Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Filmul documentar ”Calea laptelui”, de Dumitru Budrală, proiecție-eveniment la Astra Film Festival de la Sibiu

Publicat

Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu.

Organizatorii au anunțat că după proiecție, va urma tradiționalul dialog între public și Dumitru Budrala, la care vor participa Pătru, Petrică și Maria, personajele principale ale filmului.

Discuția va fi moderată de Mihaela Miroiu.

O incursiune în viețile păstorilor

Filmul documentar „Calea Laptelui” arată secretele și provocările fabuloasei lumi a păstoritului transhumant, așa cum se desfășoară ea în secolul vitezei și al tehnologiei.

A duce turme cu sute de oi de la șes la munte primăvara, și de la munte la șes în prag de iarnă poate părea astăzi anacronic, dar sunt oameni, câțiva, pentru care acesta este cel mai firesc stil de viață.

„Gândiți-vă că păstorii din Transilvania ajungeau cu turmele lor până în Bărăgan, în Dobrogea, chiar în Crimeea sau în Moravia.

Transhumanța a fost unul dintre cele mai fascinante, mai spectaculoase și mai filozofice lucruri, iar Pătru, Petrică și Maria sunt personaje extraordinare, pe care mă bucur că am ocazia să vi le arăt”, a declarat regizorul Dumitru Budrala.

Filmul urmărește o familie de ciobani în care fiecare membru, de la mic la mare, participă după măsură: între adunatul fânului, mulsul și tunsul oilor, meșteșugul brânzei, curățenia, paza, fiecare are rolul său.

Capul familiei este baci de-o viață, om dur, dintr-o bucată, care a avut partea lui de înfruntări cu urși sau lupi, dar care știe și a vorbi blând și tandru cu cei mai mici miei din stână.

Are noroc: unul dintre fiii săi i-a moștenit pasiunea pentru oierit și va duce mai departe această tradiție. Pentru câte generații, însă, nu se știe: vremea și vremurile se schimbă și pare că transhumanța e din ce în ce mai puțin atrăgătoare pentru tinerii care sunt mai degrabă tentați de viața și obiceiurile moderne.

Tema transhumanței este bine reprezentată la ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival, expoziția multimedia „Transhumanța”, din Piața Mare, fiind deja unul dintre punctele de atracție ale festivalului.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa.

Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Cine este Dumitru Budrală

Dumitru Budrala este regizor, producător, fotograf și director de imagine. Filmele sale au fost prezentate și premiate la festivaluri de film din întreaga lume.

Dumitru Budrala deține un doctorat în antropologie vizuală, ceea ce explică perspectiva sa asupra lumii, care e cel puțin dublă: privirea a cineastului și înțelegerea cercetătorului-antropolog.

Fotografiile documentar-antropologice semnate de Dumitru Budrala au făcut ocolul lumii în diverse expoziții internaționale și au fost publicate în albume de fotografie.

În 1991, Dumitru Budrala a lansat proiectul cultural Astra Film, devenit între timp unul dintre cele mai importante centre de film de non-ficțiune din Europa, despre care regretatul antropolog Vintilă Mihăilescu spunea că este un loc dedicat; redescoperirii firescului, o lecție de a privi lumea.

Dumitru Budrala este directorul fondator al Festivalului internațional al filmului de non-ficțiune de la Sibiu, ASTRA FILM FESTIVAL, pe care l-a înființat în 1993. De-a lungul a aproape trei decenii de existență, la Astra Film Festival au venit filme și personalități care au marcat cinematografia mondială de non-ficțiune.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax