Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Icoana Sfântului Nicolae de la Coşlariu, o pictură veche de peste 200 de ani, expusă la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

La Muzeul Unirii a fost prezentată marți, Icoana Sfântului Nicolae, ce aparţine bisericii din Coșlariu, o pictură veche de veste 200 de ani. Aflându-ne în pragul sărbătorilor de iarnă și fiind ultima lună din acest an, muzeul duce la sfârșit o activitate amplă adică aducerea în fiecare lună a unui exponat de valoare.

Pentru luna decembrie,  muzeul albaiulian a propus o icoană dedicată unuia dintre sfinții sărbătoriți în această perioadă și, totodată, cel mai popular sfânt al calendarului creștin: Nicolae, arhiepiscopul din Myra Lichiei.

Citește și VIDEO: O icoană a Maicii Domnului de la Biserica Ortodoxă din Cricău, județul Alba, a început să lăcrimeze la începutul postului

Potrivit organizatorilor, icoana Sfântului Nicolae este îndrăgită în toate bisericile și este nelipsită de pe iconostas. Această lucrare este datată, semnată și a fost pictată în anul 1791 pentru biserica de la Coșlariu, fiind plătită de  Vasile Ionaș și soția sa, Ana.

Autorul este Gheorghe Zugravul, unul dintre cei mai importanți artiști români ai Transilvaniei, ultimul mare iconar al Transilvaniei și fiu al altui mare pictor, Iacov din Rășinari.

„Icoana aceata te face să meditezi, să-ți regândești poziția în fața ei și nu să spui ce frumoasă e sau ce culori speciale sunt. Este un sfânt și este prezentat în această alură și în respect de sfințenie pe care numai această icoană și arta bizantină o au. Din acest punct de vedere, al valorii pe care această icoană o are, ea are un loc deosebit și un loc de cinste în viitorul muzeu, pe care sperăm să îl inaugurăm în 2016”, a declarat Ana Dumitran, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Icoana de la Coșlariu aparține unei serii realizate de artist începând din 1778, folosind ca prototip icoana similară din iconostasul de la Certege (judeţul Alba), pictat de Vasile Zboroschi în 1752. Realizată în stil baroc, aproape un portret, icoana-prototip devine, în interpretarea lui Gheorghe Zugravul, imaginea veritabilă a unui sfânt, prin folosirea mijloacelor de exprimare artistică specifice artei de tradiție bizantină.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement