Connect with us
Advertisement

Eveniment

Firmele de construcții vor putea trimite angajații la cursuri de formare în domeniul eficienței energetice, cu bani de la stat

Publicat

Firmele de construcții își vor putea trimite angajații la cursuri de formare în domeniul eficienței energetice, iar costurile ar putea fi acoperite parțial sau integral de către stat. Finanțarea nerambursabilă se va face din fonduri europene alocate prin PNRR, sub forma unui ajutor de minimis sau a unui ajutor de stat. 

Ministerul Dezvoltării (MDLPA) a publicat în dezbatere, pe 16 februarie, un proiect de ordin privind aprobarea unei măsuri de sprijin. Aceasta constă în acordarea unor ajutoare de minimis/ajutoare de stat, pentru cursuri de formare de scurtă durată în domeniul eficienței energetice.

Proiectul vizează creșterea numărului de lucrători calificați și a competențelor profesionale în rândul specialiștilor în domeniul construcțiilor. De asemenea, se urmărește creșterea performanței energetice a clădirilor și realizarea de construcții verzi și digitalizate.

Scopul măsurii îl constituie îmbunătățirea competențelor a cel puțin 8.000 de specialiști și lucrători din domeniul construcțiilor, prin participarea la cursuri de formare de scurtă durată în domeniul eficienței energetice în clădiri, organizate în cele 8 regiuni, care să asigure o acoperire cât mai uniformă pe întreg teritoriul României.

Care sunt firmele care vor putea beneficia de ajutorul de minimis sau de ajutorul de stat

De ajutorul de minimis sau de ajutorul de stat vor putea beneficia întreprinderile din categoria întreprinderilor unice, microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii („IMM-uri”), întreprinderilor mari, întreprinderilor sociale, care desfășoară activitate economică într-unul din domeniile de activitate aferente codurile CAEN care se regăsesc în diviziunile 41 Construcții de clădiri (CAEN 412 – Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale), 43 Lucrări speciale de construcții (CAEN 432 – Lucrări de instalații electrice și tehnico-sanitare și alte lucrări de instalații pentru construcții, CAEN 433 – Lucrări de finisare, CAEN 439 – Alte lucrări speciale de construcții) din secțiunea F – ”Construcții”, în diviziunea 71 Activități de arhitectură și inginerie; activități de testări și analiză tehnică).

Care sunt angajații din sectorul construcțiilor care pot beneficia de măsura de sprijin

În cadrul măsurii sunt eligibile pentru a beneficia de ajutor de minimis/ajutor de stat, întreprinderile care desfășoară activități în sectorul construcții conform domeniilor de activitate menționate anterior, care au ca angajați sau sunt înființate de următoarele categorii de persoane, având venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori (cu normă întreagă sau cu timp parțial):

  • inginer construcții civile, industriale si agricole;
  • inginer instalaţii pentru construcţii;
  • arhitect;
  • verificator de proiecte atestat de MDLPA, cu drept de practică conform legislației în vigoare;
  • expert tehnic atestat de MDLPA, cu drept de practică conform legislației în vigoare;
  • responsabil tehnic cu execuția, autorizat de ISC, cu drept de practică conform legislației în vigoare;
  • diriginte de șantier, autorizat de ISC, cu drept de practică conform legislației în vigoare;
  • auditorul energetic pentru clădiri, atestat de MDLPA, cu drept de practică conform legislației în vigoare;
  • lucrători care desfășoară activități în sectorul construcțiilor.

Care sunt cursurile de formare în domeniul eficienței energetice pentru care costurile pot fi acoperite de către stat

În cadrul măsurii sunt finanțate activitățile de formare de scurtă durată, cu următoarele subdomenii tematice, fără a se limita la acestea, ce aparțin domeniului complex „Eficiența energetică în clădiri – clădiri nZEB”:

Pentru specialiștii din domeniul construcțiilor:

  • Etanșeitatea la aer a anvelopei;
  • Încercarea performanței de etanșeitate la aer – testul cu ușa suflantă;
  • Anvelopa clădirii la standard nZEB. Evaluarea punților termice;
  • Anvelopa clădirii la standard nZEB. Performanța ferestrelor;
  • Sisteme de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii;
  • Principii și soluții de utilizare a surselor regenerabile de energie în clădiri tip nZEB;
  • Instalatori sisteme fotovoltaice;
  • Analiza clădirilor prin termoviziune – Investigarea în infraroșu;
  • Renovarea energetică a clădirilor la standard nZEB;
  • Profesioniști în execuție pentru casa pasivă;
  • Proiectanți/consultanți de case pasive.

Pentru lucrătorii din domeniul construcțiilor:

  • Etanșeitatea la aer a anvelopei;
  • Principii și soluții de utilizare a surselor regenerabile de energie în clădiri tip nZEB;
  • Instalatori sisteme fotovoltaice;
  • Profesioniști în execuție pentru casa pasivă.

În ce constă măsura de sprijin pentru firmele de construcții

Sprijinul acordat constă în finanțarea nerambursabilă (grant nerambursabil) din fonduri europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, sub forma unui ajutor de minimis sau ajutor de stat. Sprijinul financiar se acordă întreprinderilor beneficiare ale măsurii de acordare de ajutoare de minimis/ajutoare de stat, ai căror angajați participă la cursurile de formare.

Ajutorul de minimis se acordă beneficiarilor eligibili, după caz, în limita sumei reprezentate de pragul de minimis, din fondurile europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență (PNRR).

Numărul minim estimat de beneficiari de ajutor de minimis este de 100, iar numărul minim estimat de beneficiari de ajutor de stat este de 20, considerând regulile privind acordarea acestora.

Ajutorul de minimis va putea acoperi 100% din valoarea costurilor eligibile ale cursurilor de formare

Intensitatea ajutorului de minimis acordat va fi de 100% din valoarea costurilor totale eligibile ale cursurilor de formare.

Ajutorul de stat se acordă în limita intensității maxime aplicabile și cu respectarea condițiilor din prezenta măsură, inclusiv a celor privind regulile de cumul al ajutoarelor.

Intensitatea ajutorului de stat acordat nu va depăşi 50% din valoarea costurilor totale eligibile ale cursurilor de formare. Aceasta poate fi majorată până la o intensitate maximă a ajutorului de 70 % din costurile eligibile, după cum urmează:

  • cu 10 puncte procentuale dacă formarea se adresează lucrătorilor cu handicap sau lucrătorilor defavorizaţi;
  • cu 10 puncte procentuale dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mijlocii şi cu 20 de puncte procentuale dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mici.

Valoarea maximă a ajutorului de stat acordat unui beneficiar în cadrul prezentei măsuri este de 500.000 de euro, echivalent în lei la cursul de schimb de la data semnării contractului de finanțare.

Opțiunea privind tipul ajutorului acordat (ajutor de minimis sau ajutor de stat) revine beneficiarului, care trebuie să respecte implicit toate condițiile de eligibilitate aferente tipului de ajutor solicitat. Întreprinderile nu pot solicita ambele tipuri de ajutoare prevăzute în prezenta măsură, fiind interzis cumulul celor două tipuri de ajutoare.

Care este valoarea maximă eligibilă a ajutorului acordat unui beneficiar

Valoarea maximă eligibilă a ajutorului acordat unui beneficiar, este de 200 de euro/persoană/zi echivalent în lei.

Beneficiarul ajutorului are obligația menținerii locului de muncă pentru angajații care participă la aceste cursuri de formare pentru o perioadă de minimum 12 luni de la data absolvirii acestora, exclusiv pentru situațiile în care plecarea unui angajat nu se produce din culpa angajatorului.

Potențialii beneficiari trebuie să demonstreze eligibilitatea încadrării în categoriile eligibile, prin declarații pe propria răspundere privind încadrarea în categoria de întreprindere din care face parte, să demonstreze faptul că întreprinderea nu intră în categoria de „întreprindere aflată în dificultate”, să declare dacă este sau nu subiect al unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis. De asemenea, potențialii beneficiari trebuie să prezinte certificatul de înregistrare fiscală pentru a demonstra activitatea economică desfășurată.

Prin activitățile eligibile se va avea în vedere și formarea lucrătorilor cu handicap sau lucrătorilor defavorizaţi, precum și promovarea egalității de șanse, indiferent de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală.

Ajutorul acordat beneficiarilor măsurii constă în granturi pentru plata serviciilor de formare, în funcție de intensitatea ajutorului acordat, pe care aceștia trebuie să o plătească unor furnizorilor de servicii de formare, de care beneficiază angajații fiecăruia dintre întreprinderile eligibile în cadrul prezentei scheme. Plata ajutorului acordat se face către furnizorul de servicii de formare, pe baza solicitărilor de decontare, însoțite de dovada absolvirii cursurilor de formare de către angajații întreprinderilor eligibile, care beneficiază de ajutor, și a celorlalte documente justificative privind cheltuielile eligibile aferente procesului de formare.

sursa: mdlpa.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement