Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Condițiile mizere în care învață elevii din Totoi. Tencuială căzută, WC în aer liber și animale care pasc în curtea școlii


Publicat

14826200_1221194594590592_53150962_nUn WC din lemn aruncat în capătul unei curți, o clădire dărăpănată de pe care tencuiala a căzut demult, vaci care pasc nestingherite printre copii de 7 ani. Sunt condiţiile în care șapte copii din Totoi, localitate aflată la doar 12 km de smart city-ul Alba Iulia, învață zi de zi. Problema este că nu sunt singurii. Peste o sută de școli și grădinițe din județul Alba nu au fost autorizate din punct de vedere sanitar sau nu au căldură, apă potabilă și toalete.

În județul Alba, la fiecare început de an, se pune aceeași problemă: câte școli sunt fără autorizații sanitare. Şi de fiecare dată, numărul trece de 100.

14895435_1221200844589967_1616965158_o Dacă, pentru cei care nu cunosc situația, numărul şcolilor fără autorizaţie sanitară pare doar statistică, pentru cei peste o mie de copii care sunt nevoiți să învețe fără căldură în clase, fără apă potabilă și fără grupuri sanitare, această cifră reflectă lipsurile din sistemul de învățământ românesc și dezinteresul autorităților  pentru școlile de la țară.

Una dintre unităţile de învăţâmânt care apare an de an pe lista Direcţiei de Sănătate Publică este Şcoala Gimnazială din Totoi, o localitate ce aparține de comuna Sântimbru. Cei șapte elevi care formează o clasă mixtă, de la cea pregătitoare până la a III-a, și cei doi învăţători care îi îndrumă sunt nevoiți să se prezinte zi de zi într-o clădire dărăpănată, fără utilități. O școală care arată ca un batalion disciplinar. O dărăpănătură în care copiii sunt trimiși de părinți să învețe carte, cu drag.

În județul Alba, potrivit unor statistici, numărul analfabeților depășește 4.000 de persoane. Autoritățile se arată îngrijorate că numărul acestora se află în creștere. Nu-i de mirare când mulți dintre copii învață în școli cu WC în curte, fără apă curentă și căldură sau cu tencuiala căzută de pe pereți.

14877282_1221260611250657_1117870855_nLa școala din Totoi copiii învață și anul acesta în aceleași condiții ca și acum 3-4 ani. Clădirea se degradează continuu, iar în această iarnă copiii și dascălii vor folosi același WC din lemn aflat în curtea școlii. Asta din cauza unui stat birocratic aberant, dar și neatenției administrației locale.

Nici gardul care împrejmuiește școala nu mai este întreg. Câțiva localnici au furat cărămizile pentru a le folosi în gospodării. Găurile din gard permit animalelor (vaci şi gâște, de exemplu) să intre în curtea școlii și să se plimbe nederanjate printre elevii de 6-10 ani.

Situația școlii nu este nouă. Localnicii spun că nu-și mai amintesc când a fost renovată ultima dată și că singurul lucru care s-a făcut a fost înlocuirea geamurilor. Acum vreo patru ani s-ar fi depus un proiect de reabilitare, dar, pentru că a fost scris greșit cuvântul ”reabilitare”, nu ar fi fost aprobat. Aberația birocratică a fost un motiv bun pentru ca administrația comunei să lase totul în paragină și să-și dozeze eforturile, timp de patru ani, pentru corectarea greșelii din proiect.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba cunosc situația și spun că nu este unică, însă nu se pot închide școlile care au astfel de probleme.

Primarul din Sântimbru, Iancu Popa, declară că din 2012 există un proiect pentru reabilitarea școlii din Totoi și a grădinițelor din Galtiu și Coșlariu. Edilul spune că anul acesta a reușit să prindă fonduri de la bugetul de stat pentru reabilitarea unităților de învățământ, că în acest moment se află în procedură de achiziție și cel mai probabil anul viitor vor începe reparațiile capitale la cele trei clădiri.

ȘTIREA TA: Dacă ai cunoștințe despre astfel de situații, le poți semnala la adresa de mail: redacție@alba24.ro, pe ȘTIREA TA AICI sau pe pagina de Facebook.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Miha

    marți, 01.11.2016 at 17:04

    Pentru 7 puradei, conditiile sunt prea bune.

  2. Nicu

    luni, 14.11.2016 at 20:20

    Dc nu iti aduci puradelul aici sa învețe si el daca esti asa cu gândirea

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică, de alegeri. Cât de mult cresc temperaturile. Prognoza meteo de weekend, 4-6 decembrie

Publicat

soare

Vremea se încălzește în următoarele trei zile în județul Alba. Meteorologii anunță temperaturi maxime de 10-11 grade Celsius.

Va fi vreme cu nori și soare, iar minimele nu vor mai fi negative, cu excepția nopții de duminică.

La munte, vor fi maxime de 6 grade la Oașa și 8 grade la Arieșeni.

Vă prezentăm prognoza meteo în localități din județul Alba, în perioada 4-6 decembrie:

Vineri, 4 decembrie

Alba Iulia: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Sâmbătă, 5 decembrie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime 0 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 0 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare

Duminică, 6 decembrie

Alba Iulia: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Sebeș: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Șugag: minime de 0 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; predominant noros

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant noros

Aiud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Blaj: minime de -1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Ocna Mureş: minime de -1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant noros

Abrud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Cîmpeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

Arieşeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; predominant noros

Cugir: minime de -2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Desfacerea și comercializarea băuturilor alcoolice, INTERZISE pe durata alegerilor, în zona secțiilor de votare din Alba Iulia

Publicat

Desfacerea și comercializarea băuturilor alcoolice în zona secțiilor de votare din Alba Iulia a fost interzisă duminică, pe durata desfăşurării alegerilor în spaţiul de protecţie al fiecărei secţii de votare, prin dispoziție a primarului Gabriel Pleșa.

Dispoziția nr. 1409 privind interzicerea comercializării și consumului de băuturi alcoolice în ziua de 6 decembrie 2020, pe durata desfășurării alegerilor în spațiul de protecție al fiecărei secții de votare:

Art. 1 Se interzice în data de 6 decembrie 2020 între orele 07,00 – 21,00 desfacerea și comercializarea băuturilor alcoolice, pe o rază de 500 metri, în afara localurilor secțiilor de votare din municipiul Alba Iulia.

Art. 2 Prezenta dispoziție poate fi contestată conform prevederilor Legii nr. 554 / 2004- Legea contenciosului administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Art.3 Direcția Poliția Locală Alba Iulia din aparatul de specialitate a primarului municipiului Alba Iulia va duce la îndeplinire prevederile dispoziției.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Radu Marcel Tuhuț, de la Primărie, la Parlament. Cine este candidatul PSD care ocupă primul loc pentru Camera Deputaților

Publicat

Candidatul PSD Alba la Camera Deputaților, Radu Marcel Tuhuț, a vorbit într-un interviu acordat Alba24 despre planurile sale pentru județul Alba, dar și despre realizările sale de până acum, în calitate de primar al comunei Ciuruleasa.

Acesta a spus că modernizarea drumurilor din Munții Apuseni este esențială pentru investitori și pentru turism și și-a prezentat viziunea asupra principalelor teme care privesc județul.

Nu a evitat nici întrebările ”grele” pentru un social-democrat: cele legate de vaccinare și de pensiile parlamentarilor.

De asemenea, a răspuns la întrebarea dacă după alegeri se va retrage pentru a-i lăsa locul la Camera Deputaților lui Ioan Dîrzu, în prezent pe locul al doilea a listei PSD la alegerile parlamentare din 2020.

Radu Marcel Tuhuț

candidat pentru Camera Deputaților, primul loc pe lista de la Alba

Vârstă: 50 de ani

Profesie: jurist

Primul loc de muncă: electrician la Combinatul Minier de la Roșia Poieni

Actualul loc de muncă: primarul comunei Ciuruleasa

Ultima școală absolvită: Drept la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu (2007)

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

– CUI mandatar financiar județean 11200020

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Traficul rutier a fost DESCHIS pe lotul 1 al Autostrăzii A10, între Sebeș și Alba Iulia

Publicat

Primii șoferi au putut circula pe Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Sebeș și Alba Iulia, începând de joi seara. Reprezentanții CNAIR au surprins pe o filmare aeriană nodul Alba Iulia Nord deschis sub trafic.

Reamintim faptul că Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda a fost deschis oficial joi, pe o porțiune de 14,8 km din cei 17 km ai tronsonului, în prezența ministrului Transporturilor, Lucian Bode.

Vezi și LIVE VIDEO: Prima deplasare pe Lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda, înainte de inaugurare. Cum arată tronsonul de drum

Tronsonul pe care se poate circula de joi este între Nodul Rutier Sebeș (legătura cu DN 1 prin bretelele 5 și 6), nodul Rutier Alba Iulia Sud (complet) și Nodul Rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1, 2 și 3).

Circulația este permisă pe două benzi pe fiecare cale între km 0+000 și km 14+800, unde traficul este deviat pe sensul Turda – Sebeș (pe pasaj cale ferată) pe 700 metri (conexiune cu DN1).

Vezi și LIVE VIDEO: DECLARAȚII și explicații la deschiderea Lotului I al Autostrăzii Sebeș-Turda. Este prezent ministrul Transporturilor

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate