Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Roman Apulum: Povestea unui ludus, din 15 august, la Alba Iulia. Piața Cetății devine loc de spectacol cu gladiatori

Publicat

Festivalul Roman Apulum, ediția 2024, începe la Alba Iulia în 15 august. Evenimentul aduce publicului oportunitatea de a afla ce însemna și cum funcționa o școală de gladiatori.

Organizatorii au dat detalii despre premierele festivalului din acest an.

Încă din 2012, când avea loc prima ediție a Festivalului Roman Apulum®, la Alba Iulia istoria e înviată și transformată în spectacol, în fiecare vară. Din 15 până în 18 august 2024, zidurile vor vibra, din nou, de strigătele de luptă ale romanilor și dacilor. Orașul va redeveni martorul unor bătălii epice și momente unice, care atrag, magnetic, mii de oameni în Cetate.

Pe lângă „ingredientele” devenite deja clasice – târgul de sclavi, dansurile nimfelor sau taberele antice – ediția 2024 a Festivalului Roman Apulum® va fi una ieșită din tipare și va pune reflectoarele pe gladiatori, în „Povestea unui ludus”, tema majoră din acest an.

Festivalul Roman Apulum, la Alba Iulia: ”Istoria unui ludus”. Gladiatorii, personajele principale din acest an. PROGRAM

Publicul va avea ocazia unică să afle ce însemna și cum funcționa o școală de gladiatori (ludus), de la recrutare, antrenament și până la trimiterea la luptă, în arenele imperiului.

La fel ca și Festivalul Roman Apulum® în sine, Ludus Apulensis este creația Asociației Culturale pentru Istorie Vie și a reprezentat, la rândul său, o premieră în reenactmentul din România.

Prefața perfectă a festivalului va fi o producție clasică, din 1960, cu legendarii Kirk Douglas, Jean Simmons, Lawrence Olivier și Tony Curtis printre protagoniști: filmul Spartacus, proiectat joi seara, în curtea Palatului Principilor.

Festivalul Roman Apulum. Mai mult loc pentru spectacol

O altă premieră marcată la ediția din acest an este locația în care se vor desfășura demonstrațiile militare și bătăliile. Piața Cetății este noul epicentru al Festivalului Roman Apulum®, tocmai pentru a da șansa unui număr cât mai mare de spectatori – turiști și localnici – să fie și mai aproape de acțiune.

Mai mult, pavajul din piatră cubică va deveni, peste noapte, un imens covor verde, pentru a recrea astfel, cât mai fidel, un câmp de bătălie la fel ca în edițiile trecute ale festivalului.

„Alba Iulia a ales să joace cartea istoriei și o face mai bine decât orice alt loc din România. Iar Festivalul Roman Apulum® e perla coroanei noastre, în materie de reenactment, de reconstituire istorică.

Reprezentațiile săptămânale ale Legiunii a XIII-a Gemina, ale Ludus Apulensis, ale Lupilor Apoulonului au cu totul altă dimensiune și rezonanță în aceste 4 zile de festival”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Festivalul Roman Apulum. Temă distinctă în fiecare an

”Festivalul Roman Apulum® a fost un deschizător de drumuri, un trend setter în reenactemntul antic și, fără falsă modestie, ne mândrim cu asta, cu faptul că povestea a început aici, la Alba Iulia. Între timp au mai apărut și altele, la scară mai redusă, semn că există public pentru acest gen de evenimente. Vă așteptăm în Cetate, să vă bucurați de toate momentele speciale pe care vi le-am pregătit la ediția de anul acesta a festivalului. De istorie recreată și re…luptată live, de cei mai buni reenactori”, precizează Robert Roman, managerul Centrului Cultural Palatul Principilor Alba Iulia.

”Festivalul Roman Apulum® a devenit, în ultimii ani, vârful evenimentelor de reconstituire istorică antică din România. Dovada acestei afirmații este dată atât de numerosul public care participă special la acest eveniment, dar și de calitatea trupelor de reenactmentcare sunt implicate. Aici vorbim atât de cei din țară, dar și din străinătate.

În fiecare an festivalul are o temă distinctă, astfel anul acesta povestea noastră este îndreptată către istoria gladiatorilor” – Liviu Zgârciu, reprezentantul A.C.I.V.

Festivalul Roman Apulum® este o marcă înregistrată a Primăriei Municipiului Alba Iulia, inclus în calendarul oficial anual de evenimente al Centrului Cultural Palatul Principilor. Este parte din proiectul „#RomansWineDanube – Marketing framework for sustainable cultural tourismdevelopment” (#RomansWineDanube).

Evenimentul esteorganizat în parteneriat cu Asociația Culturală pentru Istorie Vie Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate