ACTUALITATE
Donald Trump, noul preşedinte al Statelor Unite. Ce le promite americanilor şi despre relaţiile cu celelalte naţiuni
Donald Trump a contrazis sondajele de opinie și a câștigat lupta electorală, după ce s-a impus în mai multe state cheie în care Hillary Clinton ar fi trebuit, potrivit estimărilor, să câștige destul de ușor. Trump va fi al 45-lea președinte al SUA și își va prelua mandatul în luna ianuarie a anului viitor.
Incertitudinea președinției Trump a lovit în plin bursele internaționale, care s-au prăbușit la primele vești ale victoriei republicane.
Americanii au venit în număr mare la urne marți pentru a-și alege președintele și au oferit lumii întregi o surpriză uriașă.
Din discursul victoriei – Donald Trump:
E momentul ca SUA să îşi vindece rănile, e momentul să fim un singur popor, să fim uniţi. Promit în faţa tuturor cetăţenilor că voi fi preşedintele tuturor americanilor. Pentru cei care nu m-au susţinut, vă întind o mână şi vă cer ajutorul, pentru a munci împreună pentru ţara noastră extraordinară.
Campania a fost o mişcare, compusă din americani din toate religiile şi culorile. Dacă lucrăm împreună, vom reînnoi visul american. Mi-am petrecut întreaga viaţă în afaceri, încercând să descopăr potenţialul maxim al fiecărui om şi asta vreau să fac acum. Va fi un lucru minunat. Fiecare american va ave şansa de a-şi atinge potenţialul maxim şi oamenii din ţara noastră nu vor mai fi uitaţi. Vom reconstrui ţara, autostrăzile, şcolile, vom avea grijă de veteranii noştri, care ne-au fost foarte loiali şi pe care am ajuns să îi cunosc.
Avem un plan economic extraordinar.
Ne vom înţelege cu toate celelalte naţiuni. Mă aştept la relaţii extraordinare. Niciun vis nu e prea mare, nicio provocare nu e prea mare. SUA nu se va mai mulţumi decât cu ceea ce este mai bun.
Vom pune interesele SUA pe primul loc, dar vom negocia în mod corect cu toată lumea, asta transmit comunităţii internaţionale. Vom căuta parteneriat, nu conflict.
”Ne vom înţelege cu toate celelalte naţiuni care vor să se înţeleagă cu noi. Îi vom trata corect pe toţi. Vom căuta un teren comun de înţelegere, vom căuta parteneriatul, nu conflictul. America nu se va mai mulţumi însă cu nimic altceva decât cu ceea ce este mai bun. Trebuie să ne recâştigăm destinul”, a adăugat Donald Trump.
Cine este Donald Trump
S-a născut pe 14 iunie 1946, în New York. Era cel mai mic dintre cei 4 copii ai familiei. Familia l-a trimis de la 13 ani la scoala militara, iar apoi a absolvit celebra Wharton School a Universitatii din Pennsylvania, in 1968.
Mama sa, nascuta Mary Anne MacLeod, provine din Scotia. Tatal sau, Fred Trump, intruchipeaza visul american: nascut in New York, cu un tata venit in Germania, pe un pachebot, antreprenor imobiliar, el a „muncit din greu” si a facut milioane din afaceri imobiliare. Il initiaza pe Donald in domeniu, ducandu-l repede pe acelasi drum. Donald prins gustul pentru afaceri si concurenta si, de la bun inceput, si-a propus sa se extinda spre Manhattan, cea mai scumpa zona a New York-ului. Nu avea bani suficienti, nici experienta, dar a convins bancile sa-l imprumute. A fost imprumutat si de tatal sau. Opulentul Trump Tower, valoreaza acum 600 de milioane de dolari.
Afacerile sale sunt grupate in cadrul holdingului Trump Organization. De-a lungul campaniei, media din SUA s-au intrecut sa arate ca „succesul” lui Trump in afaceri ar fi mai mult o iluzie, ca pe langa anumite active eficiente el a trecut mai mult prin insolvente, falimente si procese cu parteneri de afaceri si clienti „tepuiti”. A fost acuzat ca a discriminat rasial in afacerile sale imobiliare si a mai fost acuzat ca s-ar fi putut folosi de un faliment de acum 20 de ani pentru a obtine scutiri fiscale timp de aproape doua decenii.
El a respins toate acuzatiile, dar a refuzat si sa-si dezvaluie istoricul fiscal, asa cum au facut-o toti candidatii de pana acum.
Deja celebru si prietenos cu presa tabloida, Trump s-a impus definitiv in cultura populara americana prin emisiunea sa TV, The Apprentice. Multele sezoane ale acesteia l-au scolit in privinta industriei media, impotriva careia s-a intors pe tot parcursul campaniei electorale, acuzand-o ca nu face, prin atacurile la adresa lui, decat sa protejeze „establishment”-ul de la Washington DC.
Cu o avere estimata de Forbes la 4 miliarde de dolari, Trump declara ca si-a finantat in mare parte singur campania.
Nu are vreo ideologie politica evidenta: democrat pana in 1987, apoi republican (1987-1999), membru al partidului Reformei (1999-2001), democrat (2001-2009), si republican din nou.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a adresat o scrisoare de felicitare Președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump
Cu acest prilej, șeful statului român a evidențiat relaţia solidă dintre România și Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, element cheie în dezvoltarea profilului strategic al țării noastre, în calitate de membru NATO și UE, transmite Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.
“Totodată, Președintele Klaus Iohannis a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securității și de a continua să acționeze, în calitate de aliat și partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură.
Președintele României a mai transmis, în mesajul său, şi că dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, caracterizată de o cooperare continuă și aprofundată, a înregistrat numeroase succese și a permis României să acționeze astăzi ca furnizor de securitate în regiune, în Europa şi nu numai. România este pe deplin conștientă de responsabilitățile care provin din calitatea de aliat și partener strategic al SUA. Mesajul Preşedintelui Iohannis mai arată că România înțelege pe deplin să contribuie la eforturile comune menite să promoveze stabilitatea și securitatea în regiune și la nivel global şi subliniază că România este pregătită și capabilă să aprofundeze cooperarea bilaterală în domeniul securității.
Președintele Klaus Iohannis a accentuat și importanța dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu SUA, care oferă numeroase oportunități de a aduce mai multă prosperitate, în beneficiul ambelor națiuni.
Șeful statului a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul președinte american în promovarea obiectivelor comune și a unei relații transatlantice puternice și dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept”.
surse: realitatea.net, hotnews.ro, presidency.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.