Eveniment
FOTO: Condițiile mizere în care învață elevii din Totoi. Tencuială căzută, WC în aer liber și animale care pasc în curtea școlii
Un WC din lemn aruncat în capătul unei curți, o clădire dărăpănată de pe care tencuiala a căzut demult, vaci care pasc nestingherite printre copii de 7 ani. Sunt condiţiile în care șapte copii din Totoi, localitate aflată la doar 12 km de smart city-ul Alba Iulia, învață zi de zi. Problema este că nu sunt singurii. Peste o sută de școli și grădinițe din județul Alba nu au fost autorizate din punct de vedere sanitar sau nu au căldură, apă potabilă și toalete.
În județul Alba, la fiecare început de an, se pune aceeași problemă: câte școli sunt fără autorizații sanitare. Şi de fiecare dată, numărul trece de 100.
Dacă, pentru cei care nu cunosc situația, numărul şcolilor fără autorizaţie sanitară pare doar statistică, pentru cei peste o mie de copii care sunt nevoiți să învețe fără căldură în clase, fără apă potabilă și fără grupuri sanitare, această cifră reflectă lipsurile din sistemul de învățământ românesc și dezinteresul autorităților pentru școlile de la țară.
Una dintre unităţile de învăţâmânt care apare an de an pe lista Direcţiei de Sănătate Publică este Şcoala Gimnazială din Totoi, o localitate ce aparține de comuna Sântimbru. Cei șapte elevi care formează o clasă mixtă, de la cea pregătitoare până la a III-a, și cei doi învăţători care îi îndrumă sunt nevoiți să se prezinte zi de zi într-o clădire dărăpănată, fără utilități. O școală care arată ca un batalion disciplinar. O dărăpănătură în care copiii sunt trimiși de părinți să învețe carte, cu drag.
În județul Alba, potrivit unor statistici, numărul analfabeților depășește 4.000 de persoane. Autoritățile se arată îngrijorate că numărul acestora se află în creștere. Nu-i de mirare când mulți dintre copii învață în școli cu WC în curte, fără apă curentă și căldură sau cu tencuiala căzută de pe pereți.
La școala din Totoi copiii învață și anul acesta în aceleași condiții ca și acum 3-4 ani. Clădirea se degradează continuu, iar în această iarnă copiii și dascălii vor folosi același WC din lemn aflat în curtea școlii. Asta din cauza unui stat birocratic aberant, dar și neatenției administrației locale.
Nici gardul care împrejmuiește școala nu mai este întreg. Câțiva localnici au furat cărămizile pentru a le folosi în gospodării. Găurile din gard permit animalelor (vaci şi gâște, de exemplu) să intre în curtea școlii și să se plimbe nederanjate printre elevii de 6-10 ani.
Situația școlii nu este nouă. Localnicii spun că nu-și mai amintesc când a fost renovată ultima dată și că singurul lucru care s-a făcut a fost înlocuirea geamurilor. Acum vreo patru ani s-ar fi depus un proiect de reabilitare, dar, pentru că a fost scris greșit cuvântul ”reabilitare”, nu ar fi fost aprobat. Aberația birocratică a fost un motiv bun pentru ca administrația comunei să lase totul în paragină și să-și dozeze eforturile, timp de patru ani, pentru corectarea greșelii din proiect.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba cunosc situația și spun că nu este unică, însă nu se pot închide școlile care au astfel de probleme.
Primarul din Sântimbru, Iancu Popa, declară că din 2012 există un proiect pentru reabilitarea școlii din Totoi și a grădinițelor din Galtiu și Coșlariu. Edilul spune că anul acesta a reușit să prindă fonduri de la bugetul de stat pentru reabilitarea unităților de învățământ, că în acest moment se află în procedură de achiziție și cel mai probabil anul viitor vor începe reparațiile capitale la cele trei clădiri.
ȘTIREA TA: Dacă ai cunoștințe despre astfel de situații, le poți semnala la adresa de mail: redacție@alba24.ro, pe ȘTIREA TA AICI sau pe pagina de Facebook.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Miha
marți, 01.11.2016 at 17:04
Pentru 7 puradei, conditiile sunt prea bune.
Nicu
luni, 14.11.2016 at 20:20
Dc nu iti aduci puradelul aici sa învețe si el daca esti asa cu gândirea