Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Falimentul Euroins devine oficial: Decizia ASF publicată în Monitorul Oficial. CEC Bank se pregătește să emită polițe RCA

Publicat

După prăbușirea Euroins și scandalul privind majorarea polițelor RCA, statul român a venit cu o soluție: vrea să emită polție prin CEC Bank. 

De asemenea, Autorităţii de Supraveghere Financiară a confirmat prin publicarea în Monitorul Oficial decizia de retragerea a autorizaţiei de funcţionare a societăţii Euroins România. 

Mai mult de atât, reprezentații ASF au explicat cum românii își pot recupera banii, după falimentul companiei Euroins.

Mai exact cererile de despăgubire pot fi depuse la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

Retragerea autorizației publicată în Monitorul Oficial

Retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Euroins România, a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 233/2023

Asta iînsemană că după decizia de retragere a autorizației pot fi depuse cererile de despăgubire la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

De asemenea,  ASF a decis să ceară în instanţă falimentul companiei şi să numească FGA ca administrator temporar, în vederea conservării activului.

La 60 de zile după publicarea deciziei în Monitorul Oficial vor putea începe şi plăţile, la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment expiră automat toate poliţele Euroins, iar la 90 de zile după declararea definitivă a falimentului expiră perioada în care pot fi depuse cereri de despăgubire.

Odată publicată decizia în Monitorul Oficial, ASF va putea formula către instanţa competentă cerere de faliment, aşa cum prevede decizia Consiliului numărul 262/2023.

FGA va înregistra cererile de plată şi le va analiza în ordinea primirii şi înregistrării.

Ce spun reprezentații ASF

Valentin Ionescu, director la ASF, a declarat luni că Autoritatea a efectuat 17 controale la Euroins, soldate cu 26 de amenzi şi a amendat compania cu amenzi istorice de aproape 6 milioane de lei la vremea respectivă.

”Noi am făcut toţi paşii legali, trebuia să lăsăm compania să temine planul de redresare la jumătatea lunii iunie 2022, să aşteptăm rezultatele financiare să le trimită la ASF.

Le-am primit în luna august, cu o întârziere de 4 luni şi tot în august le-am primit şi pe cele din 2021, o situaţie unică în istoria ASF. Pentru noi a fost dificil să evaluăm solvabilitatea companiei pentru că aşteptam datele la sfârşit de aprilie, ele nu au venit”, a spus Ionescu.

Directorul din ASF a precizat că Autoritatea a efectuat 17 controale la Euroins, soldate cu 26 de amenzi. ”Nu toate au fost grave sau foarte grave, două dintre ele au fost la sfârşitul anului 2020, când conducerea executivă  fost demisă, directorul general şi cel adjunct, de către Autoritate, pentru că trimiteau bani la companii din grupul Bulgaria, pe o perioadă de timp, acei bani nu mai reveneau, făceau anexe la acele contracte şi aşa se finanţau alte companii din Bulgaria”, a precizat Valentin Ionescu.

Valentin Ionescu a mai spus că ASF a câştigat în ultimii doi ani toate procesele cu Euroins.

”Prevenţia a fost făcută, dar dacă oamenii nu înţeleg, dacă cei care fac aceste lucruri, să se corecteze, ce putem face noi, la Autoritate? Să nu aplicăm legea?”, a afirmat el.

Ce se întâmplă cu polițele de asigurare încheiate cu Euroins

Contractele de asigurare încheiate cu Societatea Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situaţii:

–  titularul poliţei denunţă contractul de asigurare

–  se împlineşte termenul legal de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care poliţele de asigurare încetează de drept.

– lichidatorul judiciar numit de instanţă odată cu deschiderea în instanţă a procedurii falimentului denunţă poliţele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului”, anunţă FGA.

În privinţa încheierii unui alt contract de asigurare, la un alt asigurător, acest proces ar trebui derulat în paralel cu acţiunea de denunţare a poliţei de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvenţă/faliment.

ASF vrea să calmeze piața asigurărilor

Poliţele RCA vor reveni la preţurile de acum un an.

Mai exact, un şofer sub 30 de ani cu un motor de 1,2 litri va plăti cu 42% mai puţin, în timp ce unul sub 40 de ani, cu o maşină de 1.500 de cmc, va economisi 35%.

Cel mai mult se vor ieftini poliţele pentru cei sub 50 de ani, cu motoare mai puternice: o scădere de aproape 75%, până la nivelul din martie 2022.

Asta înseamnă de fapt o plafonare a prețurilor RCA. Decizia ar putea fi luată într-o ședință de guvern ce va avea loc săptămâna viitoare.

Statul vrea ca CEC Bank să vândă polițe de asigurare

Cec Bank ar fi nevoită care în descurs de o lună să depună documentele în aşa fel încât să obţină autorizaţie pentru a putea emite poliţe RCA.

Ministrul de finanțe, Adrian Câciu a explicat că n momentul ”n care începe procedura de autorizare ASF-ul va da tot concursul ca autorizaţiile să vină, respectând toate criteriile legale. Să vină rapid şi să intre cât mai rapid în piaţă”, legat de intrarea pe piața asigurărilor a CEC Bank.

CEC Bank va intra pe o piaţă în care au mai rămas doar şase companii.

Analiștii financiari nu sunt foarte încântați de intrarea pe piața asigurărilor a CEC Bank

Gabriel Biriş, analist fiscal a comentat intrarea pe piață a Cec Bank.

”Avem o companie deţinută de stat care vinde energie electrică, care e amendată pe bandă rulantă de ANRE pe motiv că nu e în stare să factureze. Să facă CEC-ul o companie de asigurări… nu văd ce l-a împiedicat până acum. Dacă era un business care să aibă sens”, a precizat acesta.

Rămâne problema celor aproape trei milioane de poliţe Euroins. Îşi păstrează valabilitatea, dar nu mai sunt acceptate în majoritatea service-urilor.

De asemenea Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR a spus despre situația actuală că: ”intrăm într-un colaps. Veţi vedea că păgubiţii nu vor mai avea unde să-şi repare maşinile, service urile vor intra în colaps, în incapacitate de plată”.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Maria Vilcu

    miercuri, 22.03.2023 at 07:31

    Astea sunt hoții pe față dați faliment să aveți un motiv să măriți asigurările domni din parlament să nu mai facă pe băieți buni să plafoneze la vrăjeală preturile dați lege să nu mai plătim de loc ai făcut plătești daună din buzunar că oricum plătești până îți dă asigurarea bani am stat 5 luni să-mi plătească euroins bani și așa am insistat santeti niste hoții așa a ajuns tara condusă de niște idioți cei care au vrut să facă ceva bun pentru țară au fost închiși cau furat sau diverse motive pe voi nu vă vede nimeni și enelu la fel să vă ferească Dumnezeu să trezească România că acum doarme! Are dreptate Simion și alți care fac gălăgie dar păcat dacă sar alătură poporu ați fugi ca potarnichiile rușine să vă fie!

  2. Trifan Adrian

    miercuri, 22.03.2023 at 15:00

    Așa și. Cu cât sunt mai mulți jucători cu atât mai bine. Normal că unora,cu un interes material, nu le convine. O poliță mai ieftină cu 10 lei atrage clienți. Eu, am refuzat să mai fac la Alianz, unde aveam RCA-ul și CASCO,trebuia să plătesc peste 1000 lei RCA-ul și 2000 lei CASCO, pt un Sandero luat în 2018.Asă că, RCA-ul 678 lei la o firmă iar CASCO 1248 lei la alta. Am făcut o economie de peste 1000 de lei ? Am făcut. Așa că CEC BANK dacă intră pe piața de asigurări și are tarife atractive, de ce nu ? Le mai dă peste mână la alții.
    Sănătate dragilor și să ne auzim sănătoși.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax