Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fostul șef al CIA, David Petraeus, avertisment la CNN: Moldova și Odesa sunt în pericol. Rusia are nevoie să atace prin sud

Publicat

Generalul în rezervă David Petraeus, fost șef al comandamentului central al SUA în timpul conflictelor din Irak și Afganistan și fost șef al CIA consideră că Moldova ar putea fi următoarea țintă a Rusiei. 

„La un moment da, cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova”, a spus Petraeus, într-o emisiune a CNN, la care a fost invitat duminică seara.

David Petraeus spune că „armata rusă este gândită pentru a folosi căile ferate. Neputând face asta în Ucraina, are mari probleme logistice. Dar va continua să încerce să compenseze, atacând în sud, acolo unde devine puternică. Cred că sunt în pericol Odesa și Moldova” a adăugat acesta.

Generalul în rezervă a adăugat că rușii înaintează greu în Ucraina pentru că „ucrainenii au tăiat toate legăturile între căile ferate ale țării lor și Rusia”, tocmai pentru că ei știau că armata rusă este gândită pentru a folosi căile ferate la aprovizionarea cu muniție, combustibil, hrană, apă.

Neputând face asta în Ucraina, are mari probleme logistice. Dar va continua să încerce să compenseze, atacând în sud, acolo unde devine puternică.

Acesta spune că nu este de acord cu presupunerile militare că Kievul va cădea inevitabil în mâinile Rusiei. Vor încerca să ocupe Odesa, va fi o luptă grea, localnicii vor riposta puternic, a mai spus Petraeus.

Forțele ruse au un convoi de vehicule militare lung de 60 de kilometri, blocat la apropierea de capitala Ucrainei, iar Petraeus a spus că pare că rușii „nu își pot menține coloanele alimentate” și a lăudat rezistența Ucrainei de până acum.

Transnistria și-a cerut independența față de Moldova

Reamintim că regiunea Transnistria a solicitat vineri Republicii Moldova să demareze un dialog cu provincia separatistă „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal”.

De asemenea, face apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu „cu cererea de a recunoaşte Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”.

Departamentul de Externe de la Tiraspol cere Republicii Moldova, într-o declaraţie, „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean şi semnarea unui acord-interstatal între Chişinău şi Tiraspol.

Majoritatea analiștilor au văzut în asta sâmburele viitorului conflict cu Rusia, pe modelul provinciilor separatiste din Ucraina.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate