Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ADR Centru: Seminar de lansare regională a domeniului de finanțare pentru infrastructura socială dedicată vârstnicilor

Publicat

varstnici Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a lansat joi, 26 ianuarie, la nivel regional, apelul de proiecte pentru finanțarea infrastructurii sociale destinate vârstnicilor. Acest eveniment a avut rolul de a informa potenţialii beneficiari ai apelului de proiecte destinat grupului vulnerabil persoane vârstnice, despre noile posibilități de investiții în domeniu. Fondurile disponibile pe acest apel de proiecte la nivel regional sunt de 3,7 milioane euro.

Apelul de proiecte din cadrul Priorității de Investiții 8.1, Obiectivul Specific 8.3 „Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale-persoane vârstnice”, a fost lansat în data de 27.12.2016, depunerea de proiecte fiind posibilă timp de 6 luni, începând din  28.02.2017, ora 12:00, până în 29.08.2017, ora 12,00. Cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS, disponibilă la adresa web https://www.fonduri-ue.ro/mysmis. Prin aceste proiecte se pot finanța centrele sociale fără componentă rezidenţială destinate persoanelor vârstnice (respectiv acele persoane care au peste 65 ani), dar și centrele de zi, unităţile de îngrijire la domiciliu și cantinele sociale. În acest sens, se finanțează atât reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea infrastructurii centrelor sociale fără componentă rezidenţială existente cât și a clădirilor în care se înfiinţează noi centre sociale fără componentă rezidenţială.

Peste 70 de persoane au participat la această reuniune de lucru organizată de ADR Centru, pentru informarea potenţialii beneficiari ai acestei Priorități de Investiții de la nivelul Regiunii Centru, în vederea accesării cu succes a fondurilor disponibile. În cadrul întâlnirii, s-au discutat condițiile specifice de eligibilitate și a aspecte privind depunerea proiectelor. Seminarul de informare a inclus și o prezentare generală a Programului Operațional Regional 2014-2020, precum și o prezentare a aplicației MySMIS. Rata de cofinanțare pentru un proiect este de minim 2% din totalul valorii eligibile a proiectului.

„Acest domeniu este foarte important pentru acea componentă a societății care se ocupă de problemele persoanelor de vârsta a III-a. În perioada precedentă de finanțare, 2007-2013, domeniul social, care a grupat investițiile în infrastructura pentru vârstnici, dar și în structurile destinate persoanelor cu dizabilități sau pentru copiii și tinerii defavorizați au fost foarte importante pentru comunitățile locale. Am susținut la nivel regional investiții totale de aproape 16 milioane euro, prin 24 de proiecte, care au dus la modernizarea și dezvoltarea a 34 de centre sociale, care oferă acum servicii pentru aproape 5000 de persoane în întreaga regiune. Aceste premise, precum și atenția de care s-a bucurat seminarul de azi, ne îndreptățesc să credem că și în această perioadă de finanțare se vor atrage integral resursele europene pe care le gestionăm, în folosul cetățenilor Regiunii”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Informații utile pentru potențialii solicitanți de fonduri pe Prioritatea de Investiții 8.1/8.3

Bugetul acestui apel de proiecte este alocat din POR 2014-2020, Prioritatea de Investiții 8.1 „Investiţiile în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale”, prin Obiectivul Specific 8.3 „Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale-persoane vârstnice”.

Acest apel de proiecte este unul competitiv, cu depunere la termen. Perioada de depunere a proiectelor poate fi redusă în cazul în care bugetul apelului este consumat mai devreme. Solicitanții de finanțare pot fi: Unităţi administrativ-teritoriale, dar și alte entităţi de drept public; Entități de drept privat, respectiv asociaţii şi fundaţii, unităţi de cult/ structuri ale cultelor aparţinând cultelor religioase recunoscute în România; Parteneriate între oricare dintre entitățile menționate mai sus. Este important ca solicitantul de finanţare, sau unul dintre parteneri, să fie furnizor de servicii sociale acreditat în condiţiile legislaţiei naţionale aplicabile în vigoare şi să aibă o vechime de cel puţin un an de la înfiinţare, la data depunerii cererii de finanţare.

Valorile minime și maxime ale proiectelor diferă, în funcție de tipul investiției. Pentru unități de îngrijire la domiciliu,valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 50.000 euro și 150.000 euro cu TVA. Pentru centre de zi, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 100 000 euro și 500 000 euro cu TVA. Pentru cantine sociale, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 100 000 euro și 500 000 euro cu TVA. Pentru centre de zi și unități de îngrijire la domiciliu în același proiect, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 100 000 euro și 700 000 euro cu TVA. Pentru cantină socială și unitate de îngrijire la domiciliu în același proiect, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 100 000 euro și 700 000 euro cu TVA.  Pentru centru de zi și cantină socială în același proiect, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă între 100 000 euro și 900 000 euro cu TVA.  Pentru centru de zi, cantină socială și unitate de îngrijire la domiciliu în același proiect, valoarea eligibilă va fi cuprinsă între 100 000 euro și 950 000 euro cu TVA.

Apelul POR 8/8.1/8.3/A/1 este complementar apelului ”Bunicii Comunității – Servicii sociale și socio-medicale pentru vârstnici”, lansat spre consultare în 9 decembrie 2016, în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, la Axa Prioritară 4/ Prioritatea de investiții 9.II/ Obiectiv specific 4.4. Solicitantul de finanţare prin POR 2014-2020 poate prezenta în cererea de finanțare, secțiunea Justificare, precum și printr-o fișă de proiect, intenția de a depune un proiect pe Programul Operațional Capital Uman, în vederea asigurării resursei umane ce va acorda serviciile sociale în infrastructura care răspunde obiectului proiectului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate