociației”, explică reprezentanții APIA.

Eligibile la plată sunt exploatațiile care au o suprafața de cel puțin un hectar, fiind formate din parcele cu o suprafața de minimum 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau arbuști fructiferi, parcela trebuie să aibă o suprafața de cel puțin 0,1 ha și/sau (dacă este cazul) să dețină un număr minim de animale. Pentru sere și solarii, suprafața minimă trebuie să fie de 0,3 ha, cu o suprafața minimă a parcelelor de 0,1 ha.

Printre schemele de plată şi măsurile de sprijin/ajutor menţionate de APIA pentru 2016 se numără Schema de plată unică pe suprafaţă, Plata redistributivă, Plata pentru practici agricole beneficice pentru climă şi mediu, Plata pentru tinerii fermieri, Plata pentru micii fermieri şi Ajutoarele naţionale tranzitorii (cânepă şi in pentru fibră, sfeclă de zahar şi hamei, de exemplu).

Ordinul MADR nr. 249/2016, apărut vineri, stabileşte că cererile unice de plată pot fi completate şi prin intermediul aplicaţiei IPA Online, la fel ca anul trecut.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax