Eveniment
DOCUMENT: Cum a golit Armata Roșie o pivniță din Aiud. 15.000 de litri de vin, confiscați pentru ”tratamente” la Spitalul Sovietic
Un document aflat în posesia Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale, din fondul Prefecturii județului Alba, arată cum a fost jefuită o cramă din Aiud de către Armata Roșie ”liberatoare”.
Aur curat pentru rușii însetați, mai ales că Aiudul era recunoscut, ca și acum, pentru vinurile extraordinar de bune.
S-a întâmplat în aprilie 1945, când rușii au luat, în numele Spitalului Sovietic de la Alba Iulia (foto), 25 de butoaie pline cu peste 15.000 de litri de vin.
De asemenea, au mai luat și 22 de butoaie goale, necesare cel mai probabil pentru a goli pivnițețele oamenilor proaspăt ”eliberați”, din satele din jur.
”Noi, Constantinescu I. Dumitru, Comisar la Comisariatul de Poliție Aiud, Județul Alba, ab24
Astăzi data de mai sus am fost cehmați de către Organizația Partidului Comunist Secția pentru a preda cheile dela pivnița din strada Mihai Viteazul Nr. 6 unde a fost sigilat o cantitnate de vin (…) întrucât acest vin urmează a fi ridicat de către Dl Locotenent Timofei dela Spitalul Sovietic Alba Iulia, care i-a fost repartizat de ctre dl Muscalagiu, conducătorul Organizației Comuniste din Jud. Alba, cu ocazia sosirei sale în localitate” se arată în document.
În continuare, potrivit procesului verbal, comisarul Constantinescu s-a dus la cramă unde locotenentul de la Spitalul Sovietic aștepta deja nerăbădor cu două camioane și butoaie și cu câțiva soldați.
În total, rușii au luat 25 de butoaie cu 15.250 de litri de vin și 22 de butoaie goale de diferite mărimi.
”Dl. Lt. Timofei dela Spitalul Sovietic Alba Iulia ne-a lăsat o dovadă de primirea celor 25 de vase cu vin și a celor 22 de butoaie goale, pe care le va restitui proprietarului după ce va ridica tot vinul aflat în pivniță”, mai arată documentul semnat 3 aprilie 1945.
Documentul nu mai precizează dacă vinul a ajuns la rușii însetați de la spital, sau cu el s-au tratat doar noii șefi sovietici ai județului.
Unde a funcționat Spitalul Sovietic
Spitalul Sovietic a funcționat între anii 1944-1945 în actualul sediu al Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, potrivit unui document consultat de Alba24.
Pe atunci, liceul a fost evacuat, localul său fiind ocupat de acest spital militar sovietic, înființat în contextul celui de-al Doilea Război Mondial.
Deasupra intrării monumentale a clădirii a fost montată lozinca „Slavă tovarășului Stalin!”
Context: jafuri și violuri pe teritoriul județului Alba, comise de Armata Roșie
În septembrie 1944, a pătruns în județul Alba, venind dinspre Sibiu, ”glorioasa” armată ”eliberatoare” Sovietică, în realitate grupuri de soldați înfometați cu apucături de barbari.
Istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia, a descris pe larg episodul într-un articol publicat într-o lucrare mai amplă dedicată județului (Județul Alba. Istorie, cultură și civilizație, Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia 2015).
Cei mai bătrâni locuitori ai județului, mai țin minte spaima pe care ei și familiile lor au simțit-o la venirea rușilor.
”La imaginea terifiantă cu iz medieval contribuiau din plin cazacii călări. În localitățile aflate pe direcția ”glorioasei” armate roșii s-au petrecut obișnuitele episoade barbare.
De exemplu, în doar 24 de ore, la 26/27 septembrie 1944, au fost devastate pe teritoriul județului Alba 87 de magazine, 1559 de locuințe, au fost luați 154 de cai, s-au înregistrat 3 morți, 2 răniți, 37 de femei violate etc” a scris Tudor Roșu.
La Alba Iulia, rușii au căutat alcool, până au găsit ”paradisul” în pivnițele Episcopiei Roman-Catolice. După ce se îmbătau, căutau ”hăzăici”.
Femeile, mai ales cele tinere, se ascundeau pe unde puteau: ”m-am ascuns o vreme cu celelalte lucrătoare din croitorie (…) într-o încăpere secretă (…) ieșeam numai noaptea să luăm apă și hrană. Tremuram toate să nu ne găsească.
Copiii întrebau mereu de mine. Nu-i vedeam decât noaptea, când dormeau” descria o femeie groaza acelor zile.
Confiscarea butoaielor s-a produs la câteva luni după intrara Armatei Roșii în județ, semn că jafurile au continuat mult timp după aceea.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News