Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Folosirea fără drept a emblemei Crucea Roșie, pedepsită cu închisoarea. Lege adoptată de Camera Deputaților

Publicat

Folosirea fără drept a emblemei Crucea Roșie poate fi pedepsită cu închisoarea. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților în 22 noiembrie, în calitate de for decizional.

Anterior, proiectul a fost aprobat de Senat.

Articolul 437 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, se modifică astfel:

Folosirea emblemei Crucea Roșie

Folosirea, fără drept, în timp de pace a emblemei sau a denumirii Crucii Roşii ori a unei embleme sau denumiri asimilate acesteia, precum şi folosirea oricărui semn sau oricărei denumiri «Crucea Roşie» care constituie o imitaţie a unei asemenea embleme ori denumiri

  • se pedepsește cu închisoare de la două luni la 18 luni sau amendă.

Folosirea, fără drept, în timp de război sau pe durata stării de asediu, în legătură cu operaţiunile militare, a emblemei sau denumirii Crucii Roşii ori a unei embleme sau denumiri asimilate acesteia, precum şi folosirea oricărui semn sau oricărei denumiri care constituie o imitaţie a unei asemenea embleme ori denumiri

  • se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani

Art. 437 – varianta actuală: ”Folosirea, fără drept, în timp de război sau pe durata stării de asediu, în legătură cu operaţiunile militare, a emblemei ori denumirii de „Crucea Roşie” sau a celor asimilate acesteia se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

De ce a fost propusă modificarea

Folosirea fără autorizare a emblemei sau denumirii ”Cruce Roșie” prezintă pericol social, aducând atingere încrederii publicului în serviciile cu această denumire, susțin inițiatorii.

Legea penală cu incrimina pe timp de pace această infracțiune. De asemenea, din Codul Penal A fost abrogată varianta agravată a infracțiunii de fals prin folosirea emblemei de Cruce Roșie pe timp de război, potrivit sursei citate.

În expunerea de motive se mai arată că, pe timp de război, rolul și activitatea Crucii Roșii capătă o amploare deosebită, de ajutare a răniților, refugiaților, prizonierilor etc.

Inițiatorii mai precizează că varianta agravantă din infracțiunea abrogată nu trebuie confundată cu infracțiunea din vechiul Cod penal (art 351), reglementată acum prin art. 437. Acela are alt obiect juridic – folosirea emblemei/denumirii în legătură cu operațiuni militare (pentru camuflarea unor operațiuni militare, cum ar fi transportul rapid de trupe în vehicule cu emblem Crucii Roșii).

Vezi integral motivarea inițiatorilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax