Actualitate
FOTO: Domnul Ibrahim și Florile din Coran în regia lui Chris Simion. Povestea emoționantă a micuțului Moise la Festivalul Internațional de Teatru de la Alba Iulia
Penultima seară a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” a adus la Alba Iulia un spectacol emoționant și actual prin prisma discuțiilor despre diferite culturii ale lumii. Domnul Ibrahim și Florile din Coran în regia lui Chris Simion e o adaptare după cartea cu același nume a lui Eric-Emmanuel Schmitt și a avut un succes fantastic la festivalul albaiulian.
Povestea micului Moise a reușit să sensibilizeze sutele de spectatori de la Casa de Cultură a Studenților. Decorul ingenios, o valiză imensă unde se află mai multe decoruri pliate te fac să își imaginezi că răsfoiești paginile cărții, a ajutat spectatorii să se conecteze mai ușor cu povestea autorului francez.
Acțiunea se peterece în Parisul anilor ’60, ami exact în Cartierul evreiesc. Moise, un puşti singuratic, părăsit de mamă, locuieşte cu un tată neurastenic şi observă lumea cea mare şi ciudată de la înălţimea celor treisprezece ani ai săi. Domnul Ibrahim, băcanul musulman care pare să cunoască secretul fricirii, şade de dimineaţa până seara pe taburetul din prăvălie şi contemplă aceeaşi lume cu detaşarea senectuţii. Dar într-o bună zi privirile celor doi se întâlnesc şi, din vorbă în vorbă, din poveste în poveste, Moise ajunge învăţăcelul băcanului arab care-i desluşeşte tainele iubirii de oameni. După ce tatăl băiatului dispare fără urmă, bătrânul îl adoptă pe micul orfan şi împreună traversează Europa spre Cornul de Aur, tărâmul vegheat de legile sfinte ale Coranului. Călătoria spre lumea nebănuită şi stranie din inima Orientului cu moschei şi dervişi rotitori e o parabolă a vieţii şi a morţii, care surprinde şi îndeamnă la meditaţie
Distribuția: Vlad Logigian (Moise), Marian Râlea (Domnul Ibrahim), Claudiu Bleonț (tatăl), Magda Catone (Curva), Lia Bugnar (Mama), Amelia Ursu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News