Administrație
FOTO: GREVA din administraţie, la ALBA. Nu au lucrat cu publicul primăriile Alba Iulia şi Sebeş. SITUAŢIA din judeţ
Cei aproximativ 300 de angajaţi de la Primăria Alba Iulia sunt în grevă generală, pe 30 aprilie. Aceştia se alătură protestului anunţat la nivel naţional de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), nemulţumiţi de modul în care Guvernul poartă dialogul social cu reprezentanţii din acest sector şi cer creşteri salariale şi acordarea tichetelor de masă.
Persoanele care au ajuns astăzi cu probleme de rezolvat la Primăria municipiului Alba Iulia au fost întoarse din drum de la ușa instituției, deoarece angajații acesteia se află în grevă. Mesajul ”GREVĂ GENERALĂ” era afișat pe ușa de la intrare, alături de revendicările acestora. Totodată, Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) își cere în scris scuze tuturor cetățenilor pe care-i deservesc salariații din administrația publică locală aflați în grevă.
Același mesaj cu ”GREVĂ GENERALĂ” era afișat și pe ușa Direcției de Impozite și Taxe Locale, care era închisă pentru public. Cu toate acestea, încă de la primele ore ale dimineții, mai mulți cetățeni au bătut în geamul instituției pentru a cere explicații. Unii dintre aceștia doreau plata taxei pentru susținerea examenului auto, în timp ce alții se interesau de contul pentru numere provizorii.
Angajații Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Alba își desfășoară normal activitate, nefiind în grevă.
Situaţia din judeţul Alba
La Primăria Sebeș, persoanele care au o urgență mai pot plăti amenzile și pot primi certificatele de deces.
În schimb la Primăria Cugir, Primăria Blaj, Primăria Ocna Mureș, Primăria Abrud, Primăria Baia de Arieș și Primăria Zlatna, angajații lucrează cu program normal. Reprezentanții instituțiilor au declarat că nu pot întrerupe lucrul, deoarece în perioada aceasta sunt multe persoane care vin pentru adeverințele APIA.
În judeţul Alba, din informaţiile pe care le avem, acţiunea este sprijinită şi de angajaţii Primăriei Aiud, însă aceştia nu vor înceta activitatea. De asemenea, salariaţii de la Consiliul Judeţean Alba nu sunt implicaţi în acest protest.
Revendicările sindicaliştilor din administraţie
Reprezentanţii FNSA precizează într-un comunicat că acţiunea de protest va continua în 27 mai cu un miting la Bucureşti unde sunt aşteptaţi să participe circa 3000 de persoane şi vor strânge semnături în vederea organizării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală, în luna octombrie 2015.
Revendicările categoriei de bugetari reprezentate de FNSA sunt:
– reglementarea şi liberalizarea acordării începând cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.
– creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Facem pe această cale, încă odată, apel către organizaţiile sindicale din administraţia publică locală din România să se alăture şi să se solidarizeze cu acţiunile şi revendicările FNSA.
Potrivit FNSA, greva generală din 30 aprilie este „urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de către Guvernul României faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din administraţia publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sectorul bugetar”.
Sursa citată mai precizează că a declanşat, conform legii, la începutul anului, conflictul colectiv de muncă şi a organizat ca şi prima formă de protest, în data de 20 februarie, greva de avertisment, încercând să tragă un semnal de alarmă Guvernului României asupra situaţiei disperate în care se află slariaţii din sectorul amintit de activitate.
„După trei ani de guvernare, constatăm că politicile actualului guvern cu privire la administraţia publică locală din România nu diferă cu nimic faţă de cele aplicate de către guvernele anterioare, dimpotrivă acesta poate fi considerat ,,un demn continuator” al politicilor prin care se mimează dialogul social. De la momentul în care a fost declanşat conflictul de muncă au avut loc două întâlniri cu reprezentanţii Guvernului României pe marginea problemelor angajaţilor din primării şi consilii judeţene, însă la niciuna dintre acestea nu a fost luate în discuţie solicitarile FNSA, dimpotrivă s-a încercat, de către dl. Liviu Marian Pop – ministrul delegat pentru Dialog social, inducerea ideii că acest conflict nu este organizat în condiţiile legii. Singurii care nu au respectat legea sunt însă reprezentanţii Guvernului României care au refuzat organizarea procedurii de conciliere, conform legii, desconsiderând astfel nevoile salariaţilor pe care îi reprezentăm. De asemenea, în cadrul acestor întâlniri au fost invitate organizaţii sindicale ,,de cabinet’’, fără reprezentativitate, dar care aprobau la unison promisiunile fără un suport real al domnilor guvernanţi”, se mai precizează în comunicat.
În consecinţă, FNSA a hotărât, în cadrul unei şedinţe a Biroului federal din data de 23 aprilie, organizarea grevei generale timp de o zi în administraţia publică locală din România, în data de 30 aprilie.
„FNSA cere scuze tuturor cetăţenilor pe care-i deservesc salariaţii din administraţia publică locală prentru acţiunea extremă la care a fost obligată să recurgă din cauza nepăsării Guvernului României faţă de situaţia salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în primării şi consilii judeţene”, mai susţin reprezentanţii FNSA.
AICI, mai multe detalii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
PARAPARAUMU
sâmbătă, 02.05.2015 at 16:16
Angajatii din primarii au cazut in capcana cu aceasta greva.Ei ne-au demonstrat ca activitatea din primari+consili+celelalte instit. ale statului merge f. bine si daca se lucreaza numai 4 zile pe saptamina si nu 5,deci cu alte cuvinte nr.lor poate fi redus cu 20%[adica cu o cincime]De fapt ac lucru se vede cind mergem la primarii.Ex. in Sebes in 1974 eraula 30 000loc.cca48 de angajati[calculatoarele nu aparuse]iar azi cind un calculator inlocuieste 10 angajati sunt cca 150angajati,.Vedeti cum se mulge tara de bani[mai adaugati cei 600sen+parl+guvernati+consilieri etc]==DAR PE CINE INTERESEAZA CUM MERGE TARA???===MAI ADAUGATI LA AC. SI CORUPTIA LA NIVE INALT,CEA CU MILIOANELE.de aia nu mai avem industrie proprie si se dezvolta periculos de repede si de neoprit ====saracia===