Connect with us
Publicitate

Economie

Energia electrică s-a liberalizat din 1 ianuarie. OFERTELE furnizorilor pentru județul ALBA. Care sunt cele mai mici prețuri

contor curent

Publicat

1 ianuarie a adus și liberalizarea completă a pieței de electricitate. Asta înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Consumatorii casnici sunt sfătuiți să compare ofertele și să aleagă în consecință.

Cei şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată trebuie să știe că au la dispoziție două variante: rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri numite de serviciu universal, care vor fi mai mari cu 13-26% sau încheie alte contracte în piaţa liberă. 

Ministerul Energiei ar putea decide după 15 ianuarie dacă va interveni prin OUG pentru a prelungi perioada în care populația poate alege un contract de energie electrică pe piața concurențială, potrivit Mediafax.

Toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie electrică în luna ianuarie, precum şi pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea condiţiilor contractuale, precizează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei la câteva zile după izbucnirea scandalului privind facturile la curent electric.

ANRE-ului i se reproșează lipsa de comunicare pe acest subiect în condițiile în care de la 1 ianuarie piața se liberalizează complet ceea ce va aduce scumpiri ale facturii.

Tocmai de aceea, și Ministerul Economiei și Consiliul Concurenței au îndemnat consumatorii să studieze oferta cu atenție și să aleagă una potrivită.

Anunţul a fost făcut la RFI de ministrul Energiei, Virgil Popescu, în condiţiile în care piaţa s-a liberalizat de vineri, 1 ianuarie, iar multă lume nu a fost informată din timp şi prin urmare nu ştie ce are de făcut.

Virgil Popescu spune ce poate face Ministerul Energiei în problema legată de liberalizarea pieţei de energie electrică: „Noi ca minister vom mai aştepta până în jurul datei de 15 ianuarie să vedem exact cum funcţionează, după care, dacă este cazul, chiar vom interveni legislativ, în aşa fel încât să ajutăm oamenii să găsească cele mai ieftine şi cele mai bune soluţii pentru preţul energiei electrice şi nu să fie trecuţi automat într-o piaţă scumpă a serviciului universal, lăsaţi acolo până vor alege, ci din contră, aş prefera ca oamenii să fie trecuţi direct în piaţa concurenţială, care este mai ieftină şi ulterior dacă nu se înţeleg cu furnizorii, dacă nu se întâmplă anumite lucruri, să fie în piaţa serviciului universal”.

Ministrul Energiei consideră că o eventuală amânare a liberalizării pieţei de energie nu este o soluţie: „Nu cred că este o soluţie amânarea cu şase luni a liberalizării, pentru că după şase luni va fi exact acelaşi lucru.

Mai degrabă, putem eventual prelungi termenul de optare (…). Să nu fie doar până la 31 ianuarie (…), vorbesc de prelungirea acestei perioade, eventual, poate să fie până la 31 martie, de căutare a unui furnizor pe piaţa concurenţială”.

El precizează că ANRE este cea care poate decide o eventuală prelungire a termenului de optare pentru alt tip de contract de energie electrică, dar nu exclude intervenţia Guvernului:

„În mod normal, ţine de ANRE această decizie, ei au stabilit această dată de 31 ianuarie. De aia am zis că noi aşteptăm până în jurul datei de 15 ianuarie, să vedem exact câte contracte au fost făcute în piaţa concurenţială, să avem o imagine de ansamblu.

Sunt convins că nu o să fie foarte multe contracte, este un lucru evident, dar vreau să vedem exact cum a funcţionat şi dacă ANRE nu o va face, evident că o putem face şi prin OUG”.

Virgil Popescu spune că el nu a primit până acum (joi dimineaţă, ora 9.15-n.r.) nicio notificare din partea furnizorului de energie electrică, legată de liberalizarea pieţei: „Eu vă mărturisesc că eu nu am primit până acum nici o notificare de la furnizorul de energie electrică. Şi eu sunt abonat în Bucureşti la un furnizor în piaţa reglementată. Eu până astăzi, nu am primit absolut nimic”.

Ministrul Energiei precizează că un client care are deja un contract pe piaţa concurenţială nu va fi afectat de liberalizarea pieţei: „Nu, dacă îl aveţi în piaţa concurenţială, rămâne în piaţa concurenţială pentru toată perioada de valabilitate a contractului, să nu expire, că atunci trebuie să încheiaţi altul”.

Virgil Popescu declară că un contract pentru energie electrică poate fi schimbat „în mod normal” online: „În funcţie de fiecare furnizor. În mod normal, poate fi schimbat online. Dacă îmi aduc aminte şi eu am încheiat online un contract, dar până la urmă, a trebuit să-l downloadez acasă, să-l semnez şi să-l încarc în aplicaţia informatică a furnizorului de energie electrică”.

Conform analizei ofertelor ce pot fi studiate pe site-ul ANRE – Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice – pentru un consum estimat de 100 kWh, joasă tensiune, preţ fix, factură emisă în format electronic, data de la care se aplică oferta fiind cea de astăzi, 2 ianuarie 2021:

Energie Electrică: Pentru județul Alba sunt prezentate următoarele oferte: În total sunt 68 de oferte pe siteul ANRE

Într-o analiză efectuată de „Adevărul”  în mai multe județe reiese că cele mai ieftine facturi de energie provin la Hidroelectrica, chiar dacă există diferenţe de preţ între judeţe.

Bucureşti 

  • Hidroelectrica – oferta numită „Viitor Verde”, energie complet regenerabilă – 61, 76 lei 
  • EnergyGO online – 61,86 de lei (de la Restart Energy One SA) 
  • Nova Power&Gas SRL – 63,05 de lei

Cele mai scumpe aparţin Electromagnetica SA – 111,25 lei/ 100kWh şi PC Management&Consulting SRL – 115,16 lei/100 kwh.

  Arad

  • Hidroelectrica – 62.29 lei/100 kwh
  • Restart Energy One – oferta EnergyGo online – 62,39 lei/100 kwh
  • Cea mai scumpă este cea a PC Management &Consulting SRL – 115.68 lei/kwh

 Cluj 

  • Hidroelectrica – 63,76 lei pentru cei 100 de kwh consumaţi
  • Restart Energy One – 63,86 lei
  • SC PC Management & Consulting SRL – 117,15 lei / 100 kwh

Constanţa 

  • Hidroelectrica – 66, 64 lei/100 kwh
  • Restart Energy One SA – 66.74 lei

Cea mai scumpă ofertă este tot cea a SC PC Management & Consulting SRL şi ajunge la 120 de lei. 

 Dolj 

  • Hidroelectrica – 67,61 de lei/100 kwh
  • Restart Eneergy One – 67,72 lei
  • PC Management&Consulting SRL – 121,01 lei

Giurgiu

  • Hidroelectrica – 61.76 lei/100 kwh
  • Restart Energy One – 61,86 lei
  • PC Management&Consulting SRL – 115,16 lei

Iaşi

  • Hidroelectrica – 65.91 lei/ 100 kwh
  • Restart One Energy SRL – 66,01 lei
  • PC Management&Consulting SRL – 119,31 lei

Maramureş

  • Hidroelectrica – 63,76 lei/100 kwh
  • Restart Energy One – 63,86 lei
  • Cea mai scumpă este a PC Management&Consulting SRL – 117,15 lei

Olt

  • Hidroelectrica – 67,61 lei/100 kwh
  • Restart Energy One – 67,12 lei
  • PC Management&Consulting SRL – 121,01 lei/100 kwh

 Timiş 

  • Hidroelectrica – 62,71 lei/ 100 kwh
  • Restart Energy One SA – 62,39 lei
  • SC PC Management & Consulting SRL – 115,68 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate