Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

EDITORIAL: ”Contract social” cu clauze abuzive. Noua elită a politicii locale: fără vorbe, fără fapte!


Publicat

ovidiuV-ați întrebat ce fac parlamentarii de Alba? După emulația produsă de alegeri, tristețile și euforiile prin care au trecut în numai câteva zile, existența lor a încetat să mai fie publică. Cu două excepții: Florin Roman, care mătură toate televiziunile în încercarea de a deveni ”un lider național al PNL” și Ioan Dîrzu, care-și mătură partidul în încercarea de a rămâne măcar lider local al PSD, nici unul nu are vizibilitate. Nici unul dintre ei nu ne-a anunțat încă dacă și-a găsit chirie în București, dacă îi ”merge netul”, dacă e bună mâncarea la cantina Parlamentului sau dacă și-a făcut prieteni noi.

V-au anunțat aleșii dumneavoastră Pereș, Roman, Olar, Răcuci și Bumb de la PNL în ce comisii activează, ce planuri au (sic) pentru județul Alba, ce idei le-au venit în opoziție și în ce mod sunt conectați la dezbaterile naționale care pot avea efecte locale? V-au explicat Daniel Breaz și Ioan Dîrzu de la PSD în ce mod pot rezolva o parte dintre problemele locale (nu, nu cele din partid) în calitatea lor de parlamentari la putere? E prea repede? Bun, aveți vreo speranță să facă acest lucru în următorii 3 ani și 11 luni?

Reprezentarea intereselor locale la București este cam așa: fără teme și subiecte și mai ales fără interes! Până și temele-clișeu din campania electorală au fost uitate. Rezultatul: o cutumă pe placul tuturor partidelor, care spune că programele și promisiunile din campania electorală sunt de formă, niște simple exerciții de imaginație. Poate v-o amintiți pe aia cu retehnologizarea Văii Arieșului, noul Silicon Valley, pe aia cu Podișul Târnavelor, pe locul 10 în top ”grânarul țării” sau pe aia cu ”viziunea mea pentru Alba”. Sunt și altele, mai puțin spectaculoase, însă toate au în comun faptul că nimeni nu are de gând să facă cu ele altceva, în afară de a le enunța.

Din acest punct de vedere, cei care au acceptat o bere de la candidați, la bufetul din sat, în timpul campaniei ”door to door”, sunt cei mai câștigați. Ei sunt singurii care au primit sau vor primi ceva concret de la aceștia.

Paralizia politică este poate prelungirea unei suferințe administrative. Nici Consiliul Județean Alba, nici primăria din Alba Iulia, nici primăriile din celelalte orașe și comune ale județului nu se simt prea bine. Nu enunță nici un fel de teme coerente legate de dezvoltare, n-au planuri și n-au probleme. În Alba, evoluția e doar o dilemă religioasă, bună de discutat la seminarul teologic, nu și o problemă de administrație.

Deocamdată suntem un fel de rudă de la țară a județelor vecine: n-avem locuri de muncă, n-avem sală polivalentă, n-avem viață culturală (nici teatru), n-avem stadion cu echipă, n-avem idei pentru Cetatea Vauban, ne batem joc de turiști în Apuseni, n-avem pârtii de schi, n-avem piscine publice. Avem totuși câteva evenimente culturale, care însă au fost trecute la ”economie”, în drumul lor spre arhivă.

Lipsa de planuri, fie ele și cincinale, va prinde județul Alba fără nici o carte bună în mână în meciul de poker cu județele vecine, având ca pot capitala viitoarei regiuni. Vom miza totul pe asul din mânecă, cel cu ”capitala de suflet a marii Uniri” și vom pierde. Cel mai probabil, Alba Iulia va deveni un orășel, cu toate problemele de mai sus și cu o administrație mult subțiată. Asta era oare ”viziunea mea pentru Alba” enunțată la pachet de politicienii amatori locali?

Dacă da, ”contractul nostru social” (cum ar zice JJ Rousseau), cu ”elita politică” locală (cum ar zice Pareto) are clauze abuzive.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ce trebuie să faci în cazul în care copilul tău este pozitiv la testul de salivă. Precizări importante ale DSP Alba

Publicat

Direcțiile de Sănătate Publică asigură sprijin pentru gestionarea situațiilor în care elevii testați pozitiv la testul rapid entigen noninvaziv au un rezultat pozitiv, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Conform Instrucțiunii privind aprobarea Procedurii de administrare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, teste care se utilizează în unitățile de învățămant începând de luni, 6 decembrie, s-au stabilit următorii pași:

1. În cazul unui rezultat pozitiv la test din salivă, părintele informează școala iar preșcolarul/școlarul rămâne la domiciliu până la confirmarea sau infirmarea rezultatului prin test antigen rapid nazofaringian sau test RT-PCR;

2. Ulterior părintele solicită prin 112 serviciului de ambulanță testarea la domiciliu și păstrează testul pozitiv până la sosirea ambulanței;

3. În cazul unui rezultat pozitiv la testul antigen rapid nazofaringian acesta va fi raportat și preșcolarul/școlarul va rămâne în izolare timp de 14 zile;

4. În cazul unui rezultat negativ la testul antigen rapid nazofaringian, se va recolta test RT-PCR și, în funcție de rezultatul acestuia, elevul se întoarce la școală dacă este negativ sau rămâne în izolare 14 zile dacă este pozitiv.

Cazurile pozitive din testele noninvazive pe bază de salivă sunt centralizate de către Inspectoratul Școlar Județean, abilitat să comunice public despre acest subiect.

Sursă: Biroul de Presă al DSP Alba

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Două cartiere din Blaj, fără apă potabilă marți dimineața, după o avarie la conducta de alimentare

Publicat

Două cartiere din Blaj au rămas fără apă potabilă marți dimineața după o avarie produsă la conducta de alimentare a municipiului. 

Potrivit sucursalei Blaj a operatorului regional Apa CTTA Alba, avaria s-a produs în dimineața zilei de 7 decembrie. În vederea remedierii, a fost întreruptă furnizarea apei potabile în cartierele Petrisat și Fabricii.

La reluarea furnizării pot apărea local depășiri ale parametrului turbiditate. Operatorul va fi nevoit să procedeze la purjarea apei (spălări locale), până la încadrarea acesteia în parametrii de calitate, situație în care cetățenii sunt rugați să folosească apa numai în scopuri menajere.

Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, pot fi semnalate Dispeceratului Alba Iulia la numărul de telefon: 0258.834501, în vederea intervenției.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbatul care a furat portmoneul jurnalistei de la România TV, la Alba Iulia, în timpul Marșului Unirii, a fost REȚINUT

Publicat

Bărbatul care ar fi furat portofelul jurnalistei România TV, în timpul manifestărilor de 1 Decembrie de la Alba Iulia, a fost reținut de polițiști. Mai exact este vorba despre despre un bărbat de 57 de ani din Bacău, care participa la Marșul Unirii. 

La un moment dat, în timp ce jurnalista se afla în mijlocul manifestării, bărbatul i-ar fi deschis rucsacul și i-ar fi sustras portmoneul. Jurnalista avea bani, în jur de 800 de lei, carduri bancare, dar și mai multe documente.

Potrivit IPJ Alba, la data de 6 decembrie 2021, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat și reținut un bărbat de 57 de ani, din comuna Horgești, județul Bacău, care este bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de furt.

CITEȘTE ȘI: Jurnalistă România TV, jefuită la Alba Iulia, în timpul Marșului Unirii. I-au fost furate actele și banii

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 1 Decembrie 2021, în jurul orei 12,00, în timp ce se afla în Cetatea Alba Carolina, ar fi sustras, din rucsacul unei tinere, portmoneul în care avea carduri, documente și o sumă de bani.

În cursul zilei de azi, 7 decembrie, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp a introdus o nouă funcție. Utilizatorii pot alege, din setări, ca toate mesajele postate să se șteargă automat

Publicat

WhatsApp a lansat o opțiune nouă care le permite utilizatorilor să șteargă automat mesajele. Utilizatorii WhatsApp pot alege acum să șteargă toate mesajele noi pe care le trimit sau le primesc.

Opțiunea a fost descrisă de către un director executiv ca standard de confidențialitate.

Serviciul folosit de peste 2 miliarde de utilizatori la nivel global le oferă utilizatorilor și opțiunea ca mesajele să dispară după 24 de ore sau 90 de zile, după ce inițial fusese introdusă doar perioada de 7 zile.

Zafir Khan, șeful Consumer Product la WhatsApp, a spus, într-un interviu acordat TechCrunch, că opțiunea ar trebui să ajute utilizatorii să evite situațiile stânjenitoare cu prietenii lor.

Noua opţiune poate fi activată din setări, din opțiunea privacy scrie Romania24.ro

Schimbări pentru Android și Iphone

WhatsApp permite în mod oficial doar logarea într-un telefon în platforma sa de mesagerie, dar și în WhatsApp Web, cel din urmă sistem putând fi folosit doar dacă telefonul principal de pe care e logat contul e conectat la Internet.

Acest nou sistem permite logarea în WhatsApp Web, alte telefoane, sau PC-uri, pentru folosirea contului WhatsApp chiar și când telefonul principal nu are o conexiune de internet activă, deci total independent de el, potrivit DCNews.ro.

Noua funcție vine pentru a facilita logarea într-un cont din platformă de pe tablete și PC-uri, fie că prin WhatsApp Web, sau aplicații dedicate, iar utilizarea fără o conexiune de Internet pe telefonul principal e un bonus.

WhatsApp criptează conversațiile făcute de către noi, backup-urile, însă chiar și așa, trebuie să fiți atenți pentru ca nu cumva o altă persoană să-ți logheze contul în propriul telefon, tabletă sau PC.

A două schimbare utilă

Dacă ai o activitate mare pe WhatsApp, află că reprezentanții au mai pregătit o schimbare prin care utilizatorii din întreaga lumea să poată să șteargă mult mai rapid un status publicat din greșeală.

WhatsApp va avea un buton special numit “UNDO”, care va permite ștergerea unui status imediat după ce el a fost publicat de către utilizatorii iPhone și Android, așa că nu va rămâne vizibil prea mult pentru toată lumea. Ștergerea unui status publicat din greșeală prin WhatsApp e un lucru care a dat bătăi de cap până acum, pentru că se poate întâmpla oricând să publicăm din greșeală ceva.

WhatsApp a gândit totul foarte simplu, astfel că butonul pentru ștergerea unui status apare imediat sub interfața prin care se confirmă publicarea statusului nostru, astfel că este accesibil pe loc.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate