Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Închisoare cu executare pentru un șofer care a produs un accident mortal pe A1, Sebeș-Orăștie: Două persoane au decedat

Publicat

accident a1 sebes orastie

Două persoane au avut parte de o moarte cumplită, în urma unui accident rutier care s-a produs pe autostrada A1, între Sebeș și Orăștie, pe 10 ianuarie 2019.

La aproape trei ani de la producerea accidentului, șoferul vinovat a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Alba Iulia, la închisoare cu executare, dar și la plata a zeci de mii de euro cu titlul de daune morale. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, în noaptea de 10 ianuarie 2019, în jurul orei 3.30, șoferul vinovat, un bărbat din Hunedoara, în vârstă de 54 de ani, la data accidentului, alături de alte două persoane se aflau într-un automobil ce rula în spatele unui autotren, pe autostrada A1, între Sebeș și Orăștie.

La un moment dat, ”conducătorul autoturismului marca Volkswagen Golf a intrat în coliziune cu partea stânga spate a semiremorcii, iar din cauza forței de impact, autoturismul condus de inculpat a fost proiectat în glisiera metalică de pe partea stânga a sensului de mers.”, potrivit motivării instanței.

accident

În urma impactului două persoane au decedat. Potrivit polițiștilor și a salvatorilor de la ISU, accidentul a fost atât de cumplit, încât cei doi pasageri au murit instant.

Mai exact, este vorba despre un pasager care se afla în partea dreaptă a șoferului și un alt pasager de pe bancheta din spate.

Șoferul autotrenului în care a intrat șoferul vinovat a declarat că: ”a auzit o bubuitură în partea din spate a remorcii, crezând că i-a explodat o roată, însă uitându-se în oglinda retrovizoare a observat un autoturism marca Volksagen care s-a oprit în glisiera metalică mediana a autostrăzii.

Martorul a menționat că s-a deplasat la autoturism și l-a întrebat pe șofer ce s-a întâmplat, iar acesta i-a spus că nu știe.

A sunat la 112, iar în timp ce vorbea la telefon l-a auzit pe șofer strigând la cineva, ocazie cu care s-a uitat în autoturism și a observat că se mai aflau 2 persoane încarcerate, care nu au răspuns la strigătul șoferului, deducând astfel că sunt decedate”, se mai arată în motivarea instanței.

Ce a spus șoferul vinovat

Șoferul vinovat a declarat că ”după ce a trecut de parcarea de la km 316 a observat în fața sa, la o distanță de aproximativ 1 km 2 tiruri care se aflau pe banda I de mers și nu își poate explica ce s-a întâmplat, a auzit doar o bubuitură puternică și s-a trezit în parapetul median, mașina fiind întoarsă cu fața spre Sebeș, nu spre Deva (acesta fiind sensul de deplasare).

accident a1 (2)

Bărbatul a declarat că a coborât din mașină, a strigat la cei doi pasageri, ocazie cu care și-a dat seama că sunt decedați, a încercat să apeleze serviciul 112, însă nu a reușit, iar lângă el a venit șoferul tirului cu care a intrat în coliziune, care a apelat serviciul de urgență 112. A menționat că nu-și explică de ce nu a reușit să evite accidentul, deși cu câteva secunde înainte a observat luminile din partea din spate de la 2 tiruri. Inculpatul a recunoscut și a regretat faptul că din cauza neglijenței sale au decedat 2 persoane”, a precizat acesta, potrivit motivării instanței.

Ce au descoperit experții

”(…) viteza maximă de deplasare a autoutilitarei a fost de circa 78 km/h. Autoturismul a intrat în coliziune cu partea din spate a semiremorcii. În urma impactului, avariile autoturismului au fost severe, condiții în care s-a reținut, cu valoare de certitudine, că viteza de deplasare a autoturismului a fost net superioară celei a autoutilitarei. S-a reținut de către expert că cel mai probabil, viteza de deplasare a autoturismului a fost de minim 100-110 km/h.

De asemenea, s-a mai reținut că sectorul de drum pe care s-a produs accidentul, asigură o bună vizibilitate către înainte conducătorilor auto care se deplasează către Deva . Așa cum rezultă din raportul de expertiză, autoturismul condus de inculpat rula în spatele semiremorcii, iar între autoturism și semiremorcă nu rulau alte autovehicule. În zonă exista iluminat public și chiar înainte de locul impactului se află o parcare care este luminată.

În aceste condiții, având în vedere că semiremorca avea lumini de poziție, inculpatul în calitate de conducător auto, putea și trebuia să observe prezența semiremorcii cu cel puțin 200-250 m înainte

S-a mai reținut că starea de pericol a apărut în momentul în care inculpatul, în calitate de conducător auto al autoturismului a observat că în fața sa rula un alt autovehicul.

Conform raportului de expertiză întocmit în cauză, principalele cauze ale producerii accidentului au fost generate de către inculpat care nu a fost atent la condițiile de drum, nu a adaptat viteza de deplasare la condițiile de drum, astfel încât să poată păstra o distanță în mers suficientă față de semiremorcă și nu a păstrat o distanță laterală suficientă care să îi poată permite deplasarea în siguranță la trecerea pe lângă semiremorcă”, se arată în motivarea instanței.

Decizia instanței

În primul rând bărbatul a mai fost închis, iar apoi eliberat condiționat cu un rest de pedeapsă neexecutată.

Bărbatul și-a recunosct fapta și a uzat de procedură simplificată. Drept urmare, instanța l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru ucidere din culpă.

De asemenea, acesta fost obligat la plata a 30.000 de euro cu titlul de daune morale către un urmaș al unui pasager decedat.

Decizia instanței din data de 18 octombrie 2021, nu este definitivă și poate fi atacată la instanța în termen de 30 de zile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EDITORIAL

EDITORIAL Dan Lungu: Ce-ți doresc eu ție, dragă Românie?

Publicat

Ce-ți doresc eu ție, dragă Românie?

Îți doresc cetățeni care să te iubească în fiecare zi, la vremuri bune și la vremuri grele. Îți doresc școli bune, care să îți educe bine viitorii cetățeni, astfel încât să știe ce înseamnă bunul simț, meritocrația, respectul și patriotismul. Îți doresc să fii iubită de patrioți tăcuți, nu să fii clamată de patriotarzi zgomotoși.

Îți doresc, dragă Românie, să ai spitale curate în care nu se moare cu zile. Îți doresc români fericiți cu salarii și pensii decente. Îți doresc o justiție liberă, legi juste și egalitate între cetățenii tăi. Îți doresc să rămâi proeuropeană și democratică.

Dar, înainte de toate, îți doresc, draga mea Românie, să ai conducători destoinici, care să te iubească, nu să te jefuiască.

E 1 Decembrie. Politicienii și-au scos de la naftalină cocardele sau fularele tricolore și le afișează cu emfază. Patriotarzii și patriohoții se adună din nou în piețele publice clamând patriotismul. Își umflă pieptul, se înghesuie să apară în poze sau să fie în față ca să îi vadă mulțimea. Apoi, cu mâna la inimă, intonează grav, cu voce tare, câteva versuri ale imnului național. De altfel, sunt singurele pe care le știu și pe care nu le-au înțeles niciodată pentru că nu le stârnesc nicio emoție.

Inundă apoi rețelele de socializare cu fotografii în care pozează grav la depuneri de coroane sau la alte manifestări. Scriu texte despre cum își cinstesc înaintașii și istoria, despre valorile naționale, despre dragostea de neam și țară, încercând să demonstreze cât de români „patrioți” sunt în această zi.

O singură zi! În restul celor 364 de zile continuă să umilească România, să o jefuiască și să o pângărească, smiorcăindu-se mereu cât de rea este această țară.

Ei sunt patriotarzii și patriohoții. Sunt cei care se manifestă zgomotos în mulțime și care, deși poartă cușma dacică și ia românească sau flutură tricolorul, nu și-au iubit niciodată această țară. Iubesc doar gândul de a fi priviți ca patrioți, ca daci liberi, ca urmași ai lui Horea, Iancu sau Mihai Viteazul.

Au sufletul gol și nu înțeleg că patriotismul înseamnă dragoste, nu ură, că dragostea de țară se clădește pe unitate și iertare, nu pe vrajbă și dezbinare. Sunt în funcții publice, în partide, în unele asociații patriotice și au infestat cu „patriotardie” sferele publice ale acestei țări.

Opusul lor sunt cei pe care nu îi vedem niciodată în mulțime, cei care au venit să vadă Alba Iulia, nu să îi vadă Alba Iulia pe ei.  Sunt cei care se apropie de tricolor și îl sărută cu lacrimi în ochi, cei care trăiesc fiecare vers al imnului național, cei care merg în catedrală și aprind o lumânare pentru Avram Iancu, pentru Horea sau pentru Regele Ferdinand și Regina Maria.

Într-un colț, un bătrân cu mâinile înghețate de frig ține strâns un steag tricolor decolorat de vreme și de multele zile în care l-a folosit pentru a cinsti România. E același drapel pe care l-a fluturat cu emoție, în fiecare dintre anii trecuți, când a venit la Alba Iulia. A venit și când a fost vesel și în putere, dar continuă să vină și când este trist și chinuit de boală.

A venit cu trenul, iar de la gară până în cetate a mers pe jos, ca într-un pelerinaj al dragostei de țară. E adevărat că s-a gândit să economisească astfel câțiva lei pentru o gustare la prânz. Dar nu s-a plâns niciodată și nu a cerut nimic, chiar dacă a dat mult țării acesteia în timpul războiului. Și-a dat câțiva ani ai tinereții și a lăsat acolo pe o parte dintre cei dragi, un frate și doi veri. Dar nu a îndrăznit să reproșeze vreodată României această jertfă.

Mai departe, un tătic tânăr își poartă pe umeri băiețelul, care flutură un steguleț tricolor. Cu năsucul înghețat, cu piciorușele obosite, micuțul se roagă de tatăl său să îl poarte mai departe în această lume cu eroi și povești. L-au captivat uniformele soldaților din paradă, e impresionat de steagurile care flutură pe stâlpi, dar mai ales îi plac ritmurile marșurilor militare.

S-a pregătit de câteva zile pentru Ziua României, după ce tatăl său i-a povestit cum a fost adus și el, pentru prima dată, la Alba Iulia. La început a venit cu  bunicul și tatăl său pentru „a cinsti Marea Unire”. În anii următori, după ce bunicul s-a dus, a continuat să vină cu tatăl său. Acum, își aduce fiul, cinstind la rândul său România, dar mai ales memoria celor care i-au sădit sămânța dragostei de țară: tatăl și bunicul său.

Într-un alt colț, este un grup de oameni veniți „de la țară”, care poartă cu mândrie straiele populare primenite și pregătite, din timp, ca pentru o sărbătoare sfântă. Sunt sfioși și împart binețe în jur, ca și când i-ar cunoaște pe toți. Pentru ei e normal să se comporte astfel deoarece îi văd pe toți ca fiind „frații lor”, pe care au venit să îi vadă tocmai din Moldova.

Românii aceștia se pierd în mulțimea pestriță și cu siguranță nu îi veți regăsi în fotografiile de astăzi. Nu sunt zgomotoși și nu se înghesuie să facă paradă. Sunt simpli și trăiesc cu emoție acest 1 Decembrie, tăcuți, în simplitatea lor. Sunt tot mai puțini și se pierd printre patriotarzi sau printre cei care au venit la Alba Iulia pentru fasolea cu cârnați și pentru paharul cu vin fiert.

Dar acești români încă mai există. Îți doresc, dragă Românie, să ai mai multă grijă de acești oameni, astfel încât și ei să poată avea grijă de tine.

La mulți ani, dragă Românie!

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 15.000 de oameni prezenți la Alba Iulia, cu ocazia Zilei de 1 Decembrie 2022, la principalele momente ale sărbătorii

Publicat

Peste 15.000 de oameni au fost prezenți la Alba Iulia, la ora de vârf cu ocazia Zilei Naționale a României, au precizat pentru alba24.ro surse oficiale. 

Ora de vârf a fost luată în calcul ca fiind ora 14.00, moment la care a avut loc Parada Militară care a avut loc pe Bulevardul 1 Decembrie, au mai precizat sursele oficiale pentru alba24.ro.

Cel mai probabil numărul destul de mare de oameni care au participat la Alba Iulia cu ocazia Zilei de 1 Decembrie se datorează și vremii plăcute de afară.

CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO: ”Marșul Unirii” la Alba Iulia. Sute de oameni pornesc în marș spre Cetatea Alba Carolina

Oamenii au început să se strângă în Cetatea Alba Carolina încă de la primele ore ale dimineții. Peste 2000 de oameni au participat la Marșul Unirii,  potrivit președintelui AUR, George Simion.

De asemenea, Cetatea era plină și în jurul orei 12.00, când reporterii alba24.ro au mers e străzi, pentru a vedea cum sărbătoresc cei prezenți la Alba Iulia, Ziua Națională a României.

CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO: Atmosferă de sărbătoare la Alba Iulia, de Ziua Națională. Mii de oameni în Cetatea Alba Carolina

Erau prezenți oameni din toate părțile țării, dar și români veniți din străinătate.

Potrivit surselor alba24.ro numărul celor prezenți la Alba Iulia este în scădere după parada militară. Ziua Națională va continua cu mai multe evenimente culturale prin Cetatea Alba Carolina și un concert programat să înceapă la ora 19.00.

Ziua Națională de la Alba Iulia se va termina cu un foc de artificii, la ora 22.00.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Bicicletă furată din scara unui bloc din Alba Iulia

Publicat

Un cititor Alba24 a reclamat furtul unei biciclete, la începutul acestei săptămâni în Alba Iulia.

”Mai precis, este vorba despre furtul unei biciclete dintr-o scară de bloc, în condițiile în care accesul în scara blocului se face doar pe bază de cartelă” a transmis acesta.

Proprietarul bicicletei a sesizat în această dimineață furtul la poliție și speră ca prin publicarea fotografiei, obiectul să poată fi recuperat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Premierul Nicolae Ciucă, plecare în viteză de la Alba Iulia. Politicienii locali abia au ținut pasul după el, până la mașină

Publicat

Premierul Nicolae Ciucă a fost prezent joi la Alba Iulia, pentru a participa la Parada Militară organizată de Ziua Națională. 

La finalul evenimentului, acesta a oferit o foarte scurtă declarație, fără a accepta întrebări din partea jurnaliștilor prezenți la fața locului.

”Vreau să urez un sincer ”La mulți ani” tuturor românilor, este o zi foarte importantă și așa cum de fiecare dată am arătat respect și cinstire pentru memoria celor care s-au jertfit în momentele cele mai dificile pentru ca România să fie așa cum este astăzi, consider că și de acum înainte, în momente poate nu la fel de dificile ca atunci, avem în continuare nevoie de unitate, de solidaritate, de empatie și sunt convins că, așa cum am făcut-o de fiecare dată o vom face și de acum înainte, putând să demonstrăm că România este o țară cu adevărat europeană” a spus premierul.

Imediat după fraza rostită, Nicolae Ciucă a plecat în viteză spre mașina care îl aștepta în imediata apropiere, urmat de liberalii din Alba, care abia reușeau să țină ritmul deplasării, dictat de SPP.

Premierul a fost extras rapid de SPP. ”Gata, gata, viteză băieți!” a spus unul dintre membrii dispozitivului de pază.

Ciucă s-a oprit scurt pentru a saluta oamenii ieșiți în balcoane, după care s-a urcat în mașină, moment în care au izbucnit câteva huiduieli răzlețe.

Potrivit unor surse apropiate acestuia, se grăbea să ajungă la București, la dineul oferit de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, care va începe la ora 17:00.

Venirea lui Ciucă la Alba Iulia a adus și schimbări de ultim moment în ceea ce privește organizarea, solicitate de SPP.

Spre exemplu, accesul presei a fost restricționat la o anumită zonă clar delimitată după o bandă tricoloră, iar măsurile de securitate au fost înăsprite.

O situație care a deranjat mai ales jurnaliștii de la televiziunile centrale, care au fost obligați să își schimbe unghiurile și opțiunile de filmare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax