Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Durata pentru care se poate emite ordinul de protecţie, prelungită de la 6 luni la un an. Lege inițiată de un deputat de Alba

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede extinderea de la 6 luni la un an a duratei pentru care se poate emite ordinul de protecţie, în cazul violenţei domestice. 

Actul normativ prevede extinderea de la 6 luni la 1 an a duratei pentru care se poate emite ordinul de protecţie, precum şi instituirea asistenţei juridice obligatorii şi în faza de apel, în cazul persoanei care solicită ordinul de protecţie.

Legea a fost inițiată de deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, alături de colegele sale din Parlament Monica Berescu și Oana Țoiu și a fost adoptată în ultima ședință de plen de la Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, „durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 12 luni de la data emiterii ordinului”.

„Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea îşi vor produce efectele pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului”, prevede actul normativ.

Date statistice: Violența domestică, un fenomen extrem de răspândit în România

100.000 de persoane au reclamat un caz de violență domestică, cel puțin o dată, în anul 2022, arată un comunicat transmis de Beniamin Todosiu.

Conform datelor statistice, în primele 4 luni ale acestui an, faptele penale în domeniul violenței domestice au crescut cu 1.125 de cazuri, de la 16.667 la 17.792 de fapte (6,7%).

Infracțiunile de tip „lovire sau alte violențe” au cea mai mare pondere – 62% (10.894 de fapte), fiind urmate de ,,amenințare” – 12% (2.036 de fapte) și „abandonul de familie” – 10% (1.672 de fapte). 14.686 de acte de violență au fost comise la domiciliu și 3.106 în spațiul public

Din totalul victimelor infracțiunilor de violență domestică, 3.399 sunt bărbați, 12.334 sunt femei, iar 2.870 sunt minori.

În aceeaşi perioadă, instanţele au emis 3.674 de ordine de protecţie, 1.707 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 1.304 infracţiuni, cu 31% mai multe faţă de perioada similară a anului 2022, dintre care 837 în mediul urban şi 467 în mediul rural.

Foto: Campanie a IPJ Sibiu, privind violența domestică, realizată cu sprijinul actorilor sibieni

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax