Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Cum arată sediul Primăriei Sebeș, după lucrările de modernizare. Repere din istoria clădirii

Publicat

Activitățile Primăriei municipiului Sebeș se vor desfășura, din 2024, în sediul renovat al instituției. Proiectul mai are de parcurs câțiva pași până la finalizare, a anunțat primarul Dorin Nistor.

Este vorba despre sediul din centrul municipiului, care a fost supus unor lucrări de modernizare de câțiva ani. Până acum, activitatea s-a desfășurat la alt sediu, în zona parcului Arini.

Clădirea din centru, care are peste 100 de ani, a fost renovată luând în considerare păstrarea elementelor de arhitectură de stil neogotic.

Lucrările pentru renovarea și modernizarea sediului au început de la mijlocul anului 2017.

Au fost refăcute toate instalațiile, termice și electrice.

Vechea curte interioară a devenit spațiu expozițional și de primire a cetățenilor.

Repere din istoria orașului Sebeș

Primarul Sebeșului a amintit câteva repere importante despre istoria și organizarea orașului.

Oraș liber regal încă din secolul al XIV-lea, Sebeșul a primit de-a lungul timpului, de la puterea centrală, numeroase privilegii specifice centrelor urbane importante.

Localitatea avea un grad ridicat de autonomie și se administra în baza unor statute proprii. Autonomia viza și domeniul juridic, infracțiunile fiind judecate în cadrul instituțiilor proprii, în baza dreptului cutumiar.

Conducerea și administrarea orașelor erau exercitate de instituția numită „Magistratul orașului”. În fruntea acesteia se afla „judele primar”, ales anual din rândul persoanelor care se bucurau de un mare prestigiu în comunitate.

El administra orașul și judeca infracțiunile mai puțin grave. În anul 1352 a fost amintit în această funcție brutarul Fuco, care era în același timp și jude al scaunului Sebeș.

În cazul orașelor libere regale, alături de judele primar se afla și un trimis al puterii centrale, „judele regal”. Pe lângă atribuțiile de observator, judeca alături de primul cazurile mai grave. Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, justiția s-a separat de administrație și a început să fie aplicată de persoane cu pregătire în domeniul juridic.

Deciziile privind administrarea orașului se luau prin vot într-un consiliu care număra 12 membri (sau 6 în cazul localităților mai mici), numiți „jurați” sau „senatori”.

Problemele comunității se discutau într-un alt for numit „centumvirat”, din care făceau parte 100 de membri, toți bărbați cu stare și respectați în comunitate. De altfel, din rândul acestora se alegea judele primar.

La Sebeș, în anul 1830, acest for avea doar 30 de membri.

Sediul Primăriei Sebeș

La Sebeș, Magistratul orașului avea încă din secolele XVI-XVII propriul sediu, situat pe latura de nord a Pieței Mari, pe locul în care se află actualul sediu al Primăriei.

Era o clădire impozantă, cu elemente de decor arhitectural specifice Renașterii.

Aceasta a avut de suferit în urma incendierii orașului, în anul 1661, atunci când localitatea a fost cucerită, pentru a doua oară, de către turci.

În anul 1716 a intrat în reparații capitale, care au durat până în 1765. În acest timp, sediul Magistratului orașului a fost actuala „Casa Clopotarului”, situată în colțul de sud-vest al Pieței Mari, în imediata vecinătate a bisericii parohiale evanghelice.

Atunci când lucrările s-au finalizat, pe fațada principală a sediului Magistratului a fost amplasată o stemă a orașului. Era însoțită de o inscripție în care erau amintiți juzii în funcție la acea dată: Andreas Welter și Georgio Gebel.

A fost amintit și „vilicul” orașului, un administrator cu diverse atribuții, dar mai ales în domeniul construcțiilor, în persoana lui Johann Binder.

În ciuda faptului că restaurarea clădirii a durat câteva decenii, nu au putut fi remediate toate problemele cu care se confrunta.

În anul 1880, a fost demolată, însă doar parțial, păstrându-se aripa estică a acesteia care în prezent adăpostește compartimentul „Taxe și impozite”.

Abia în anul 1909 s-a dat în folosință noul sediu al Primăriei, construit pe locul celui vechi, în timpul primului mandat al edilului sas Johann Schöpp (1907-1918).

Construcția, cu parter și etaj, a fost proiectată în armonie cu arhitectura zonei centrale a orașului, dominată de biserica evanghelică.

Prin forma ferestrelor etajului și a frontoanelor din partea superioară a fațadelor, precum și prin prezența turnulețelor, edificiul se încadrează stilistic în arhitectura romantismului, mai precis în stilul neogotic, potrivit sursei citate.

foto: Dorin Nistor/Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate